Εμπρός σύντροφοι εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ.

Εμπρός σύντροφοι εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ.

 

Δεν πρόλαβαν να μπούνε στο εργοστάσιο οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής προκειμένου να το λειτουργήσουνε κάτω από εργατικό έλεγχο και πέσανε να τους φάνε.

Την Τρίτη 12 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι πιστοί στο ραντεβού τους με ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ανοίξανε την πύλη του εγκαταλειμμένου από τους πρώην ιδιοκτήτες του εργοστασίου με την συμπαράσταση πλήθους αλληλέγγυων. Μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων – εκδηλώσεων και διαδηλώσεων αλληλεγγύης έφτασε η ώρα να φανεί κατά πόσον οι εργαζόμενοι θα μπορούσανε να κάνουνε πραγματικότητα αυτό που τάζανε, στους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους και στους φίλους τους.

Να πάρουνε την ζωή τους στα χέρια τους !

Και δεν εκπλαγήκαμε καθόλου όταν με περίσσιο θάρρος και αποφασιστικότητα ανοίξανε την πόρτα και με αγωνιστική διάθεση φωτογραφίζονταν σαν να εγκαινιάζανε την επιχείρησή τους. Γιατί ουσιαστικά αυτό κάνανε. Μόνο που αντί για γραβάτες, κοστούμια και λιμοκοντόρους έβλεπες ανθρώπους με κουρασμένα αλλά περήφανα πρόσωπα, ντυμένους με τα εργατικά τους ρούχα, να καμαρώνουνε με χαμόγελο όχι υποκρισίας αλλά επιτυχίας. Και καμαρώναμε κι εμείς μαζί!

Άλλο ένα γεγονός που δεν μας εξέπληξε ήτανε το ότι από την πρώτη κιόλας μέρα έπεσαν τα κοράκια να τους φάνε. Από τη μια δεξιοί αστικοδημοσιογραφίσκοι με μεγάλα ονόματα και ακόμη μεγαλύτερα νύχια ασχολήθηκαν ξαφνικά ( http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_15/02/2013_483238 ), από την άλλη δογματικοί αριστεροί που καλούσανε απεγνωσμένα σε σύμπραξη με το κόμμα τους ως μόνη λύση στα προβλήματα των εργαζομένων ( http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7301161 ) αφήστε και τους ‘’διανοούμενους‘’ των λαϊκών μετώπων (βλέπε συμμαχίες με αυτούς που μας κατάντησαν να βλέπουμε τα παιδιά μας να παρακαλάνε με δάκρυα για ένα τοστ με γάλα) και άλλες σαχλαμάρες για περιεκτικές δημοκρατίες και κουραφέξαλα. Ζητάνε θεωρίες και ξερό ψωμί στην κυριολεξία.

(http://www.periektikidimokratia.org/anakoinoseis/2013-02-17/biome-amesodimokratia-aftodiaxeirisi-metopo-pd ).

Ποιος εργαζόμενος βρε φοβισμένε Μανδραβέλη θα πάρει στα σοβαρά ένα άρθρο σε μια αστική φυλλάδα που αναφέρει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. μπορούνε να τα καταφέρουνε μόνο με τους επιχειρηματίες ; Ποιους εννοείς; Αυτούς που τους έφεραν στο σημείο που προαναφέραμε; Νομίζεις ότι θα φοβηθούνε αν τους πεις ότι οι αριστεροί ινστρούχτορες πιέζουνε για απεργία και δεν κοιτάζουνε να δημιουργήσουνε ανάπτυξη;

Το ΚΚΕ, μέσω ενός άρθρου στον Ριζοσπάστη, σταλμένο από το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας αλλά προφανώς υποδεικνυόμενο από το κόμμα λέει πως οι εργαζόμενοι θα αρχίσουνε να συμπεριφέρονται ως εργοδότες. Η απάντηση ήρθε κιόλας με την συμμετοχή τους στην απεργία της 20 Φλεβάρη.

Βρε δεν ντρέπονται λίγο ; Είναι τουλάχιστον εμετικό να αντιπαραβάλλεις τα λαϊκά μέτωπα με τις εργατικές διεκδικήσεις και την ρήξη με την αστική εξουσία που καταστρέφει εκατομμύρια οικογένειες στην χώρα αλλά και όλον τον υπόλοιπο κόσμο λόγω της οξύτατης καπιταλιστικής κρίσης. Αλλά τι να πει κανείς, είχε φανεί εξαρχής η στάση τους.

Και σαν να μην μας έφταναν οι τρομοκρατημένοι δεξιοί για το εγχείρημα των εργαζομένων και ο φόβος τους για το άναμμα της πυρκαγιάς που θα κατακάψει το σύστημα της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, ενώ χορτάσαμε από λόγια αριστερών που βλέπουνε την πάλη να περνά μόνο μέσα από το δικό τους μαγαζί και οτιδήποτε διαφορετικό ως λάθος, μας ήρθε και ο Φωτόπουλος της περιεκτικής δημοκρατίας.

Βρε καλώς τον. Που ήσουνα τόσο καιρό, που κάποιοι λιώνανε σόλες και παρατούσανε τα παιδιά τους για να αγωνιστούνε Mr περιεκτική δημοκρατία; Μπορείς να πεις στους εργάτες, αν προλαβαίνεις από τα καθήκοντά σου να χτίζεις συμμαχίες με αστούς, πόσες μέρες θα θρέψει την οικογένεια ενός εργάτη το ζουμί που θα βγάλουμε αν βράσουμε το άρθρο σου;

Καμία σε πληροφορώ. Πρώτον γιατί ενώ ‘’την λέει‘’ συνεχώς στους εργαζομένους και όσους συμμαχούνε υπέρ τους δεν δίνει καμία πρακτική πρόταση για το που θα βρίσκανε δουλειά αυτοί οι άνθρωποι αν δεν κάνανε αυτό που κάνανε. Αφήστε λοιπόν τις συμβουλές περί ανάπτυξης και κοιτάξτε να δείτε πως θα βοηθήσετε με πρακτικούς όρους.

Αν και για τα πρακτικά προτιμάτε τελικά άλλους. Αυτούς που βρίζετε συνεχώς:

Τους τολμηρούς εργάτες και τους επαναστάτες !

Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟμηχανικής ΜΕταλλευτικής διάλεξαν.

Επέλεξαν να μην τους λένε ΒΙΟμηχανικούς Μετανοημένους Εργάτες!

Διάλεξαν τον δρόμο του αγώνα, τον δρόμο της ταξικής πάλης, του ενιαίου μετώπου και της ρήξης με τα αφεντικά που κάποιοι ευαγγελίζονται. Κι αυτό δεν είναι απόφαση που πάρθηκε από κάποιο κόμμα ή οργάνωση, όπως θα θέλανε κάποιοι αλλά από την συνέλευσή τους στο σωματείο τους. Έτσι δηλαδή όπως πρέπει να είναι !

ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΩΝ, ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ !

Σπινάκας

μέλος της Πρωτοβουλίας για  Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών

19 Φλεβάρη 2013


Νέα Προοπτική τεύχος#544# Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013