Βάζουν λουκέτο οι “Καλλικρατικοί” Δήμοι

ΒΑΖΟΥΝ ΛΟΥΚΕΤΟ ΟΙ ‘ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΙ’ ΔΗΜΟΙ

Χωρίς βρεφοκομικούς και παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες κινδυνεύουν να βρεθούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όχι σ’ ένα ή δύο, αλλά σε 70 δήμους (22% του συνόλου) ενδέχεται να μπει άμεσα “λουκέτο” λόγω της δραματικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και των δημοτικών τελών.

Και αυτό γιατί αδυνατούν να  πληρώσουν ακόμα και τους μισθούς των υπαλλήλων τους για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο. Οι εβδομήντα αυτοί δήμοι δεν είναι κάποιες… κακές εξαιρέσεις, αλλά ο κανόνας, καθώς στην ίδια κατάσταση  αναμένεται να βρεθεί το 90% των δήμων μέχρι το τέλος του 2012.

  • Η κρατική χρηματοδότηση για λειτουργικές δαπάνες έχει μειωθεί κατά 48% και για επενδύσεις κατά 61% την τελευταία διετία, ενώ κατά 29% μειώθηκαν οι κρατικές επιχορηγήσεις το β’ εξάμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
  • Στο τέλος του 2011 τα δάνεια των δήμων ανέρχονταν σε 1,8 δισ. ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε προμηθευτές σε 940 εκ. ευρώ.
  • Μπορεί η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους να είναι μικρή (2,6 δισ. ευρώ προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2012), αλλά ο κοινωνικός ρόλος που επιτελούν οι δήμοι είναι μεγάλος, καθώς αφορά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως τα παιδιά και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας.
  • Η διήμερη απεργία (29-30 Αυγούστου) που κήρυξαν οι ίδιοι οι δήμαρχοι στους δήμους τους στην Αττική, όπου διαβιώνει ο μισός πληθυσμός της χώρας αποτελεί  το “πρελούδιο”  μιας ανάλογης πανεθνικής  “απεργίας” στους δήμους αλλά και μιας παύσης λειτουργίας τους με δίμηνη ή ακόμα και τρίμηνη διάρκεια.

ΔΚ

Νέα Προοπτική τεύχος #532# Σάββατο 1 Αυγούστου 2012