Ενάντια στην εταιρία χρυσού Χαλκιδικής Αντιστάσεις στην καταστροφή της περιοχής

Ενάντια στην εταιρία χρυσού Χαλκιδικής

Αντιστάσεις στην καταστροφή της περιοχής

Η κατάσταση στην ΒΔ Χαλκιδική, λόγω της επικείμενης εξόρυξης χρυσού στη περιοχή από την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», είναι εμπόλεμη. Τα συμφέροντα είναι τεράστια και γι’ αυτό έχει ξεκινήσει πόλεμος μεταξύ των κατοίκων των γύρω χωριών που αντιτίθενται κατά του κράτους και του κεφαλαίου.

 

Η κλιμακούμενη οργή των κατοίκων ξέσπασε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Μπροστά σε  μια άδεια από επισήμους εξέδρα, οι μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου Ιερισσού παρέλασαν με μαύρα περιβραχιόνια και σφιγμένες γροθιές και στο τέλος ενώθηκαν με το πλήθος μετατρέποντας έτσι την παρέλαση σε μια πορεία 2.500 ατόμων. Ένα κομβόι αυτοκινήτων 15 τουλάχιστον χιλιομέτρων(!), κατευθύνθηκε στο δάσος Σκουριές, στο χωριό Μεγάλη Παναγία,  για να καταγγείλουν την παράνομη κατάληψη του βουνού από την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». Οι διμοιρίες των ΜΑΤ τους περίμεναν και τους επιτέθηκαν με δακρυγόνα, ξύλο και πλαστικές σφαίρες! Ενάντια σε ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά. Έγιναν άγριες συμπλοκές και ο κόσμος δεν έφευγε. Η αστυνομία ενεργεί εκεί, σαν στρατός κατοχής, προστατεύοντας τα συμφέροντα των κρατικοδίαιτων μεγαλοεργολάβων και των ξένων συνεταίρων τους. Αυτό γίνεται τις τελευταίες 3 εβδομάδες. Οι κάτοικοι της Ιερισσού, Μεγάλης Παναγίας, Ακάνθου, μαζί με επιτροπές κατοίκων από τη Χαλκιδική, το Κιλκίς, τη Θράκη και την πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης μετά από οδομαχίες σταματούν τα έργα της εξόρυξης. Δύο μέρες πριν, προπηλάκισαν εξαγορασμένο δημοτικό σύμβουλο ενώ πυρπόλησαν  το αυτοκίνητο του δημάρχου Πάχτα.

 

Όλα ξεκίνησαν στις 20 Μαρτίου, όταν 200 εργαζόμενοι της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» (τραμπούκοι προσληφθέντες και υποψήφιοι) μεταφέρθηκαν με λεωφορεία της εταιρίας στις Σκουριές και αφού τους επιτράπηκε η πρόσβαση από την αστυνομία πήγαν και επιτέθηκαν στη λαΐκή συνέλευση που αντιδρά στην εξόρυξη χρυσού, ξυλοκόπησαν τους 30 κατοίκους, τραυματίζοντας σοβαρά έναν νεαρό, και κατέλαβαν την προς εξόρυξη περιοχή.

 

Η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» θέλοντας να ξεκινήσει τα έργα και να παρακάμψει τις τοπικές αντιστάσεις, οργάνωσε ομάδες κρούσης τάζοντας προσλήψεις και εκβιάζοντας με απολύσεις. Η ανοιχτή εξόρυξη στη θέση του δάσους των Σκουριών στο βουνό Κάκκαβος, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη του «επενδυτικού» προγράμματος που αφορά επιπλέον εξορύξεις στη Β. Χαλκιδική,  στα  βουνά του Κιλκίς σε Πάικο και Κρούσια αλλά και σε ολόκληρο τον Έβρο. Η Λαϊκή Συνέλευση του χωριού, εγκατέστησε πριν 3 χρόνια φυλάκιο στο βουνό ανακόπτοντας μέχρι σήμερα τις δραστηριότητες της εταιρίας.

