Απεργία σε ΜΕΒΓΑΛ και ΦΑΓΕ

AΠEPΓIA ΣΕ MEBΓAΛ KAI ΦAΓE

Τρομοκρατία κατά των απεργών εργατών

Σε απεργία βρίσκονται οι εργάτες της ΜΕΒΓΑΛ από τις 24/4. Οι εργαζόμενοι στο υποκατάστημα διακίνησης της Αττικής είναι ήδη πέντε μήνες απλήρωτοι. Μάλιστα, η εργοδοσία ανακοίνωσε την απόφαση της να κλείσει το αθηναϊκό υποκατάστημα, πετώντας στο δρόμο τις οικογένειες 110 εργατών.

Απέναντι στην απόφαση της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, να κηρύξει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στη ΜΕΒΓΑΛ, συνασπίστηκαν οι δυνάμεις του ξεπουλημένου εργοδοτικού συνδικαλισμού και της κρατικής καταστολής. Μετά από κάλεσμα του επιχειρησιακού σωματείου «ΑΞΙΟΣ» (ελεγχόμενο από ΔΑΚΕ), η κυβέρνηση έστειλε άνδρες των ΜΑΤ να πολιορκήσουν το εργοστάσιο στα Κουφάλια της Θεσσαλονίκης, όπου γινόταν πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση και περιφρούρηση με παρουσία εργατών και από την Αθήνα. Μπροστά μπήκαν προσπαθώντας να σπάσουν την περιφρούρηση και στήνοντας προβοκατόρικα επεισόδια κι αντιπαραθέσεις, οι «γαλάζιοι» ηγέτες του σωματείου, που κόπτονται για τα συμφέροντα του εργοδότη κι όχι των συναδέλφων τους. Οι επιστρατεύσεις, οι δικαστικές αποφάσεις, τα ΜΑΤ και τα ΕΚΑΜ, οι προδοσίες των γραφειοκρατών, είναι ο μόνος δρόμος της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει πλέον τις απεργίες. Στέλνουν ΜΑΤ για να δείρουν και να συλλάβουν εργαζόμενους που αγωνίζονται για την επιβίωση των παιδιών τους, όντας απλήρωτοι από τα «καθώς πρέπει» αφεντικά. Τα οποία μάλιστα, αδυνατούν να πληρώσουν τους εργάτες τους, λόγω της δέσμευσης λογαριασμών τους για εικονικά τιμολόγια, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη έλλειψη ρευστού.

ΦAΓE

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο μεγαθήριο της ΦΑΓΕ. Από τις 19/5 βρίσκονται σε απεργία οι εργάτες της στο εργοστάσιο της Μεταμόρφωσης απαιτώντας την υπογραφή συλλογικής σύμβασης κι αρνούμενοι να υποκύψουν στις προτάσεις της εργοδοσίας για εκ περιτροπής εργασία τεσσάρων ημερών τη βδομάδα. Το πρωινό της 28/5, ένας απεργός τραυματίστηκε από φορτηγό της εταιρείας που, κατ’ εντολή της εργοδοσίας, προσπάθησε να εξέλθει από το χώρο του εργοστασίου σπάζοντας το φραγμό της περιφρούρησης, για να μεταφέρει προϊόντα προς εξαγωγή στην Αγγλία. Μάλιστα, οι εργάτες καταγγέλλουν πως η εργοδοσία ενεργοποίησε απεργοσπαστικούς μηχανισμούς μεταφέροντας οδηγούς και μεταφορείς άσχετους με το δυναμικό της εταιρείας.

Κ. Αποστολόπουλος

Νέα Προοπτική τεύχος#550# Σάββατο 1 Ιουνίου 2013