Εργατικά Νέα

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΝΕΑ


  • Σε 48ωρη απεργία (27 & 28/11) και πορεία προχώρησαν οι «κοινωφελείς» εργαζόμενοι στο Δήμο Ηρακλείου μέσω της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη Κρήτης», μετά από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης και μετά από συστηματική δουλειά της «Επιτροπής Αγώνα». Εναντιώθηκαν στο καθεστώς ομηρίας μέσα στο οποίο εργάζονται σαν δούλοι, απαιτώντας πληρωμή των δεδουλευμένων, ασφάλιση, εφαρμογή του Εργατικού Δικαίου για άδειες, επιδόματα κλπ. Απάντησαν με αγώνα σε όσους τους θέλουν να εξαιρούνται του Εργατικού Δικαίου ως «ωφελούμενοι» κι όχι εργαζόμενοι, μην έχοντας δικαίωμα στην απεργία. Η εργοδοσία της ΜΚΟ προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους απαιτώντας από τους επιβλέποντες των προγραμμάτων τα ονόματα όσων απήργησαν! Τελικά, οι εργαζόμενοι πέτυχαν να πληρωθούν, αλλά παραμένει ακόμα ασαφές τι ισχύει με τα ένσημα που δικαιούνται, αλλά και ανοιχτό τι συνέβη με τα ονόματα των απεργών που ζητήθηκαν…
  • Το τροϊκανό μέτρο της «διαθεσιμότητας» (βλ. μαζικών απολύσεων) στο Δημόσιο, είναι υπεύθυνο για τη διάλυση ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας και την απώλεια ολόκληρων εξαμήνων για τους φοιτητές. Μπροστά στην απειλή της «εκπαραθύρωσης» 22 συναδέλφων του ΤΕΙ Αθήνας και 24 του ΤΕΙ Πειραιά, οι διοικητικοί υπάλληλοι και στα δύο έχουν «κατεβάσει ρολά». Ιδιαίτερα στο ΤΕΙ Πειραιά, οι εργαζόμενοι τη Δευτέρα 3/12 προχώρησαν σε Γενική Συνέλευση για τη συνέχιση της Απεργίας Διαρκείας για 4η συνεχή εβδομάδα με κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι των δύο ΤΕΙ προχωρούν σε αποκλεισμούς βασικών λεωφόρων της Αττικής, της Καβάλας και της Θηβών, όπου και βρίσκονται.
  • Σε διαρκείς κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Υγείας, ενάντια στις δρομολογούμενες απολύσεις  67 συναδέλφων τους -σε πρώτη φάση-, αλλά κι ενάντια στα μέτρα διάλυσης της Δημόσιας Υγείας που «σπέρνουν» την κοινωνική καταστροφή. Μετά τη διήμερη κατάληψη της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου στην οδό Αριστοτέλους, μέσα από συνεχείς Γενικές Συνελεύσεις οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τη δράση τους με πολλές μορφές: 24ωρες απεργίες (23/11), καθιστικές διαμαρτυρίες, πορείες και διαδηλώσεις κλπ. Ένας πλατύς συντονισμός όλων των Δημοσίων Υπαλλήλων και μια κλιμάκωση με Απεργία και καταλήψεις διαρκείας είναι τώρα ένας απαραίτητος όρος νίκης.
  • Η διάλυση στο χώρο του Τύπου, πιο νωρίς και σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλους κλάδους, με «μαγαζιά» να κλείνουν, εργαζόμενους να πετιούνται στο δρόμο και με την πληρωμή να θεωρείται σπάνιο προνόμιο για λίγους, φέρνει ολοένα περισσότερους εργαζόμενους στα «χαρακώματα» με τις εργοδοσίες. Συγκεκριμένα, η «Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών», η «Ένωση Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών» και η «Ένωση Τεχνικών Περιοδικού Τύπου Αθηνών», πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία στις 27/11 -κυρίως για καταβολή δεδουλευμένων που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και τους 8 μήνες!- για τους εργαζόμενους στα εξής μέσα: εφημερίδα «Κέρδος» και kerdos.gr, στον «Αδέσμευτο Τύπο», στους ραδιοσταθμούς «Αθήνα 9,84» (για ανάκληση απόλυσης και παύση λογοκρισίας), «Flash» και «Επικοινωνία FM» (στάση εργασίας). Σε διαρκή απεργιακή κινητοποίηση βρίσκονται από το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και οι Τεχνικοί του ραδιοσταθμού «Best radio», με το πρόγραμμα να παίζει… «κονσέρβες». Είναι άλλωστε κομμάτι του εκδοτικού Ομίλου Λυμπέρη, που παρά τo… glamorous image του αφεντικού τους, χρεοκόπησε, καταρρέοντας πάνω στα κεφάλια των εργαζομένων του.
  • Σχεδόν για ολόκληρο το 2012, οι εργαζόμενοι/απολυμένοι από τα καταστήματα Metropolis βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις με ξεχωριστή επιμονή κι αξιοπρέπεια. Έχουν να αντιμετωπίσουν την κοροϊδία και το θράσος του αφεντικού Ανδρέα Κουρή (της… γνωστής οικογενείας), που κλείνει μαγαζιά, απολύει εργαζόμενους και «ξεχνάει» να πληρώσει μισθούς για μήνες ολόκληρους. Οι πόρτες των Metropolis βρίσκονται με πρωτόγνωρη συχνότητα «αποκλεισμένες» από τους εργαζόμενους, που με πανό, ντουντούκα και προκηρύξεις, ενημερώνουν διερχόμενους και πελάτες για το τι εστί Κουρής και το κάτεργο Metropolis. Αλλά και τα γραφεία της επιχείρησης έχουν καταληφθεί στο παρελθόν από εργαζόμενους και δεκάδες αλληλέγγυους. Οι εργαζόμενοι αντέχουν και θα αντέχουν για πολύ ακόμα, στηριγμένοι στην αλληλεγγύη του κινήματος, όπως με τη διοργάνωση συναυλιακού διήμερου αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης των απολυμένων των Metropolis την Τετάρτη 28 και Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στο An Club.

Κ. Αποστολόπουλος

Νέα Προοπτική τεύχος#539# Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012