Διαδηλώσεις και διώξες αγωνιστών στη Ρωσία

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι! Σήμερα, εμείς οι ακτιβιστές των αριστερών οργανώσεων της Ρωσίας, ζητάμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη σας.

Στη Ρωσία βρίσκεται εν εξελίξει, ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ του ευρύτερου δημοκρατικού κινήματος και του διεφθαρμένου αυταρχικού ολιγαρχικού καθεστώτος. Οι αρχές έστησαν τα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών αλλά και των προεδρικών εκλογών τον Δεκέμβριο του 2011 και τον Μάρτιο του 2012 αντίστοιχα, ενώ η υπερβολική πίεση που ασκούνταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, επέτρεψε μόνο σε λίγους, πιστούς πολιτικούς να λάβουν μέρος τελικά σε αυτές. Η ολοφάνερη καταπάτηση τόσο των ατομικών ελευθεριών όσο και των δημοκρατικών δικαιωμάτων οδήγησαν σε μαζικές διαδηλώσεις. Η αιτία, πέρα από την εξωφρενική εκλογική νοθεία ήταν και η όλο και αυξανόμενη αγανάκτηση και δυσαρέσκεια για το νεοφιλελεύθερο καθεστώς του Πούτιν. Η διαμαρτυρία εξελίχθηκε σε διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων κόσμου. Η αστυνομία καθώς και οι ειδικές δυνάμεις διέλυσαν τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα την ημέρα πριν από την προεδρική ορκωμοσία.

Μετά τη διάλυση της ειρηνικής διαδήλωσης το καθεστώς στράφηκε προς τους πολιτικούς ηγέτες του κινήματος. Δύο από αυτούς – οι Σεργκέι Ουντάλτσοφ και Αλεξέι Ναβάλνι- διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αυτή τη στιγμή. Σήμερα, βρίσκονται υπό το διοικητική κράτηση με τις κατασκευασμένες κατηγορίες για «οργάνωση μαζικών ταραχών». Ενώ υπάρχει πραγματικός κίνδυνος τα κατασκευασμένα αυτά ποινικά αδικήματα να τους οδηγήσουν σε επιβολή μακρόχρονων ποινών φυλάκισης.

Η καταστολή εναντίον του Σεργκέι Ουντάλτσοφ θα μπορούσε να έχει τις πιο σοβαρές επιπτώσεις στο αριστερό κινήμα της Ρωσίας, καθώς ο  Σεργκέι είναι ένας από τους ηγέτες του Αριστερού Μετώπου, ίσως μία από τις πιο μεγάλες και γνωστές σοσιαλιστικές οργάνωσεις της Ρωσίας σήμερα. Στην κυριολεξία ο Ουντάλτσοφ έγινε το κεντρικό πρόσωπο της πολιτικής διαμαρτυρίας, ενώ η επιρροή που ασκεί είναι εξαιρετικά υψηλή. Για τις αρχές συμβολίζει την απειλή της μαζικής και οργανωμένης εξέγερσης ενάντια στην δικτατορία του μεγάλου κεφαλαίου, και για πολλούς από εμάς το όνομά του είναι το σύμβολο του αγώνα για το δημοκρατικό και κοινωνικό μέλλον της Ρωσίας.

Ο Σεργκέι Ουντάλτσοφ είναι σε στεγνή απεργία πείνας εδώ και πάνω από μία εβδομάδα. Η υγεία του βρίσκεται σε κίνδυνο, και η ρωσική πολιτική αστυνομία έσπευσε να ασκήσει πίεση στους γιατρούς, εξαναγκάζοντάς τους να του αρνηθούν την νοσοκομειακή περίθαλψη. Στην πραγματικότητα, θέλουν είτε να αποθαρρύνουν ή είτε να σκοτώσουν τον σύντροφό μας. Παράλληλα, σχεδιάζουν να του προσάψουν κι άλλες ψευδείς κατηγορίες καθώς και να κινήσουν αρκετές ποινικές υποθέσεις εναντίον του.

Συντρόφισσες και σύντροφοι! Χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή σας! Απευθυνόμαστε στα αριστερά κόμματα και σε οργανώσεις κοινωνικών και πολιτικών ακτιβιστών, και σε όλους όσους ασχολούνται με τον αγώνα για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα στη Ρωσία. Οργανώστε διαδηλώσεις στις ρωσικές διπλωματικές αποστολές στη χώρα σας, ζητώντας να σταματήσουν οι αυθαίρετες ενέργειες και η καταστολή εναντίον του Σεργκέι Ουντάλτσοφ και των υπολοίπων ακτιβιστών στη χώρα μας! Ζητάμε από τους βουλευτές των αριστερών και δημοκρατικών κομμάτων να κάνουν επίσημες δηλώσεις για την υποστήριξη του Σεργκέι Ουντάλτσοφ. Ζητάμε από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να τον αναγνωρίσουν ως κρατούμενο συνείδησης.
Leftfront77@gmail.com asakhnin@gmail.com

Νέα Προοπτική τεύχος #527# Σάββατο 26 Μάη 2012