Απεργιακό ρεπορτάζ

Γενική Απεργία 26 Σεπτεμβρίου 2012
ΓIΓANTIA ΠΛHΘH ΣTOYΣ ΔPOMOYΣ

Με μια μεγαλειώδη πορεία «σφραγίστηκε» η 26η Σεπτέμβρη, ημέρα Γενικής Απεργίας. Όλη η Ελλάδα παρέλυσε. Οι δρόμοι της Αθήνας γέμισαν 150-200.000 λαού, εργαζόμενους και άνεργους, που αντιστέκονται στη καταστροφή της ζωής τους και στα νέα βάρβαρα μέτρα κοινωνικού καννιβαλισμού. Οι αστυνομική  τρομοκρατία της ΕΛ.ΑΣ., σε μια προσπάθεια  να «απαγορεύσει» την πορεία με προληπτικές προσαγωγές-συλλήψεις απέτυχε.
Μεγάλες ήταν επίσης οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας. Η γενική απεργία στην Ελλάδα προσέλκυσε το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων που είχαν διαρκείς ανταποκρίσεις, και μιλούσαν για το μέγα πλήθος και την παράλυση όλης της οικονομικής ζωής λόγω της απεργίας.

Στην Αθήνα από νωρίς το πρωί, σε σταθμούς και γειτονιές, αστυνομικοί της ΔΕΛΤΑ και της ΔΙΑΣ, έστησαν κυριολεκτικά καρτέρι στους διαδηλωτές που μετέβαιναν στο κέντρο της πόλης. Κυριότερα χτύπησαν στις λαϊκές συνελεύσεις, που με κατά τόπους προσυγκεντρώσεις ετοιμάζονταν για την κεντρική διαδήλωση. Πριν καλά-καλά ξεκινήσει η πορεία, η Λ.Σ. Μπραχαμίου είχε 16 προσαχθέντες (οι υπόλοιποι απλά δεν χώραγαν στο βανάκι). Απρόκλητο άγριο ξύλο και συλλήψεις τουλάχιστον 25-30 ατόμων περίμενε και αντίστοιχη προσυγκέντρωση στου Ζωγράφου, κυνηγώντας τους συγκεντρωμένους στα στενά. Παρόμοιες επιθέσεις αντιμετώπισαν κι άλλες προσυγκεντρώσεις, όπως στο Παγκράτι, αλλά δεν έλειψαν και πάμπολλες προσαγωγές διαδηλωτών που κινιόντουσαν κατά μόνας. Υπολογίζονται περί τους 130 προσαχθέντες, μόνο για τις πρωινές ώρες, εκ των οποίων οι 21 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Αυτή η απόπειρα τρομοκράτησης δεν είχε σπουδαία αποτελέσματα. Οι δρόμοι της πρωτεύουσας πλημμύρισαν από κόσμο, που απάντησε στο κάλεσμα τριών διαφορετικών συγκεντρώσεων. Της ΓΣΕΕ, του ΠΑΜΕ, και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και Αναρχίας. Σε αυτή τη συγκέντρωση, που ήταν και η πολυπληθέστερη, και ξεκίνησε από το Μουσείο, συμμετείχε το ΕΕΚ, με ένα μαζικό και δυναμικό μπλοκ. Αρκετά μαζικό μπλοκ είχε και το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ με περί τους 20.000 διαδηλωτές στις γραμμές του. Στο μπλοκ του Μουσείου υπήρχε μαζική παρουσία σωματείων  από  όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, από  κέντρα ψυχικής υγείας, δασκάλων και καθηγητών. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η  παρουσία πρωτοβουλιών από διάφορες γειτονιές.
Χαρακτηριστικό της ημέρας, πως σε σωματειακά πανό και στα συνθήματα, των εργαζομένων στους δήμους αλλά και σε άλλα σωματεία, κυριάρχησε το σύνθημα της Γενικής Απεργίας Διαρκείας.
Η πορεία, με μεγάλη καθυστέρηση λόγω μαζικότητας, έφτασε στο Σύνταγμα σε σχετικά ήρεμο κλίμα για να βρει τη Βασιλέως Γεωργίου αλλά και την Πλατεία Συντάγματος, κατειλημμένη από αμέτρητα ΜΑΤ, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις εμπειρίες των περασμένων δύο ετών, με τις συγκρουσιακές πολύωρες καταλήψεις της Πλατείας Συντάγματος από απεργούς. Αφού ο μεγαλύτερος όγκος της πορείας είχε περάσει, η Αστυνομία, έπειτα από μικρές αψιμαχίες, επέλεξε να χτυπήσει στο μαζικότατο μπλοκ της Αναρχίας, με χημικά και κρότου λάμψης. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, για αρκετές ώρες, οι γύρω δρόμοι (Αμαλίας, Όθωνος, Ερμού, Μητροπόλεως, Πανεπιστημίου, Σταδίου, αλλά κι η Ομόνοια, Πλατεία Kοτζιά κ.ο.κ.) έγιναν πεδία μαχών, με μολότοφ και πέτρες ενάντια στις δυνάμεις καταστολής, αλλά και με νέες συλλήψεις και χημικά από την άλλη πλευρά. Η λυσσασμένη επίθεση της Αστυνομίας, έφτασε και στην επίθεση μέσα στο μετρό της Ομόνοιας, σε κόσμο που μετέβαινε στη ΓΑΔΑ για διαμαρτυρία για τις συλλήψεις.
Αλλά το πράγμα δεν τελείωσε εκεί. Με άμεσες αντιδράσεις, μικροφωνικές διαμαρτυρίας για τις αναίτιες πρωινές συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά από γειτονιές (Δάφνη, Πετράλωνα, Ζωγράφου κλπ.). Η τελευταία, που δέχτηκε και την σφοδρότερη επίθεση πριν την πορεία, δέχτηκε με το στήσιμο της μικροφωνικής και μια νέα, με 6 νέες προσαγωγές, που αφέθησαν λίγο αργότερα ελεύθεροι.
Η απεργιακή πορεία δείχνει με τη μαζικότητα της, την μεγάλη ανάγκη και θέληση της εργατικής τάξης να παλέψει για να μην καταστραφεί. Υπενθυμίζει, όμως, πως η διάρκειά της δεν φτάνει, και νέα και μεγάλα βήματα πρέπει να κάνουν οι εργάτες για την ανεξαρτησία τους και για την ενότητα τους, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, και με μέσο την Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας. Γι’ αυτό παλεύει συμμετέχοντας σε κάθε μάχη και το ΕΕΚ.

