Διεθνιστική Συνδιάσκεψη Με μεγάλη συμμετοχή ντόπιων και διεθνών αγωνιστών

Διεθνιστική Συνδιάσκεψη

Με μεγάλη συμμετοχή ντόπιων και διεθνών αγωνιστών

 

Η 9 & 10 Ιουνίου 2013, καταγράφονται ως ημερομηνίες που συνέβαλαν αποφασιστικά στην προώθηση του προλεταριακού διεθνισμού στη χώρα μας και διεθνώς. Σε αυτό το διήμερο πραγματοποιήθησε η Εργατική Διεθνιστική Συνδιάσκεψη, που διοργάνωσε το ΕΕΚ μετά από απόφαση τη Συντονιστικής Επιτροπής για την Επανίδρυση της Τετάρτης Διεθνούς. Στόχος της CRFI, η κίνηση σε μια κατεύθυνση συγκρότησης ενός διεθνούς μετώπου κοινής διεθνιστικής δράσης και μιας ταξικής επαναστατικής απάντησης στη καπιταλιστική βαρβαρότητα, στη μαζική ανεργία, στους πολέμους, στο φασισμό.

Στη χρονιά-επέτειο 75 ετών από την ίδρυση της Τετάρτης Διεθνούς, η παρουσία και συμμετοχή οργανώσεων και αγωνιστών από τέσσερις ηπείρους και είκοσι χώρες, συνιστά από μόνη της διεθνιστικό πολιτικό γεγονός. Παρενέβησαν ή/και συνεισέφεραν αγωνιστές από Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Φινλανδία, Δανία, Νότιο Αφρική, Αγγλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Ουκρανία, Πορτογαλία, Ιράν, Τυνησία, Μαρόκο κ.α.

Η απόφαση που πάρθηκε το Δεκέμβριο του 2012, για το περιεχόμενο της Συνδιάσκεψης, με τίτλο «Η Ευρώπη σε κρίση: για μια διεθνιστική επαναστατική εναλλακτική», έδινε έμφαση στις επαναστατικές προοπτικές που έχουν ήδη εκδηλωθεί στη λεκάνη της Μεσογείου, στις Βόρειες και Νότιες ακτές της.

Αυτή η εκτίμηση, δικαιώθηκε αναδρομικά από την εξέγερση του Τούρκικου λαού που ακριβώς τις ημέρες της Συνδιάσκεψης βρισκόταν στο μέσο μιας γιγάντιας σύγκρουσης με το τουρκικό κράτος και την κυβέρνηση Ερντογάν σε όλη τη χώρα, με επίκεντρο την ιστορική Πλατεία Ταξίμ της Ισταμπούλ και το πάρκο Γκεζί.

Η Τούρκικη εξέγερση, μαζί με την ανεκτίμητη συμβολή των συντρόφων του DIP (Tουρκικού τμήματος της CRFI) ιδιαίτερα στη θεματική ενότητα για την Τουρκία, έδωσαν ένα ιδιαίτερο, «κόκκινο» χρώμα στο διεθνιστικό διήμερο. Κόκκινο, όχι όπως η σημαία της Τουρκίας με την ημισέληνο -που όπως κάθε εθνικό σύμβολο χωρίζει τους λαούς- αλλά κόκκινη, όπως το αίμα των εργατών που θυσιάζονται στα οδοφράγματα, όπως η σημαία των κομμουνιστών με το σφυροδρέπανο, που ανεμίζει περήφανα στη πρωτοπορία αυτών των αγώνων.

 Παρέμβαση στο Alter Summit

 Όμως η Συνδιάσκεψη «ξεκίνησε» νωρίτερα από τις 9 Ιουνίου, με την παρέμβαση του ΕΕΚ και των διεθνών αντιπροσωπειών στη διοργάνωση του Alter Summit στο ΟΑΚΑ (7-8/6), στοχεύοντας στη βάση των αγωνιστών που συσπειρώνονται γύρω από τον ευρωπαϊκό ρεφορμισμό και τους δορυφόρους του. Η συνάντηση αυτή έγινε σε μια περίοδο κρίσης κι έλλειψης πρότασης από πλευράς  ρεφορμισμού, λόγω της οικονομικής κατάρρευσης ενός χρεοκοπημένου ιστορικά καπιταλισμού.