Με τις πρόσφατες εταιρικές εξαγορές, εκχωρήθηκαν στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», συμφερόντων της «Άκτωρ» και της καναδικής Eldorado Gold, 264.000 στρέμματα (!) της ΒΔ Χαλκιδικής στην οποία επιχειρεί να ξεκινήσει άμεσα την εξόρυξη στην τοποθεσία Σκουριές. Η αρχική εκχώρηση αυτής της μεταλλευτικής ζώνης έγινε από τον τότε υφυπουργό Πάχτα (νυν δήμαρχο της περιοχής) το 2003 προς 11.000.000 ευρώ στην εταιρία, συμφερόντων Μπόμπολα. Η σημερινή αξία είναι 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ (!!!) που είναι το τωρινό τίμημα εξαγοράς – χρηματιστηριακή τιμή.

 

Εν τούτοις, το ελληνικό κράτος δεν θα αποκομίσει έσοδα διότι βάσει του μεταλλευτικού κώδικα, τα δικαιώματα του δημοσίου από μεταλλευτικές εξορύξεις είναι μηδενικά.  Το μοναδικό όφελος, είναι περιορισμένες και πρόσκαιρες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο (600 έως 1600 θέσεις. Πιθανόν με μισθούς μνημονίου… 400 ευρώ!).

 

Ο αντίποδας όμως αυτών των προσωρινών θέσεων είναι η αναπόφευκτη καταστροφή που επιφέρει η μεταλλευτική δραστηριότητα. Θα μολυνθούν ανεπανόρθωτα τα ποτάμια, με αρσενικό, κυάνιο, θείο και θα  δημιουργηθούν τεράστια ποσά τοξικών αποβλήτων. Η έναρξη  μεταλλευτικών δραστηριοτήτων προϋποθέτει την αποστράγγιση του μεγαλύτερου υδατικού ταμιευτήρα της Χαλκιδικής που βρίσκεται στο σημείο αυτό και την καταστροφή του πιο πολύτιμου σε βιοποικιλότητα δασικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, η σταδιακή και ολοένα αυξανόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας από τις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες στην περιοχή, όπως τουριστικές εργασίες, γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία κ.α. και στην κατάργηση οποιασδήποτε  προοπτικής για δημιουργία νέων  θέσεων εργασίας για τις επόμενες γενιές.

Οι καπιταλιστές τάζουν, εκβιάζουν, βάζουν ψευτοδιλήμματα και διασπούν την κοινωνία. Είναι το μόνο όπλο που διαθέτουν για να αποκρύψουν την ουσία και το βάθος της κρίσης τους. Μαζί τους η αστυνομία, η οποία μετατρέπεται σε δύναμη κατοχής δημιουργώντας συνθήκες πολέμου και μόνιμη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Όσον αφορά τους εργαζόμενους της εταιρίας δεν δικαιολογείται επ’ουδενί η δολοφονική επίθεσή τους ενάντια σε άλλα κοινωνικά και εργατικά στρώματα. Ενεργούν ως μισθοφορικός στρατός των ντόπιων και διεθνών αφεντικών ενάντια στις τοπικές αντιδρώσες κοινωνίες. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνειδητοποιήσουν τον διασπαστικό ρόλο που παίζουν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΛΗΜΜΑ:

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (δουλεία)  -ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Ή ΑΝΕΡΓΙΑ.

Και τα δύο υπόσχονται μαύρο παρόν και κανένα μέλλον. Αφανισμός.

Η απάντηση μας, η αυτοδιαχείρηση και ο σχεδιασμός της παραγωγής με βάση τις δικές μας ζωές.

 

  • το Δασαρχείο Αρναίας στις 26 Μαρτίου, (μετά δηλαδή τα γεγονότα της παρέλασης) διέταξε την άμεση διακοπή κάθε εργασίας στις Σκουριές, την αποχώρηση όλων όσων βρίσκονται στην “φρουρά” εκεί και την εντός τριών ημερών εκκένωση του βουνού από τα μηχανήματα, οχήματα, κοντέινερς, προσωπικό της εταιρείας και συνεργεία υπεργολάβων.

Αυτή είναι μια μικρή νίκη των κατοίκων. Ωστόσο τα κέρδη είναι τεράστια και τα καπιταλιστικά κοράκια θα επιχειρήσουν να επανέλθουν. Ο αγώνας ενάντια στα μεταλλεία χρυσού Χαλκιδικής είναι αγώνας όλης της Ελλάδας, όλων μας.

Νέα Προοπτική τεύχος #524# Σάββατο 14 Απριλίου 2012