Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

Η πολιτική μπόχα που αναδύεται στην περιοχή της ΛΑΡΚΟ απειλεί με ασφυξία εργαζόμενους και κατοίκους. Συνάδελφοι-ες, στις 5/6/12 το ΔΣ του σωματείου της ΛΑΡΚΟ ενημερώνεται από τον Μητρόπουλο, πρόεδρο της επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, ότι στις 30/6/12 λήγει η άδεια ενοικίασης του χώρου που λειτουργεί το εργοστάσιο στην Λάρυμνα και έτσι, κατά τον Μητρόπουλο, το εργοστάσιο θα κλείσει, οι εργαζόμενοι θα απολυθούν και αφού γίνει η εκκαθάριση θα πουληθεί.

Το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης προέβλεπε τη μεταβίβαση σε ιδιώτες έως το τέλος Ιουνίου. Η ανακοίνωση του Ταμείου, όμως, αναφέρει πως η ΛΑΡΚΟ δεν μπορεί να πωληθεί, γιατί εκτός από το πρόβλημα με τη σύμβαση και τις συσσωρευμένες ζημιές, έχει ακόμη ζήτημα με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εξετάζει αν η εταιρία έχει εισπράξει κρατικές ενισχύσεις, που πρέπει να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο και επιπλέον δεν μπορεί να χρηματοδοτεί μια ζημιογόνο εταιρία. Οι συνδικαλιστές, βουλευτές και περιφερειακοί φορείς δείχνουν έκπληκτοι, δηλώνοντας άγνοια για τις ημερομηνίες των αδειών, τις προθέσεις του ταμείου και καταγγέλλουν αδιαφάνεια. Ο διευθυντής της εταιρίας καταγγέλλει παραποίηση οικονομικών στοιχείων, με σκοπό να παρουσιαστεί η εταιρία προβληματική. Και τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, τα αποθεματικά της εταιρίας σε κοιτάσματα νικελίου υπολογίζονται σε 16 δις $. Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον για την απόκτησή τους από ντόπια και ξένα αρπαχτικά είναι μεγάλο.

Στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Στην διοίκηση της εταιρίας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που έχει διορίσει πρόεδρο της εταιρίας τον Μπαράκο που αντικατέστησε τον Σκρέκα που είχε διορισθεί από την ΝΔ, μαζί με 50 διευθυντές από την περιοχή και αλλού, που ροκάνιζαν ότι έμεινε από το κόλπο γκρόσο του χέτζιγκ. Στο συμβούλιο υπάρχουν ακόμα εκπρόσωποι των εργαζομένων που εκλέγονται από αυτούς και παρεμπιπτόντως οι νέες εκλογές ήταν  για τις 8/6. Το σωματείο της ΛΑΡΚΟ έχει διοίκηση που αποτελείτε από ΠΑΣΚΕ 4, ΔΑΚΕ 4, ΚΚΕ 1. Αξίζει να αναφερθεί πως το προεδρείο του ΔΣ παίρνει τα τελευταία χρόνια εναλλάξ η ΠΑΣΚΕ με την ΔΑΚΕ. Ο λόγος είναι ότι όλα τα προβλήματα, από την λειτουργία στο εργοστάσιο, από  διοίκηση μέχρι αυξήσεις, προαγωγές, προσλήψεις, έχουν να κάνουν με δίχτυα, που απλώνονται από τα συνδικαλιστικά γραφεία στα πολιτικά γραφεία των κομμάτων που έχουν την εξουσία και διορίζουν την διοίκηση της εταιρίας μέσω της κυβέρνησης. Η πολιτική αυτή συμπεριφορά των εργατών έχει την έδρα της στην λογική που τους εμπέδωσαν οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, από τον καιρό που μπήκε η ΛΑΡΚΟ στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Για να λυθούν προβλήματα έπρεπε να έχεις πρόσβαση, όχι απλά στην κυβέρνηση, αλλά στην φράξια που έκανε παιχνίδι στην κυβέρνηση. Σήμερα πλέον αυτό το παιχνίδι καταρρέει λόγω του μνημονίου και προκαλεί την κατάρρευση των  δυο αστικών κομμάτων. Οι κομματικοί σχηματισμοί τις παλιάς εξουσίας δεν το βάζουν όμως κάτω, με την βοήθεια συνδικαλιστών που βρίσκονται σε θέσεις που μπορούν να βοηθήσουν, προσπαθούν με τεχνάσματα να διατηρήσουν αυτήν την εξουσία. Παρουσιάζοντας τα γεγονότα μέσα από παραμορφωτικούς καθρέπτες, κάνοντας το μαύρο άσπρο για να μπερδέψουν, να εκβιάσουν τους εργάτες και κοροϊδεύοντας να αρπάξουν πάλι την ψήφο τους.

