Γιατί ήρθε η Μέρκελ στην Αθήνα

Γιατί ήρθε η Μέρκελ στην Αθήνα

 

Εύχομαι και ελπίζω η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ…”. Η ανάγνωση που έγινε από τα ελληνικά ΜΜΕ στη φράση αυτή της Μέρκελ είναι ότι απογοήτευσε τον Σαμαρά που περίμενε μια δήλωση που να αποπνέει πολύ περισσότερη “βεβαιότητα” για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Κάτι σαν πρόωρο “δώρο” πολιτικής και οικονομικής στήριξης που όμως δεν έφερε στον πρωθυπουργό της τρόικας.

Η αλήθεια είναι ότι η δήλωση αυτή, αν διαβαστεί έτσι, μάλλον υποτιμά και κρύβει την αλήθεια.

Η Μέρκελ εννοούσε αυτό που είπε.

Πράγματι “εύχεται” και “ελπίζει” να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, καθώς οτιδήποτε διαφορετικό και μάλιστα στον ορατό ορίζοντα που συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, απειλεί την ύπαρξη και τις αντοχές συνολικά της Ευρωζώνης…

Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Κομισιόν, αλλά και το ΔΝΤ στην ετήσια Έκθεσή του που συζητείται αυτές τις ημέρες στο Τόκιο, στο ετήσιο συνέδριό του, προβλέπουν σταθερή επιβράδυνση και ύφεση της οικονομίας συνολικά στην Ευρωζώνη.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον του φαύλου κύκλου της οικονομικής και πολιτικής κρίσης στην Ευρωζώνη, η φράου Μέρκελ διακινδύνευσε μια επίσκεψη στην Αθήνα όχι γιατί “καίγεται” για την τύχη του Σαμαρά, αλλά γιατί “καίγεται” να ρίξει νερό στη φωτιά που η κρίση και το αδιέξοδο στην Ελλάδα έχει ανάψει στην Ευρωζώνη. Και απειλεί – όπως οι αμερικανοί κυρίως οικονομολόγοι (και το ΔΝΤ) επιμένουν- να συμπαρασύρει την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία για τρίτη φορά από το 2010 με πολύ πιο βίαιο τρόπο από ό,τι η Lehman Brothers πριν από 4 ακριβώς χρόνια…

Η συμβολική επίσκεψη της κας Μέρκελ στην Αθήνα έγινε για να δώσει ένα μήνυμα στους βασικούς “μετόχους” του ΔΝΤ που έχουν συγκεντρωθεί στο Τόκιο, ότι ασχολείται “προσωπικά” με το πρόβλημα και η κατάσταση δεν της “έχει ξεφύγει” ακόμα από τον έλεγχο, κάτι για το οποίο οι περισσότεροι συνομιλητές της στο ΔΝΤ διατηρούν και διατυπώνουν αμφιβολίες…

Άκρως διαφωτιστικό είναι ότι την επόμενη μέρα της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα η Goldman Sachs σε Έκθεσή της για την κατάσταση στην Ελλάδα υποστηρίζει ότι ανεξάρτητα από το τι είπε η γερμανίδα στην Αθήνα, η Ευρωζώνη δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να οδηγήσει την Ελλάδα σε στάση πληρωμών τον Νοέμβριο για δύο λόγους :

Οι αντοχές της Ιταλίας και της Ισπανίας δεν είναι τόσο ισχυρές ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν μία κατάσταση που θα προκύψει από μια ανεξέλεγκτη έκρηξη χρεοστασίου στην Ελλάδα.

Οι μηχανισμοί που έχει δημιουργήσει η Ευρωζώνη για να αντιμετωπίσει την κρίση του χρέους (ESM και νέο πρόγραμμα ΕΚΤ) δεν είναι ακόμα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση.

Με άλλα λόγια το πλέον μισητό πρόσωπο στους έλληνες εργαζόμενους δεν διακινδύνευσε ένα ταξίδι στην Αθήνα μόνο και μόνο για να ρίξει λάδι στην φωτιά της λαϊκής αγανάκτησης.

Ήρθε στην Ελλάδα για να στείλει ενα μήνυμα “έξω” ότι ελέγχει την κατάσταση και έχει τον άνθρωπό της στην Αθήνα. Ή μάλλον τους ανθρώπους της γιατί εκτός από τον κ. Σαμαρά και τους δύο κυβερνητικούς κολαούζους, η φράου Μέρκελ έχει και τον κ. Φούχτελ ο οποίος “δουλεύει” μαζί με την κυβέρνηση της τρόικας. Και ταυτόχρονα να δώσει και ένα μήνυμα στους εγχώριους επιχειρηματίες και τραπεζίτες ότι αν θέλουν να είναι μαζί της και να κάνουν όσες δουλειές… περισσεύουν θα πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από τον Σαμαρά. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Όσο για τα “λεφτά”, αυτά θα έρθουν όταν ο Σαμαράς αποδείξει ότι είναι ικανός να εφαρμόσει την πολιτική για την οποία όπως η ίδια είπε θα συνεχίσει να… μάχεται στην Ευρωζώνη…

Την πολιτική για την οποία συγκεντρώνει πλέον πάνω της την “ευθύνη” ότι οδηγεί την Ευρωζώνη και το ευρώ στον γκρεμό του φαύλου κύκλου του χρέους και της ύφεσης.

Και τα “πυρά” αυτήν τη φορά έρχονται από τις ΗΠΑ μέσω ΔΝΤ. Το ελληνικό χρέος οδηγείται σε μη βιώσιμο επίπεδο λένε στο ΔΝΤ και προβλέπουν από τώρα ότι αν δεν μεσολαβήσει νέο κούρεμα στα διακρατικά δάνεια και τα ομόλογα της ΕΚΤ δεν μπορεί το χρέος να είναι βιώσιμο το… 2020.

Το πολιτικό και οικονομικό παιχνίδι των ΗΠΑ μέσω του ΔΝΤ απέναντι στην Ευρωζώνη και ειδικά στη Γερμανία με αφορμή την Ελλάδα, είναι πλέον εξώφθαλμο.

Ήταν το ΔΝΤ μαζί με την Κομισιόν και την ΕΚΤ το 2010 – 2011 που όρισαν ότι όταν το χρέος ξεπερνά το 120% του ΑΕΠ τότε το χρέος είναι μη βιώσιμο και η χώρα πάει για χρεοκοπία. Γιατί το 120% του ΑΕΠ ; Γιατί τότε που έπρεπε να αποφασίσουν για την Ελλάδα, το χρέος της Ιταλίας ακουμπούσε το 120% και αν έβαζαν ένα όριο χαμηλότερο θα έπρεπε να κηρύξει χρεοστάσιο η Ιταλία και να “σώσουν” μαζί με την Ιταλία και τον Μπερλουσκόνι…

Μέσα σ’ αυτή την χαοτική κατάσταση όπου ούτε το Βερολίνο ούτε η Ουάσιγκτον έχουν να προβάλλουν μία εναλλακτική “λύση”, σε μία στιγμή που η Ευρωζώνη 4 χρόνια μετά την Lehman Brothers βυθίζεται στην ύφεση η κα Μέρκελ επιχείρησε ενα ταξίδι στην Αθήνα όχι για να φέρει “λεφτά” στον Σαμαρά, αλλά για να πείσει τους υπερατλαντικούς και άλλους εταίρους της ότι το “σπίτι” της δεν έχει πάρει ακόμα φωτιά…

Γ. Αγγ.

 

Νέα Προοπτική τεύχος#535# Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012