Ελλάδα - Ισπανία , η κοινωνική πυρκαγιά απλώνεται

ΕΛΛΑΔΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ
η κοινωνική πυρκαγιά απλώνεται

Η παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού, που μαίνεται πέντε χρόνια τώρα, προκαλεί όχι μόνο τα μνημόνια της εξαθλίωσης αλλά και κοινωνικές εξεγέρσεις.
Οι λαοί της Νότιας Ευρώπης που δεινοπαθούν από τα μέτρα κοινωνικού κανιβαλισμού της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, οι ίδιοι λαοί που οι αλαζονικοί ιμπεριαλιστές και τα χρηματιστικά παράσιτα ονόμασαν PIGS (από τα αρχικά της ονομασίας των περιφερειακών ευρωπαϊκών χωρών αλλά που σημαίνει υβριστικά και Γουρούνια) έχουν πάρει τον δρόμο του παλλαϊκού ξεσηκωμού.
Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη, σχεδόν καθημερινά, εκατομμύρια Ευρωπαίων εργαζομένων κι ανέργων, ιδιαίτερα νέων, ξεχύνονται στους δρόμους, της Λισαβόνας, της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης, της Αθήνας στις 26 Σεπτεμβρίου, της Ρώμης την μεθεπόμενη μέρα.

Η Ισπανία κυριολεκτικά φλέγεται. Ενάμισι εκατομμύριο διαδηλωτών στην Βαρκελώνη την προηγούμενη εβδομάδα, μισό εκατομμύριο στην Μαδρίτη την επόμενη, στις 25 Σεπτεμβρίου περικύκλωση της Βουλής και μάχη σώμα με σώμα με τις δυνάμεις καταστολής που χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες ακόμα και στο μετρό. Αλλά κανένας δεν κάνει πίσω, ο αγώνας συνεχίζεται. Δεν είμαστε πια μόνοι στην Ελλάδα, έχουμε πανίσχυρους συμμάχους, τους εξεγερμένους εργάτες και νεολαίους στην Ευρώπη!

Στην Ελλάδα, τα πάντα παρέλυσαν από τη Γενική Απεργία της Τετάρτης 26 Σεπτέμβρη. Στην Αθήνα εκατοντάδες χιλιάδες πήραν μέρος σε μια απεργιακή συγκέντρωση μαμούθ. Μια συγκέντρωση με άρωμα 12ης Φεβρουαρίου και δυναμισμό Ιουνίου κι Οκτωβρίου 2011.
Μετά τις εκλογές η κυβέρνηση Σαμαρά αντιμετωπίζει την απαρχή μιας νέας φάσης κοινωνικής αντίστασης στα καταστροφικά μέτρα που επιχειρεί να επιβάλει. Kαι ήδη, η τριπόδαρη αυτή κυβέρνηση τρεκλίζει, τυλιγμένη στην αχλύ των σκανδάλων αλλά και των δολοπλοκιών που οδήγησαν τον πρόεδρο της Βουλής Μεϊμαράκη σε αναστολή της… προεδρικής του ιδιότητας.

Καγκελαρίες, προεδρίες, τραπεζίτες, τα επιτελεία της οικονομικής και πολιτικής  εξουσίας της γηρασμένης καπιταλιστικής Ευρώπης -και στην άλλη ακτή του Ατλαντικού- βλέπουν την κοινωνική πυρκαγιά που άναψε στην Ελλάδα, να μη  σβήνει, αλλά να εξαπλώνεται.

Μπορούμε να βάλουμε φραγμό στον βρυκόλακα-καπιταλισμό  που πίνει το αίμα και κατατρώγει τις ζωές της εργατικής τάξης και του λαού για να σωθεί απ’ τη δική του χρεοκοπία. Δεν θα τους αφήσουμε να εξαθλιώνουν το λαό και να ρίχνουν τη νεολαία στον Καιάδα της ανεργίας. Τα πλήθη που πλημμύρισαν τους δρόμους Αθήνας κι όλων των ελληνικών  πόλεων, δείχνουν ότι όλο το δυναμικό υπάρχει, εδώ. Η γενική απεργία έδειξε επίσης ότι όλα είναι ώριμα για τη μετατροπή της σε διαρκείας. Το βροντοφώναξαν χιλιάδες εργάτες, όχι απλά κάποιες πολιτικές πρωτοπορίες. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.
Για να πέσει η κυβέρνηση της αντιδραστικής τρόικας εσωτερικού. Για μια εργατική διέξοδο από την καπιταλιστική χρεοκοπία με ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα εθνικοποίησης των τραπεζών και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και διαγραφή του χρέους. Μέτρα που μόνο μια κυβέρνηση των εργατών με την ισχύ της εργατικής εξουσίας μπορεί να πάρει.
Οι πρωτοπόροι μαχητές της εργατικής τάξης, στα συνδικάτα, στις κινήσεις γειτονιών, στις λαϊκές συνελεύσεις, στις αριστερές οργανώσεις πρέπει τώρα να αναλάβουν πρακτικά να προχωρήσει η οργάνωση της γενικής απεργίας διαρκείας.
ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ
Η ΩΡΑ ΓΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Aθήνα 27 Σεπτέμβρη 2012

Νέα Προοπτική τεύχος#534# Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012