Δήμοι χωρίς... δημοτικούς υπαλλήλους από τον Αύγουστο

Aπό τον Αύγουστο

Δήμοι χωρίς… δημοτικούς υπαλλήλους

 

Χωρίς… τοπική αυτοδιοίκηση  κινδυνεύει να μείνει η χώρα σε δύο μήνες, οπότε αναμένεται να κορυφωθεί η τουριστική κίνηση και της φετινής χρονιάς.

Η δίμηνη προεκλογική περίοδος σε συνδυασμό με την εντονότατη πολιτική αβεβαιότητα, η απορρύθμιση των δημοσίων υπηρεσιών και η ταυτόχρονη κατάρρευση των εσόδων από φόρους αλλά και η ΔΕΗ απειλούν με καλοκαιρινό  black out τους νεοσύστατους δήμους. Όλα αυτά μόλις ενάμισι έτος μετά την επίσημη έναρξη λειτουργίας του “Καλλικράτη”, δηλαδή μιας από τις λίγες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου που εφαρμόστηκαν -και μάλιστα με σκληρό τρόπο- στο δημόσιο τομέα…

Στελέχη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) παραδέχονται πως τον Αύγουστο, ενδέχεται να μην είναι δυνατή η καταβολή των μισθών των υπαλλήλων των δήμων και πως καθυστέρηση καταβολής των προνοιακών επιδομάτων δεν είναι παρά “προπομπός της καθυστέρησης καταβολής των μισθών των δημοτικών υπαλλήλων.

Μ’ άλλα λόγια, βρισκόμαστε μπροστά στην κατάρρευση της λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μάλιστα σε τομείς-κλειδιά για την ομαλή κοινωνική λειτουργία, όπως η καθαριότητα. Οι ανάγκες ειδικά σ’ αυτόν τον τομέα -από τον οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η δημόσια υγεία- είναι ιδιαίτερα αυξημένες στην περιφέρεια και ακόμα πιο πολύ, στους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς λόγω της εποχιακής αύξησης του πληθυσμού.

Η δίμηνη σχεδόν προεκλογική περίοδος, τη οποία διανύουμε έχει επιδεινώσει την ήδη “τραγική” κατάσταση των δήμων. Από τις 23 Απριλίου που κηρύχτηκαν οι προηγούμενες εκλογές, δεν επιτρέπεται:

  • η πρόσληψη ούτε καν εποχικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ το οποίο θα μπορούσε να καλύψει τουλάχιστον τις αυξημένες ανάγκες της καθαριότητας.
  • η έκδοση υπουργικών εγκυκλίων για νόμους που έχουν ψηφιστεί. Συνεπώς, έχει παγώσει κάθε διαδικασία ρύθμισης οφειλών τόσο των δήμων προς τρίτους, όσο και των τρίτων προς τους δήμους και έχει ξεκινήσει η διαδικασία… “μονομερών ρυθμίσεων”. Να σημειωθεί πως οι δανειακές υποχρεώσεις έχουν παραμείνει σταθερές εδώ και ενάμισι έτος (περίπου 1 δισ. ευρώ).
  • η “ωρίμανση” των έργων του ΕΣΠΑ, η οποία γινόταν συνήθως τους εαρινούς και θερινούς μήνες.

 

Την ίδια στιγμή:

  • Η σημαντική πτώση των φορολογικών εσόδων απειλεί ευθέως την απόδοση της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους η οποία προκύπτει σαν ποσοστό επί των φορολογικών εσόδων.
  • Η διαφαινόμενη αδυναμία τακτικής πληρωμής των ίδιων των λογαριασμών -ακόμα και χωρίς το “χαράτσι”- αναμένεται να καταρρακώσει τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη.
  • Η περίφημη “αποκέντρωση” δεν έχει έλθει ούτε με την εφαρμογή του “Καλλικράτη”.
  • Μηδαμινές επίσης είναι οι ελπίδες για τα “ευρω-ομόλογα έργων” για τα οποία γίνεται πολύ λόγος αυτήν περίοδο σε ΕΕ και Ελλάδα, καθώς αυτά θα έχουν πολύ υψηλό επιτόκιο…

 

Δ.Κ.

Νέα Προοπτική τεύχος #527# Σάββατο 26 Μάη 2012