Έτσι η έκτακτη γεν. συνέλευση για την ενημέρωση των εργατών από τις εξελίξεις της συνάντησης του ΔΣ με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Μητρόπουλο (τον εκκαθαριστή της Oλυμπιακής) είχε ως θέμα τον καθορισμό της δράσης του συνδικάτου για την αντιμετώπιση της κατάστασης. H πρόταση των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ για τρίμηνη εξουσιοδότηση εν λευκώ του ΔΣ υπερψηφίσθηκε, αφού πρώτα προβοκαρίστηκαν οι δυναμικές κινητοποιήσεις που πρότειναν το ΚΚΕ και το ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ. Την προβοκάτσια έκανε συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ, κατηγορώντας τις δυναμικές προτάσεις των παραπάνω παρατάξεων, ότι θα μετατρέψουν σε ζητιάνους τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, όπως τους χαλυβουργούς του Μάνεση. Η προβοκάτσια αυτή έγινε στο εργοστάσιο, που στην ιστορία του, την δεκαετία του 70, έχει μια μεγάλη απεργία στηριγμένο στην αλληλεγγύη, όχι μόνο των ελλήνων  εργατών αλλά και ξένων.

Στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των νέων εργατικών εκπροσώπων που έγινε μετά την έκτακτη γεν. συνέλευση η ΔΑΚΕ κατάφερε, εξαφανίζοντας την ΠΑΣΚΕ, να εισπράξει με τις απάτες και τους στυγνούς εκβιασμούς που έσπειρε στους εργάτες. Το ΠΑΣΟΚ μιας και δεν παίζει πλέον να κάνει κυβέρνηση, αδυνατεί να έχει τα ανάλογα οφέλη από το αισχρό αυτό παιχνίδι.                                                         ΨΗΦΙΣΑΝ 703. ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΔΑΚΕ: 397. ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΑΣΚΕ ΛΑΡΚΟ:193
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ:  80 
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ: 24
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ: 9                                                Στην συνέχεια, σαν συνέπεια των παραπάνω αποτελεσμάτων, που ούτε να ονειρευτούν μπορούσαν, εξαχρειώθηκαν τόσο που σε ανακοίνωση τους διαβάζουμε το αμίμητο :  «Υπογράφει η παράταση ενοικίασης του χώρου στη Λάρυμνα για την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Π. Πικραμμένου με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Την αποκάλυψη έκανε ο βουλευτής Χρήστος Σταϊκούρας στο μεσημβρινό δελτίο του Star Κεντρικής Ελλάδας». Αξίζει να σημειωθεί πως ο συναγωνισμός των βουλευτών της ΝΔ για το ποιος θα αναφέρεται εκθειαζόμενος στην ανακοίνωση της ΔΑΚΕ-ΛΑΡΚΟ, απασχόλησαν την Συγγρού, και λύθηκε με παρέμβαση Μηχελάκη υπέρ Σταϊκούρα, φέρνοντας το σκορ στο ημίχρονο του αγώνα, Κόμμα εναντίον Συνδικάτου  1-0 υπέρ κόμματος.

Όλοι αυτοί που τόσα χρόνια καλλιέργησαν την διαφθορά, υπέγραψαν την διάλυση κάθε δημόσιας υπηρεσίας και την παραχώρησή της στους ιδιώτες, μαζί και της ΛΑΡΚΟ, προσπαθούν να βγουν στον αφρό. Αυτοί που φέρουν ακέραια την ευθύνη για την κακοδιαχείριση της χώρας και της ΛΑΡΚΟ. Αυτοί που ενώ σπέρνουν την ανεργία, την εξαθλίωση και την μιζέρια στις εργατικές μάζες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα υπογράφοντας  τις περικοπές μισθών, συντάξεων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και την προώθηση των απολύσεων στο δημόσιο. Αυτοί που μετατρέπουν την χώρα βίαια σε έθνος αποκλήρων. Στήνουν «μηχανή» με μικρή παράταση για να παρουσιαστούν σαν σωτήρες, βοηθούμενοι (ανιδιοτελώς;) από τα μέλη της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, ώστε να αρπάξουν τις ψήφους των εργατών και στις 17/6.                                                                                                                                                                                 Από το μαύρο, το κατράμι είναι αυτό που τους πρέπει. Συνάδελφοι το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ έχει ήδη αρχίσει. Στόχος τους είναι οι εργαζόμενοι και οι κατακτήσεις τους. Η ΛΑΡΚΟ 6ος παγκόσμιος παραγωγός νικελίου, αν θα κλείσει, είναι για να φορτώσουν τους λογαριασμούς που οφείλει στους φορολογούμενους και να ξεμπερδέψουν με τις οφειλές και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν την ΛΑΡΚΟ3, που θα προσφέρουν στους ιδιώτες χωρίς τα οικονομικά βαρίδια από τις οφειλές, χωρίς τις υποχρεώσεις που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις για τους εργάτες και τους απεργιακούς αγώνες που η κατάργηση αυτών θα φέρει. ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, οι εργάτες πρέπει να αναλάβουν δράση για να μην γίνουμε Oλυμπιακή.

Ενάντια στους γραφειοκράτες και τους εκβιασμούς, οι εργάτες πρέπει να αποκτήσουν την πολιτική τους ανεξαρτησία συστρατευόμενοι με το ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔIΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΛΑΡΚΟ, για να ξεσκεπάσουν τους εκβιασμούς παλεύοντας να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτεί.

Να μην λεηλατηθεί ο πλούτος του λαού από τους ιδιώτες δημιουργώντας στρατιές ανέργων και κακοπληρωμένων εργατών.

Δεν χαρίζουμε τίποτα, τα θέλουμε όλα και πάρα πάνω.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗMΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

Νέα Προοπτική τεύχος #529# Σάββατο 23 Ιουνίου 2012