Απεργίες εκπαιδευτικών στην Ευρώπη

Απεργίες εκπαιδευτικών στην Ευρώπη

Ισπανία

Δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές και φοιτητές σε όλη την Ισπανία απήργησαν και απείχαν την Πέμπτη 9/5/2013 από τα μαθήματα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στην παιδεία, που υποβάλλονται στα πλαίσια της πολιτικής δημοσιονομικής λιτότητας που εφαρμόζει η δεξιά  κυβέρνηση Ραχόι.
Σύμφωνα με συνδικαλιστικές οργανώσεις, πάνω από το 65% των εκπαιδευτικών σε σχολεία και πανεπιστήμια έλαβαν μέρος στην κινητοποίηση. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε ένα επεισόδιο με φοιτητές οι οποίοι αποπειράθηκαν να βάλουν φωτιά σε λάστιχα και κάδους απορριμμάτων στην πόλη Βαλένθια, στην ανατολική Ισπανία.

Η απεργιακή κινητοποίηση ακολουθεί εβδομάδες κινητοποιήσεων εναντίον των περικοπών στον προϋπολογισμό στην εκπαίδευσης κατά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ αθροιστικά και στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την «ανακατανομή» μαθητών και σπουδαστών.
Οι περικοπές σημαίνουν ότι λιγότεροι δάσκαλοι είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν μαθήματα σε περισσότερους μαθητές, σε πιο πολυάριθμες τάξεις, ενώ πολλά σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό υλικό διαφόρων ειδών.

Δανία: Τέσσερεις εβδομάδες απεργία των καθηγητών

Η απεργία των Δανών δασκάλων ξεπέρασε την 4η εβδομάδα.  Από την 1 Απρίλη δεν πήγαν στα σχολεία περίπου 875.000 μαθητές έως 16 χρόνων, ενώ στις  2 Μάη επρόκειτο να διεξαχθούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις για τους μεγαλύτερους μαθητές.

Καταλυτικό για την απεργία των εκπαιδευτικών είναι μία διαμάχη με τις τοπικές εξουσίες σχετικά με το ωράριο των εκπαιδευτικών. Οι τοπικές κυβερνήσεις θέλουν να αφήσουν στους διευθυντές την απόφαση για το πόσες ώρες πρέπει να διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί, ενώ έως τώρα το διδακτικό ωράριο ήταν καθορισμένο με τη συλλογική σύμβαση εργασίας στις 25 ώρες το ανώτατο .
Ο πραγματικός μέσος μισθός ενός εκπαιδευτικού λυκείου ανέρχεται σε περίπου 48000 κορώνες (περίπου 6400 ευρώ), αν και οπωσδήποτε το κόστος ζωής στη Δανία είναι  υψηλό.
«Το επάγγελμά μας τυγχάνει ελάχιστου σεβασμού» λέει η συνδικαλίστρια.


Βερολίνο: απεργία μέσα  στις εξετάσεις

Μετά από πολλές προειδοποιητικές απεργίες, με την τελευταία στις 23 Απρίλη, οι εκπαιδευτικοί του Βερολίνου προχώρησαν σε μια εβδομάδα διαμαρτυρίας από τις 13 έως τις 17 Μάη.

Από το 2004 οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί του Βερολίνου δεν θεωρούνται δημόσιοι υπαλλήλοι. Είναι συμβασιούχοι. Προς το παρόν εργάζονται στο Βερολίνο περίπου 9.000 εκπαιδευτικοί ως συμβασιούχοι (το 30% του συνόλου). Ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.  

Οι  κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας αναφέρονται κυρίως στις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς και σε αυτούς που είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Στην πορεία της επαγγελματικής ζωής κερδίζουν οι συμβασιούχοι 100.000 ευρώ λιγότερο απ’ ότι οι εκπαιδευτικοί-δημόσιοι υπάλληλοι. Εκτός απ’ αυτό υπάρχουν μεγάλες διαφορές  στην υγειονομική περίθαλψη, τις συντάξεις γήρατος και την πρόνοια. «Ίδιος μισθός για ίδια εργασία», είναι ένα σύνθημά τους.

Οι διαδηλώσεις την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου συνέπεσαν με τις απολυτήριες εξετάσεις. Γι΄αυτό αντιμετωπίζουν την εχθρότητα ακόμη και εκπροσώπων των μαθητών και των γονέων και ενός μεγάλου μέρους των ΜΜΕ.

Νέα Προοπτική τεύχος#549# Σάββατο 18 Μαΐου 2013