Δράσεις ενάντια στις απολύσεις καθαριστριών από το ΙΚΑ Βόλου

Δράσεις ενάντια στις απολύσεις καθαριστριών από το ΙΚΑ Βόλου

 

Επεκτείνονται οι δράσεις στο γήπεδο των Θεσσαλονικιών εργολάβων που έχουν συμβάσεις καθαριότητας με το ΙΚΑ Βόλου και που απέλυσαν δυο καθαρίστριες επειδή ζητούσαν τις νόμιμες αποδοχές τους. Απόλυτα υπεύθυνη η διοίκηση του ΙΚΑ για τη συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας με τη συνενοχή της πράσινης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Έτσι, την Τετάρτη 3/10 οργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη από την Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών εκτενής δράση αλληλεγγύης και ενημέρωσης για τις απολύσεις των καθαριστριών Γαβριέλλα Φουστάνα και Τζένη Ψαρέλλη, εργαζόμενες στον ΙΚΑ Βόλου. Η δράση ξεκίνησε το πρωί με παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του εργολάβου καθαριότητας Στεφανίδη παρουσία της καθαρίστριας ΤΨ με αίτημα την άμεση επαναπρόσληψή της.

Επιχειρήθηκε συνάντηση με τον ίδιο, αλλά είτε απουσίαζε (έχοντας πληροφορηθεί την άφιξη της Τ.Ψ. στην Θεσσαλονίκη), είτε είχε αντιληφθεί την άφιξη των αγωνιστών στην πόρτα του γραφείου του (μέσω της εγκατεστημένης κάμερας) και αρνείτο να ανοίξει. Στήθηκε λοιπόν παρέμβαση έξω ακριβώς από την είσοδο της πολυκατοικίας όπου βρίσκεται το γραφείο για την ενημέρωση της γειτονιάς, όπου αναγνώστηκε η προκήρυξη μέσω ντουντούκας και μοιράστηκε στους περίοικους και περαστικούς.

Η παρέμβαση συνεχίστηκε στο ΙΚΑ Πύλης Αξιού (πίσω από τα δικαστήρια) και κατέληξε στο ΙΚΑ Αριστοτέλους. Και στα δυο υποκαταστήματα έγιναν συναντήσεις με τους διευθυντές για να ενημερωθούν για την κατάσταση και να απαιτηθεί να πάρουν θέση επί του ζητήματος. Η υποδοχή βέβαια από τους διευθυντές μόνο ως αδιάφορη μπορεί να χαρακτηριστεί, προσπαθώντας και οι δύο με υπεκφυγές να νίψουν τας χείρας τους, αλλά η αντιμετώπιση από τους εργαζομένους και τους παρευρισκομένους πολίτες ήταν τελείως διαφορετική. Η προκήρυξη διαβάστηκε με μεγάλο ενδιαφέρον και ακολούθησαν και αρκετές συζητήσεις με εργαζομένους και πολίτες. Πολύ χαρακτηριστικά και στα δύο ΙΚΑ καθαρίστριες ζήτησαν την προκήρυξη για να την μοιράσουν σε συναδέλφισσές τους..

Η παρέμβαση έκλεισε με μεγάλη επιτυχία, αλλά οι δράσεις ενάντια στους εργολάβους καθαριότητας θα συνεχιστούν, μέχρι να επαναπροσληφθούν και οι δύο καθαρίστριες του ΙΚΑ Βόλου και να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς απολαβές για όλες τις καθαρίστριες της εργολαβίας.

Ο αγώνας για τη πλήρη κατάργηση των εργολαβιών συνεχίζεται, αν και νέα σύγχρονα εργασιακά φρούτα εμφανίζονται όπως η «Κοινωφελής Εργασία» των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), όπου τρισχειρότερες εργασιακές σχέσεις συνάπτονται.

Νέα Προοπτική τεύχος#535# Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012