ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ: ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΦΑΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ: ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΦΑΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ


Aπλήρωτοι από τον Σεπτέμβρη βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο κατάστημα franchise της Γενικής Ταχυδρομικής στο Αιγάλεω.

Στην προσπάθειά τους να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και να μη χάσουν τη δουλειά τους έχουν αρχίσει ένα σκληρό και επίπονο αγώνα. Aπέναντί τους βρίσκουν όχι μόνο την αναλγησία του εργοδότη, αλλά και τις κρατικές αρχές (αστυνομία) και τη δειλία της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής (μικρο)γραφειοκρατίας.

Απλήρωτοι από τον Σεπτέμβρη ήρθαν σε σύγκρουση με το «μεγάλο αφεντικό» της Μητρικής Εταιρείας, η οποία ανέλαβε το κατάστημα από τις 19/11. Η εν λόγω εταιρεία θέλησε να αναγκάσει τους εργαζόμενους να υπογράψουν -παρανόμως- δίμηνες συμβάσεις, παραιτούμενοι από κάθε δικαίωμα που είχαν από τον προηγούμενο εργοδότη, υπό την απειλή της απόλυσης σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν.

Οι εργαζόμενοι πήγαν στο σωματείο που τους εκπροσωπεί και συζήτησαν τα ζητήματα που προέκυψαν.

Την Παρασκευή 7/12/2012 το ΣΕΤΤΕΑ (Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών Εταιρειών Αττικής ) κήρυξε 4ωρη στάση εργασίας από 8:00 το πρωϊ ως τις 12:00 το μεσημέρι με τη συμμετοχή και του ΣΕΓΕΤΑ ( Σωματείο Εργαζομένων Γενικής Ταχυδρομικής ). Υπήρξε υποστήριξη από την ΑΠΕΤT (Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Εργαζομένων στην Tαχυμεταφορά-Ταχυδρόμηση) όπως και από εργατικά σχήματα, λαϊκές συνελεύσεις και πολλούς άλλους αλληλέγγυους συναδέλφους και ανθρώπους της γειτονιάς. Μετά την λήξη της στάσης εργασίας οι εργαζόμενοι πήγαν να δουλέψουν, πράγμα που δεν έγινε γιατί οι εκπρόσωποι της Γενικής Ταχυδρομικής τους το αρνήθηκαν βάζοντας λουκέτο στο κατάστημα. Μετά από αυτό οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στην Επιθεώρηση εργασίας και στον ΟΑΕΔ όπου έκαναν καταγγελίες για τα δεδουλευμένα και για τις παράνομες «οικειοθελείς αποχωρήσεις» που κατέθεσε ο προηγούμενος εργοδότης. (Πλαστογραφώντας υπογραφές ο εν λογω εργοδότης δήλωσε «οικειθελείς» αποχωρήσεις των εργαζομένων). Το ίδιο απόγευμα μιά αντιπροσωπεία (μέλη του ΣΕΤΤΕΑ-ΣΕΓΕΤΑ και εργαζόμενοι) πήγαν στο αστυνομικό τμήμα για να συναντήσουν τον εργοδότη όπου εκεί τους ανακοινώθηκε ότι είχαν ασκηθεί μηνύσεις από την Μητρική Εταιρεία και ότι είναι όλοι υπό κράτηση! Μετά από λίγο η Μητρική απέσυρε τις μηνύσεις «ως δείγμα καλής θέλησης» αποδεχόμενη τον διάλογο για τα αιτήματα, την Δευτέρα 10/12/2012. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αφήσουν να βγούν οι επιστολές του συγκεκριμένου τομέα, θέλοντας να αποφύγουν τυχόν συλλήψεις συναδέλφων και των αλληλέγγυων, αφού πρώτα υπήρξε δέσμευση των σωματείων ΣΕΤΤΕΑ και ΣΕΓΕΤΑ για την πλήρη στήριξη των αιτημάτων στον διάλογο της Δευτέρας.

Ως εκ τούτου την Κυριακή 9/12/2012 έγινε Γενική συνέλευση στα γραφεία του ΣΕΤΤΕΑ και αποφασίστηκε 24ωρη απεργία από μεσάνυχτα Δευτέρας ως τα μεσάνυχτα Τρίτης σε περίπτωση που τα αιτήματά τους δεν γίνονταν δεκτά. Αποτέλεσμα ; Το «μεγάλο αφεντικό» ούτε καν τους δέχτηκε. Όπως γράφουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι: «Εμείς λοιπόν οι εργαζόμενοι περιμέναμε την άμεση κινητοποίηση των σωματείων ΣΕΤΤΕΑ και ΣΕΓΕΤΑ κάτι που δεν έγινε ποτέ. Οι μέρες περνούν, εμείς είμαστε άνεργοι, απλήρωτοι και η απάντηση που πήραμε απο το ΣΕΤΤΕΑ ήταν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κινητοποίηση, θα το πάμε νομικά διότι το ΣΕΓΕΤΑ δεν θέλει να έρθει σε ρήξη με τους συναδέλφους του στα κεντρικά !

  1. Αν θέλαμε να πάμε νομικά θα πέρναμε έναν μεγαλοπρεπή δικηγόρο !

  2. Εμείς δεν είμασε εργαζόμενοι της Γενικής Ταχυδρομικής ;[εδώ να τονίσουμε ότι σύσσωμο το κατάστημα του Αιγάλεω διαδήλωσε υπέρ του «μεγάλου αφεντικού» για τα χρέη του προς το Δημόσιο!]

  3. Θα μας αφήσουν να αγωνιστούμε ή μας θέλουν με σκυμένο το κεφάλι (αφεντικά και σωματεία); 

  4. Ποια είναι τελικά η στήριξη των δύο σωματείων απέναντι στους συναδέλφους τους ; Με ποιους είναι τελικά ;

Στα λόγια όλοι μπορούμε να είμαστε δυνατοί… στην πράξη όμως ;

Ευχαριστούμε όλους τους αλληλέγγυους που ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό μας καθώς και την ΑΠΕΤΤ !

Ζητάμε την συμπαράστασή σας στον αγώνα μας για εργασία με αξιοπρέπεια !Νέα Προοπτική τεύχος#540# Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012