ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ και ΝΙΚΕΣ στο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ και ΝΙΚΕΣ στο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

Ο συνδικαλιστής δημοσιογράφος Θ. Βογιατζής, γνωστός για τον αγώνα του ενάντια στις αντεργατικές ρυθμίσεις της εργοδοσίας της εφημερίδας ΘΕΣΣΑΛΙΑ, όχι μόνο απολύθηκε (16/11/2011) αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατική ηγεσία του σωματείου του, της ΕΣΗΕΘΣΕ (Ένωση Συντακτών Ημερ. Εφημερ. Θεσσαλίας Στερ. Ελλάδας Εύβοιας), η οποία του επέβαλλε ποινή προσωρινής διαγραφής (9/5/2013) καθώς διακίνησε προκήρυξη της γραμματείας του ΠΑΜΕ Μαγνησίας. Στη συγκεκριμένη προκήρυξη καταγγέλλονταν η στάση δημοσιογράφου της ίδιας εφημερίδας που ζητούσε την επέμβαση εισαγγελέα κατά την περίοδο των κινητοποιήσεων στους ΟΤΑ. Μετά από πολύμηνο αγώνα του ίδιου και της ταξικής αλληλεγγύης  εργαζομένων και οργανώσεων που απαιτούσαν την άμεση ανάκληση της διαγραφής, που επιβλήθηκε από το πειθαρχικό συμβούλιο, η ένσταση του Θ.Β. εκδικάστηκε στις 26/6/2013 σημειώνοντας νίκη για τον ίδιο αλλά και για κάθε μαχόμενο δημοσιογράφο και εργαζόμενο. Η επώνυμη καταγγελία αποσύρθηκε επαναφέροντας τον Θ.Β. με πλήρη δικαιώματα στο σωματείο του. Ο συνδικαλιστικός και πολιτικός αγώνας έχει νόημα και δύναμη ακόμη και όταν  τον ποινικοποιούν και τον καταστέλουν.

Επίσης, ο συνδικαλιστής Στάθης Μιχάλης, εργαζόμενος στην εταιρεία ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ, μέλος του ΔΣ του τοπικού σωματείου μετάλλου ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ, απολύθηκε παράνομα, ενώ η απόλυσή του επιδόθηκε από δικαστικό κλητήρα το απόγευμα στο σπίτι του.  Η εργοδοσία επέλεξε την κοινοποίηση της απόλυσης την ημέρα της γενικής απεργίας (13/6), ενώ οι εργάτες της εταιρείας παραμένουν μήνες απλήρωτοι κι ο Σ.Μ. έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή για τα δεδουλευμένα ως μέλος του σωματείου και της διοίκησής του. Παράλληλα, η εργοδοσία επιβάλλει αυτήν την περίοδο ατομικές συμβάσεις εργασίας που μειώνουν τους μισθούς κατά 30%.
Ο κλάδος του μετάλλου πλήττεται θανάσιμα με την ύφεση να βαθαίνει, αποτέλεσμα της καπιταλιστικής παρακμής, οδηγεί σε νέο κύκλο αποβιομηχάνισης και ανεργία μαμούθ. Ο αγώνας για την ακύρωση της απόλυσης του Σ.Μ. δεν περνά μέσα από τις τυπικές διαμαρτυρίες και τις παραστάσεις στα όργανα του αστικού κράτους.

Η απάντησή μας για τα στοιχειώδη συνδικαλιστικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, όπως έδειξε περίτρανα και το λουκέτο στην ΕΡΤ, απαιτεί την επαναστατική κινητοποίηση των εργαζομένων κι ανέργων που θα βάλει τέλος όχι απλά στη δεξιά κυβέρνηση αλλά στο καπιταλιστικό σύστημα της διαρκούς εκμετάλλευσης και καταπίεσης για την εγκαθίδρυση της κομμουνιστικής κοινωνίας.

19/6/2013

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
(Κ.Ο. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ)

Νέα Προοπτική τεύχος#552# Σάββατο 29 Ιουνίου 2013