Αλληλεγγύη στη ΒιοΜε από την Ολλανδία

Αλληλεγγύη στη ΒιοΜε από την Ολλανδία

 

Τις περασμένες εβδομάδες διοργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία δύο εκδηλώσεις αλληλεγγύης για την Βιομηχανική Μεταλλευτική στην Ολλανδία. Η πρώτη έγινε την Πέμπτη 20/12 στην Ουτρέχτη, από το φοιτητικό σχήμα Kritische Studenten Utrecht, στο αριστερό βιβλιοπωλείο Rooie Rat. Την εισήγηση έκανε το μέλος της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης και μέλος του ΕΕΚ σ. Μάριος van Voorthuizen και στην συνέχεια έγινε η κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο του σωματείου της ΒιοΜε Μάκη Αναγνώστου μέσω σύνδεσης Skype. Τόσο η εισήγηση όσο και η μετάφραση της ομιλίας και οι ερωταποκρίσεις έγιναν στα Αγγλικά, αφού από τους πάνω από τριάντα συμμετέχοντες υπήρχαν και άτομα από Κροατία, Ονδούρα και Ελλάδα, οι οποίοι δεν μιλούσαν (αρκετά) Ολλανδικά. Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων υπήρξε εξαιρετικά μεγάλο και επικεντρώθηκε τόσο στις λεπτομέρειες του ίδιου του σχεδίου λειτουργίας της ΒιοΜε ως αυτοδιαχειριζομένου εργοστασίου, όσο και στο πώς μπορεί αυτός ο αγώνας να εξαπλωθεί και να γενικευθεί, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Η δεύτερη εκδήλωση διοργανώθηκε το Σάββατο 05/01 από την Anarchistische Groep Amsterdam (Αναρχική Ομάδα του Αμστερντάμ) στην αναρχική βιβλιοθήκη Bollox του Αμστερντάμ. Λόγω αδυναμίας του εκεί δικτύου να υποστηρίξει την Skype σύνδεση η κεντρική ομιλία έγινε από τον σ. Μάριο van Voorthuizen, πάλι στα Αγγλικά, αφού το εικοσαμελές ακροατήριο ήταν και πάλι πολυεθνικό. Η συζήτηση σε αυτήν την εκδήλωση επικεντρώθηκε ιδιαίτερα, πέρα από το σχέδιο λειτουργίας της ΒιοΜε και την ανάγκη δημιουργίας δικτύου αυτοδιαχειριζομένων εργοστασίων, στα βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά του αγώνα. Οι θέσεις του καραβανιού αλληλεγγύης του περασμένου Οκτώβρη (τα εργοστάσια στους εργάτες, αμεσοδημοκρατική λειτουργία των σωματείων και Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας) έγιναν δεκτές με μεγάλο ενθουσιασμό.

Και στις δύο εκδηλώσεις συγκεντρώθηκε οικονομική ενίσχυση και επίσης υπήρξε ενδιαφέρον από μέλη διαφόρων συλλογικοτήτων να διατηρηθεί η επικοινωνία με την ΒιοΜε, για αλληλεγγύη αλλά και εξάπλωση του αγώνα. Ανάμεσά τους και μέλη μιας ανεξάρτητης εργατικής ένωσης στην Κροατία και μιας συλλογικότητας μη-ολλανδοφώνων της Ολλανδίας. Η Anarchistische Groep Nijmegen (Αναρχική Ομάδα του Νάιμεγεν) εξέφρασε την επιθυμία της να διοργανώσει γλέντι οικονομικής ενίσχυσης για την ΒιοΜε σε ένα αυτοδιαχειριζόμενο εστιατόριο της πόλης.

 

 

Νέα Προοπτική τεύχος#542# Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013