Κ. Αποστολόπουλος
* Εκδήλωση διαμαρτυρίας στο σταθμό του Μετρό Δάφνης και πορεία  οργανώνει το Σάββατο 29/9. 11 π.μ. η Λαϊκή Συνέλευση Μπραχαμίου με συμμετοχή και άλλων  συλλογικοτήτων.

ΠΩΣ ΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ «ΤΡΥΠΩΣΑΝ» ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ

«Με επικεφαλής το πανό της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ η πορεία των εργαζομένων έφθασε στο Σύνταγμα», έλεγε το δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης (τα ιδιωτικά κανάλια δεν είδαν το πλήθος, μόνο κάτι νεαρούς που συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ σε περιορισμένης έκτασης επεισόδια).
Η αλήθεια είναι ότι το μπλοκ της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας έξω από το κτήριο της ΓΣΕΕ ήταν μερικές δεκάδες. Δεν πορεύτηκαν στην Πατησίων, αλλά στην Γ’ Σεπτεμβρίου. Και βεβαίως δεν ήταν επικεφαλής της  πορείας. Επικεφαλής ήταν η  ΠΟΕ-ΟΤΑ και τα δεκάδες σωματεία της, σωματεία νοσοκομειακών κ.ά. Το μπλοκ της  συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, πράγματι εισχώρησε στο κύριο  σώμα της πορείας, περί τις 12.40, στη συμβολή της Πατησίων με  την Πανεπιστημίου, στα Χαυτεία. Κάποια στιγμή το μπλοκ συνδικαλιστών της Παρέμβασης (αποχωρήσαντες από την ΚΟΕ) του ΣΥΝ σταμάτησε, άφησε χώρο για να μπει το πανό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, συνολικά καμμιά 30 άτομα, χωρίς όμως τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Πώς συντονίστηκαν, για να βρεθούν την κατάλληλη στιγμή στο σωστό σημείο και να διεισδύσουν ίσως μπορεί κανείς να το φανταστεί κανείς. Πάντως, στο μπλοκ του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων, που ήταν πίσω τους φαίνεται να μην κατάλαβαν τι συνέβη.


Θ.Κ
.