Δήμαρχε, εργολάβε και λοιπά κοράκια...κάτω τα ξερά σας από τη γυμναστική ακαδημία

 Δήμαρχε, μεγαλοεργολάβοι και λοιπά κοράκια…

 

Το δημοτικό συμβούλιο που διεξήχθη στις 20/9, αποφάσισε ύστερα από πρόταση του δημάρχου Σταυριανουδάκη και στήριξη της δημοτικής του παράταξης, την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, στη θέση που αυτή τη στιγμή υπάρχει η γυμναστική ακαδημία. Η κατασκευή του έργου, αλλά και η εκμετάλλευση, μετά την ολοκλήρωσή του, θα ανατεθούν σε ιδιώτη. Ο δήμαρχος λοιπόν, σε ρόλο μεσίτη, αναλαμβάνει να δημοπρατήσει, έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες δημόσιους χώρους στις γειτονιές μας.

Η γυμναστική ακαδημία όμως είναι ένας ανοιχτός χώρος άθλησης και αναψυχής. Αποτελεί σημείο αναφοράς, για το σύνολο όλων όσων ζούμε και μεγαλώσαμε στην ευρύτερη περιοχή της Δάφνης και του Υμηττού αλλά και των γύρω συνοικιών. Στις εγκαταστάσεις της, στεγάζει 2500 φοιτητές της σχολής των ΤΕΦΑΑ, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί διέξοδο για πάρα πολλούς κατοίκους, που μπορούν να αθληθούν, να περπατήσουν ή να φέρουν τα παιδιά τους να παίξουν δωρεάν, μέσα στην πιο δύσκολη μάλιστα οικονομική συγκυρία, των τελευταίων δεκαετιών.

Ο χώρος πρόκειται να παραχωρηθεί για τα επόμενα 30 χρόνια σε κάποιο μεγαλοεργολάβο που θα αναλάβει το έργο, ενώ ταυτόχρονα του δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσει επιπλέον εμπορικούς χώρους. Το δημόσιο πρόκειται να επιδοτήσει το έργο με 5500€ για κάθε θέση στάθμευσης (συνολικά 2.343.000€ ,για 426 θέσεις) και σε αντάλλαγμα θα εισπράττει το 3% των εσόδων. Είναι τουλάχιστον προκλητικό, την ώρα που οι δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βασικές τους υποχρεώσεις (απλήρωτοι εργαζόμενοι, υποχρηματοδότηση βασικών δομών και παροχών, κλπ), ο δήμαρχος να παραχωρεί προς εκμετάλλευση δημόσιο χώρο σε ιδιώτη και το κράτος να χρηματοδοτεί ένα μέρος του έργου, με σκοπό την κατασκευή μιας υποδομής που δεν προσφέρει τίποτα στους κατοίκους, αφού μιλάμε για άλλο ένα ιδιωτικό parking. Άλλωστε από τη Δάφνη και τον Υμηττό δε λείπουν οι ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης, αλλά ελεύθεροι χώροι και χώροι πρασίνου. Πρέπει ακόμα να επισημανθεί, ότι ο σχεδιασμός έχει γίνει πριν μια δεκαετία περίπου, όταν ο σταθμός του μετρό στη Δάφνη, ήταν ακόμα τερματικός…


“Μπίζνες” σε καιρούς οικονομικής κρίσης…

Φαίνεται πως για κάποιους η κρίση, που έχει φέρει το κοινωνικό σύνολο στα όρια της απελπισίας, αποτελεί όντως ευκαιρία, όπως διατείνονται οι κυβερνώντες. Την ώρα που 1500000 άνθρωποι είναι άνεργοι, μισθοί και συντάξεις τσεκουρώνονται και τα ταμεία είναι υπό διάλυση, “ανοίγουν” οι δουλειές για τους μεγαλοεργολάβους. Η κρίση διευκολύνει την “αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας” – και μάλιστα με όρους εκποίησης, των σκόπιμα υποβαθμισμένων δημόσιων χώρων, όπως η ακαδημία- και αποτελεί ευκαιρία ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για κάθε λογής αρπαχτικά.

Οι δημόσιοι χώροι όμως ανήκουν σε όλους μας και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραχωρήσει ούτε εκατοστό τους. Στα σχέδια της δημοτικής αρχής, για ξεπούλημα της ακαδημίας, απαντάμε:

 

 

…ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ

ΑΠΟ ΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

 

ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΑΦΝΗΣ – ΥΜΗΤΤΟΥ

 

sineleysidafnis@yahoo.com

http://dafni-ymittos.blogspot.gr