Βρετανία : πεινασμένοι μαθητές στα σχολεία

Βρετανία : πεινασμένοι μαθητές στα σχολεία

 Tα σοκαριστικά στοιχεία για τις επιπτώσεις της κρίσης δεν έρχονται από κάποια αφρικανική ή ασιατική χώρα. Oύτε από την Eλλάδα της οικονομικής χρεοκοπίας. Έρχονται από  Mεγάλη Bρετανία, το πρότυπο του νεοφιλελεύθερου μονεταριστικού καπιταλισμού. Παρ’ ότι προσπάθησαν να παρουσιάσουν τη Bρετανία ως οικονομικό παράδειγμα προς μίμηση, η καπιταλιστική κρίση χτυπάει τη χώρα-κοιτίδα του καπιταλισμού φέρνοντας δυστυχία στον πληθυσμό και πείνα σε στα μικρά παιδιά.

Aπό έρευνα της εφημερίδας Guardian προκύπτει ότι οι μικροί μαθητές σε μεγάλα ποσοστά πηγαίνουν στο σχολείο με ελλιπή σίτιση.

Μεγάλος αριθμός δασκάλων βλέπουν τους μαθητές τους να φθάνουν στα σχολεία  πεινασμένοι.  Σχεδόν ένας στους δύο δασκάλους λένε ότι έφεραν φαγητό για τους μαθητές τους.

Η έρευνα του Guardian ανάμεσα σε δασκάλους δείχνει ότι το 83% βλέπει μαθητές που είναι πεινασμένοι τα πρωινά ενώ το 55% θεωρεί ότι μέχρι 1 στα 4 παιδιά δεν έχει πάρει ικανοποιητικό πρόγευμα πριν φθάσει στο σχολείο. Ακόμη, το 2% των δασκάλων είπε ότι όλα τα παιδιά του σχολείου τους έρχονταν πεινασμένα.

Tο 59% των ερωτηθέντων είπαν ότι μερικές φορές τα παιδιά έπρεπε να απομακρυνθούν από την τάξη για να τους δώσουν κάτι να φάνε· το 13% των δασκάλων είπε ότι αυτό συμβαίνει τακτικά.

Η έλλειψη συγκέντρωσης, η κούραση, η συμπεριφορά των μαθητών και τα παράπονά τους ότι δεν αισθάνονται καλά κινητοποίησε τους δάσκαλους να ανακαλύψουν ότι οι μαθητές δεν έχουν φάει καλά (ή καθόλου), σύμφωνα με την έρευνα.

Ένας στους δύο εκπαιδευτικοί έφεραν τρόφιμα ή φρούτα στο σχολείο με δική τους πρωτοβουλία ενώ το 17% έδωσε στα παιδιά χρήματα για να πάρουν φαγητό.

Τα ποσοστά των μαθητών με ανεπαρκή σίτιση φαίνεται ότι αυξάνονται την τελευταία διετία, σύμφωνα με τους δασκάλους· για κάποιους η αύξηση στο σχολείο τους ήταν δραματική.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια, οι δάσκαλοι ενοχοποιούν κυρίως κοινωνικούς παράγοντες όπως την συμπεριφορά των γονέων, οικογενειακά ή κοινωνικά προβλήματα αλλά και τον περιορισμό των επιδομάτων και γενικότερα τις οικονομικές πιέσεις στην οικογένεια.

Δάσκαλοι –αλλά και γιατροί– δηλώνουν σοκαρισμένοι από τα αποτελέσματα, εξηγούν ότι πρόκειται για πρόβλημα που γίνεται καθημερινό και διογκώνεται και ζητούν περισσότερα μέτρα.

«Το παιδί που έρχεται στο σχολείο πεινασμένο και κουρασμένο δεν μπορεί να μάθει», εξηγεί στον Guardian ο πρόεδρος της Ένωσης των Δασκάλων.

Η ανεπαρκής σίτιση προκαλεί, μεταξύ άλλων, μείωση της ανάπτυξης και αναιμία στους μαθητές, λένε γιατροί, και σημειώνουν ότι είναι και παράγοντας που επιτείνει τους κοινωνικούς διαχωρισμούς μέσα στην σχολική τάξη. Μπορεί ακόμη να είναι λόγος να σπρώξει τα παιδιά σε ανθυγιεινά σνακ.

Μία λύση θα ήταν να δίνεται δωρεάν πέρα από γεύμα και πρόγευμα στο σχολείο σε μαθητές από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος. Σήμερα, περίπου 1,3 εκατομμύρια μαθητές δικαιούνται αυτή την παροχή ενώ άλλοι 700.000 μόλις που ξεπερνούν τα κριτήρια οπότε το μέτρο θα μπορούσε να επεκταθεί σε αυτά.

O δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, αποφάσισε την προσφορά δωρεάν προγευμάτων σε 50 σχολεία στις φτωχότερες συνοικίες του Λονδίνου.

Πάντως το βρετανικό υπουργείο Παιδείας δεν σκοπεύει να επεκτείνει τα προγράμματά του για δωρεάν γεύματα. Όποιοι θέλουν ας το κάνουν μόνοι τους, λέει.

Νέα Προοπτική τεύχος #529# Σάββατο 23 Ιουνίου 2012