Διεθνιστικό Κάμπινγκ των Τούρκων Τροτσκιστών

Διεθνιστικό Κάμπινγκ των  Τούρκων  Τροτσκιστών


Η φετινή θερινή κατασκήνωση του Επαναστατικού Εργατικού  Κόμματος (DiP), του τουρκικού τμήματος της ΣΕΤΔ, έλαβε χώρα στην περιοχή του Δικελίου από τις 29 Αυγούστου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου. Ο Τρότσκι και ο τροτσκισμός όχι μόνο ως ιστορική και πολιτική συνέχεια του μπολσεβικισμού και της σοσιαλιστικής επανάστασης αλλά και ως το βασικό εκείνο στοιχείο της επιτυχίας της Οκτωβριανής επανάστασης και της διαλεκτικής της, η διαρκής επανάσταση, ήταν το ένα απ’ τα δύο βασικά θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση. Το δεύτερο ήταν η συζήτηση για την Τέταρτη  Διεθνή, την ιστορία της και τις προοπτικές της μέσα στη νέα παγκόσμια κατάσταση της ολικής χρεοκοπίας του καπιταλιστικού συστήματος. Στην κατασκήνωση υπήρχαν πολλές ευρωπαϊκές αντιπροσωπίες από το PCL, ιταλικό τμήμα της ΣΕΤΔ (Συντονιστική για την Επανίδρυση της Τέταρτης Διεθνούς), από τη Β. Κύπρο, τη Ρωσία, τη Δανία και την Ελλάδα (ΕΕΚ).

Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της κατασκήνωσης από πλευράς συμμετοχών ήταν η νεολαία και ιδιαίτερα η παρουσία νέων γυναικών, μελών του DiP. Ιδιαίτερης  βαρύτητας και παρουσίας ήταν η μεγάλη συμμετοχή πρωτοπόρων εργατών, κυρίως στο βιομηχανικό τομέα, που εμπλούτισαν τις συζητήσεις με σημαντικότατες εμπειρίες από παλιότερους και κυρίως από πρόσφατους μεγάλους εργατικούς αγώνες στη γείτονα χώρα, όπως ο αγώνας των εργαζομένων της Tekel το 2010. Αντιπροσωπεία των εργαζόμενων των Τουρκικών Αερογραμμών, που έχουν καταλάβει την πύλη του διεθνούς αεροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη παλεύοντας ενάντια σε ένα νέο αντιδραστικό νόμο που τους απαγορεύει την απεργία, παρευρίσκονταν και πήρανε τον λόγο.

Οι εναρκτήριες εισηγήσεις-συζητήσεις  ήταν για την ιστορική θέση του Τρότσκι, την προσφορά του στο μαρξισμό και την παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση όπως επίσης και η θεματική συζήτηση πάνω στο βιβλίο του ιδίου «Στην υπεράσπιση του Μαρξισμού». Μ’ αυτόν τον τρόπο άνοιξε η συζήτηση για τις προοπτικές της εποχής, τη διαρκή επανάσταση σε όλα τα επίπεδα της ταξικής πάλης και το ρόλο της Διεθνούς, ιδιαίτερα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου όπου η αραβική επανάσταση όχι μόνο δεν τελείωσε αλλά περνάει σε μια νέα φάση καθορισμού του περιεχομένου της και ταυτόχρονα επεκτείνεται, σήμερα, από τη Συρία μέχρι και το εσωτερικό της Τουρκίας, αύριο μέχρι την Ελλάδα και την Ιταλία. Αυτό το αύριο όπως ειπώθηκε πολλές φορές δεν είναι ένα μακρύ, αόρατο ακόμα μέλλον αλλά είναι τώρα! Το θέμα της επανάστασης και της εξουσίας των εργατών είναι ήδη στην ημερήσια διάταξη και γι’ αυτό το θέμα της Διεθνούς είχε την τιμητική του.

Η μεσημεριανή συζήτηση της δεύτερης μέρας ήταν μια αναδρομή στην ιστορία των εργατικών αγώνων στην Τουρκία με συζήτηση πάνω στα αποτελέσματα και τις προοπτικές τους ενώ η βραδινή συζήτηση για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής μεσογείου με επίκεντρο την Τουρκία, το Κουρδικό και τη Συρία ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την κατανόηση της πολυπλοκότητας της  κατάστασης.

Τις επόμενες δύο και τελευταίες μέρες της κατασκήνωσης κυριάρχησε η συζήτηση στο θέμα της ιστορίας του επαναστατικού κινήματος και της 4ης Διεθνούς από την ίδρυσή της μέχρι τη ΣΕΤΔ και φυσικά ο ρόλος της στο σήμερα. Βασικοί εισηγητές ήταν την πρώτη μέρα ο σ. Σ. Μιχαήλ, Γ.Γ. του ΕΕΚ και τη δεύτερη ο σ. F. Grissolia από το ιταλικό PCL. Έγινε εμφανές ότι παρά το γεγονός ότι όλες οι οργανώσεις της ΣΕΤΔ προέρχονται από διαφορετικά ιστορικά ρεύματα του επαναστατικού-κομμουστινικού κινήματος, η αναγκαιότητα της δόμησης και ισχυροποίησης της επανιδρυμένης 4ης Διεθνούς υπερισχύει των διαφορών και δημιουργεί τους απαραίτητους εκείνους όρους ενότητας για την επέκταση και την ολοκληρωτική νίκη της επανάστασης σε όλον τον κόσμο. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η συνάντηση αυτή λειτούργησε προπαρασκευαστικά για τη διεθνή συνάντηση που έγινε αμέσως μετά στην Ιστανμπούλ.

Ακόμα μια συζήτηση με εξαιρετικό ενδιαφέρον αφορούσε στην εξάρτηση, με εισηγήτρια την σ. Κ. Μάτσα από το ΕΕΚ, καθ’ ότι το ζήτημα αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση την εποχή αυτή και δημιουργεί πολλούς προβληματισμούς στους επαναστατικούς κύκλους. Πέρα από αυτά όμως υπήρξαν και άλλες δραστηριότητες όπως καλλιτεχνικά εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις, διεθνιστικά γλέντια με τραγούδια από Τουρκία, Κουρδιστάν, Αρμενία, Ελλάδα, Ιταλία κλπ. όπως και αθλητικές δραστηριότητες. Παράλληλα μας δόθηκε η ευκαιρία να γράψουμε και να στείλουμε μηνύματα αλληλεγγύης στους φυλακισμένους συντρόφους μας από το DiP.

Η διεθνιστική ενότητα των λαών είναι η ελπίδα μας στην εποχή της χρεοκοπίας του καπιταλισμού. Θα προχωρήσουμε ακάθεκτοι στον αγώνα για την επανίδρυση του παγκοσμίου επαναστατικού κόμματος της εργατική τάξης κόντρα στις εθνικιστικές ιδεοληψίες των σταλινικών και των κεντριστών με νέα δύναμη και ορμή για ελευθερία και την παναθρώπινη κομμούνα. Δε μας τρομάζει η βαρυχειμωνιά! Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός! Ζήτω η 4η Διεθνής!Νέα Προοπτική τεύχος #533# Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2012