Σε δικό του περίπτερο με πανό και σημαίες, υλικό του ΕΕΚ, των αδελφών οργανώσεων, της CRFI, της ιστοσελίδας RedMed.org, μοιράστηκε σε πέντε γλώσσες και σε χιλιάδες αντίτυπα. Παράλληλα έγιναν και παρεμβάσεις σε θεματικές συζητήσεις δίνοντας ένα ταξικό τόνο σε μια –όχι και τόσο- επιτυχημένη, πολιτικά κι οργανωτικά, διοργάνωση των ρεφορμιστών.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συμμετοχή στη Διεθνή Πορεία του Σαββάτου 8/6, με προσυγκέντρωση στο Μουσείο, διοργανωμένη πάλι από τις ίδιες δυνάμεις. Ένα δυναμικό και μαζικό μπλοκ εκατοντάδων διεθνιστών, με τα σύμβολα της Τετάρτης Διεθνούς να κυριαρχούν, με συνθήματα που τραγουδούσαν την Παγκόσμια Επανάσταση αλλά και την αλληλεγγύη στον Τούρκικο λαό σε διάφορες γλώσσες, κέρδισαν τις εντυπώσεις και την προσοχή.

Αυτό αντανακλάστηκε άμεσα στη δυναμική της Διεθνιστικής Συνδιάσκεψης, με πλήθος αγωνιστών από όλο τον κόσμο να κάνει την εμφάνιση του. Η διαδήλωση για το μπλοκ της CRFI, έκλεισε με εκατοντάδες στόματα να ψάλλουν την Διεθνή μέσα σε κλίμα συγκίνησης.

 Μεγάλη συμμετοχή ντόπιων και διεθνών αγωνιστών

 Στη Διεθνιστική Συνδιάσκεψη παραβρέθηκαν και κατά πλειοψηφία χαιρέτισαν, εκπρόσωποι από το σύνολο σχεδόν των οργανώσεων της εν Ελλάδι εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αλλά και από σωματεία, συλλογικότητες και κοινωνικά κινήματα (βλ. σελ. 7).

Ιδιαίτερα πολύτιμος όμως αναδείχτηκε ο πλούτος των εμπειριών που μεταφέρθηκε από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Αποδείχτηκε έτσι, πως η κρίση -παρά τις ιδιαίτερες μορφές που παίρνει σε κάθε χώρα-, είναι παγκόσμια, δομική, και συστημική. Συγκλονίζει τον καπιταλισμό σε όλη την υφήλιο, απειλώντας παράλληλα με καταστροφή κάθε λαό της γης. Η συμβολή πολλών συντρόφων και αγωνιστών από την Ανατολική Ευρώπη, έδειξαν το εκρηκτικό κλίμα που υπάρχει στα πρώην εργατική κράτη. Η κατάρρευση του Ιμπεριαλιστικού εγχειρήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επηρεάζει βαθιά τις χώρες εκείνες που έγιναν το έδαφος της επέκτασης του κεφαλαίου προς Ανατολάς. Τώρα, η «χώρα των Σοβιέτ», οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια (εξεγέρσεις σε Ρουμανία -Βουλγαρία) γίνονται η σκηνή μεγάλων κοινωνικών συγκρούσεων.  Η παραμικρή σπίθα οποιαδήποτε στιγμή απειλεί να βάλει φωτιά στο μπαρούτι που έχει σωρευτεί στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Κύπρο, οπουδήποτε.

Τα καθήκοντα των επαναστατών, σε αυτές τις παγκόσμιες συνθήκες, είναι σαφή: εμπρός για να χτίσουμε το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα, εμπρός για να χτίσουμε την Τέταρτη Διεθνή!

 Κ. Αποστολόπουλος

Νέα Προοπτική τεύχος#551# Κυριακή 16 Ιουνίου 2013