ΑΕΙ – ΤΕΙ: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις κατά του σχεδίου Αθηνά

ΑΕΙ – ΤΕΙ: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις κατά του σχεδίου Αθηνά

 

Με τη συμμετοχή πέντε χιλιάδων σπουδαστών ΑΕΙ – ΤΕΙ πραγματοποιήθηκε πανελλαδική πανεκπαιδευτική διαδήλωση ενάντια στο σχέδιο “Αθηνά”, την Πέμπτη 14 Μάρτη, ενώ για την Πέμπτη 21/3, είχαν προγραμματισθεί φοιτητικές διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Το Υπουργείο Παιδείας μπροστά στο πλήθος των αντιδράσεων ενάντια στο σχέδιο “Αθηνά” (το οποίο συγχωνεύει το 1/5 των τμημάτων των ΑΕΙ – ΤΕΙ της χώρας) προχώρησε σε μία νέα μίνι αναδίπλωση, ανακοινώνοντας τελικά ότι δεν θα συγχωνευτούν τα τμήματα ξενόγλωσσης φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δεν θα καταργηθεί το τμήμα Προγράμματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Αθήνας, δεν θα μεταφερθεί το τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας και δεν θα συγχωνευτούν τα τμήματα Εργασιοθεραπείας και Φυσιοθεραπείας των ΤΕΙ.

Ωστόσο, ο ελιγμός αυτός του Υπουργείου δεν έχει μειώσει την αγωνιστική διάθεση των φοιτητών.

Η διάθεση αυτή εκφράστηκε ακόμα περισσότερο και στο γεγονός ότι αμέσως μετά το πέρας της πανελλαδικής πορείας της 14/3 συγκλήθηκε πανελλαδικό συντονιστικό συνελεύσεων – καταλήψεων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Πατησίων). Το φοιτητικό συντονιστικό αποφάσισε τη συνέχιση και την κλιμάκωση των καταλήψεων και των διαδηλώσεων, με πανελλαδικές ημέρες δράσης κατά του σχεδίου “Αθηνά” και νέα πανελλαδική πορεία στην Αθήνα την ημέρα της ψήφισης. Αλγεινή εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι δεν επετράπη σε φοιτήτρια – μέλος της ΟΕΝ και της ΕΑΑΚ στην ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) να μιλήσει στο συντονιστικό, παρότι επετράπη να μιλήσουν και άλλοι φοιτητές που δεν εκπροσωπούσαν γενικές συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων.

Η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας συμμετέχει ενεργά στο φοιτητικό κίνημα ενάντια στο σχέδιο “Αθηνά”. Τα μέλη και οι φίλοι της ΟΕΝ τα οποία συμμετέχουν στα σχήματα της ΕΑΑΚ από την Κομοτηνή και τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Ρέθυμνο (εκτός από την Αρχιτεκτονική του Βόλου από όπου έχουν “διαγραφεί” τα μέλη μας από το σχήμα της ΕΑΑΚ με πραξικοπηματικό τρόπο από τη νεολαία του ΝΑΡ, νΚΑ), βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Στα πλαίσια της μετα-συνεδριακής καμπάνιας της ΟΕΝ, πραγματοποιήθηκε, αμέσως μετά το φοιτητικό συντονιστικό, ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση στο Πολυτεχνείο με θέμα το σχέδιο “Αθηνά” και το σχέδιο κατά της ανεργίας των νέων, στην οποία μίλησε ο γραμματέας του Συμβουλίου Δράσης, σ. Νίκος Τζιρής.

Ο πανελλαδικός κύκλος εκδηλώσεων της ΟΕΝ συνεχίζεται με ανοιχτές συζητήσεις σε μια σειρά συνοικιών της Αθήνας, όπως στο Χαϊδάρι, το Ίλιον, τη Δάφνη, το Μαρούσι, κ.α.. Κεντρικός άξονάς μας η πάλη κατά της ανεργίας.

 

 

 

Νέα Προοπτική τεύχος#546# Σάββατο 23 Μαρτίου 2013