Εκλογές στην Αλβανία Τέλος για Μπερίσα

Εκλογές στην Αλβανία Τέλος για Μπερίσα

Μια ιστορική περίοδος τελειώνει στην Αλβανία μετά την λήξη των εθνικών εκλογών της 23 Ιουνίου. Νικητής των εκλογών αναδεικνύεται ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Συνασπισμού κομμάτων, Έντι Ράμα που παίρνει 86 έδρες από τις 140 (μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί το 95% των ψηφοδελτίων). Είναι η μεγαλύτερη σε διαφορά νίκης που έχει πετύχει κόμμα από το 1991.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 60%, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό του 2009. Επίσης, μεγάλη ήταν η συμμετοχή των ψηφοφόρων από τις γειτονικές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία). Για τα δεδομένα της Αλβανίας μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα κύλησαν  πολύ ήρεμα. Σίγουρα, δεν έλλειψαν και θύματα. Η μόνη μελανή σκιά είναι ένας νεκρός και ένας σοβορά τραυματίας στην πόλη Λέζα.

Κανείς δεν περίμενε αυτή τη μεγάλη ήττα για τον πρωθυπουργό Μπερίσα. Αυτό που φαινόταν τους προηγούμενους μήνες ήταν ένα μικρό προβάδισμα του Σοσιαλιστικού Συνασπισμού, αλλά όχι αυτή την συντριπτική νίκη. Η περίοδος Μπερίσα είναι πλέον παρελθόν και έπειτα από 23 χρόνια αποχαιρετά την πολιτική σκηνή της Αλβανίας. Tο βράδυ της Tετάρτης 26 Iουνίου, ο Mπερίσα επίσημα αναγνώρισε τη νίκη των σοσιαλιστών αντιπάλων του, τους συνεχάρη και ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του Δημοκρατικού Kόμματος, ωστόσο, είπε θα παραμείνει βουλευτής.

Ο Αλβανικός λαός καταψήφισε μαζικά τον Μπερίσα, ακόμα και στα παραδοσιακά κάστρα του στο βορρά της χώρας. Δεν κατάφερε να πάρει μεγαλύτερο ποσοστό ούτε στο Κούκες και Σκόδρα. Είναι κυρίως μια ψήφος κατά της κυβέρνησης Μπερίσα. Ο Μπερίσα τα τελυταία χρόνια λειτουργούσε σαν “βασιλιάς” παρά σαν πρωθυπουργός. Είχε προσωποποιήσει την εξουσία του σαν ένας άλλος Ενβέρης.

Οι πολιτικές που καταδίκασαν τον Μπερίσα στη συνείδηση του κόσμου, είναι η αυθαιρεσία, η παραχώρηση στους ιδιώτες όλου του δημόσιου πλούτου και κυρίως οι 4 δολοφονίες στις 14 Γενάρη του 2011. Ο Αλβανικός λαός πλέον απαιτεί καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.
Βέβαια, ο Αλβανικός λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ότι οι Σοσιαλιστές θα μειώσουν την ανεργία, θα προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες  (υγεία, παιδεία που είναι σχεδόν ιδιωτικοποιημένες) σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού. Το μόνο που θα κάνουν οι Σοσιαλιστές είναι να βγάλουν τα γαλάζια παιδιά και να βάλουν τα μοβ στις δημόσιες καρέκλες. Η μόνη λύση για τον λαό της Αλβανίας, είναι μαζί με τους  λαούς των Βαλκανίων και της Ευρώπης στις ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης.  

M.Σ.


Νέα Προοπτική τεύχος#552# Σάββατο 29 Ιουνίου 2013