ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

 

-Δεν έχουν προηγούμενο οι «πολεμικές» συνθήκες που επικρατούν στο χώρο των ΜΜΕ. Σε μια ατέλειωτη λίστα Μέσων, κυρίως ραδιοφώνων κι εφημερίδων, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ανοιχτή μετωπική σύγκρουση με τα αφεντικά. Χαρακτηριστικό είναι πως μαζί με δεκάδες άλλα «μαγαζιά» -σε κάποια είχαμε αναφερθεί και στην προηγούμενη Ν.Π.- κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει και οι εργαζόμενοι του ραδιοσταθμού του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο», πραγματοποιώντας τετραήμερη απεργία για διεκδίκηση δεδουλευμένων. Σε πάνω από 25 μέρες απεργίας βρίσκονται κι οι εργαζόμενοι του Orange και του Alpha 98,9. Η σύγκρουση όμως σκληραίνει και από την πλευρά των εργοδοτών: στο Κανάλι 1 του Πειραιά, η διοίκηση μετά από 22 μέρες απεργίας για καταβολή δεδουλευμένων από 5 ως και 12 μήνες, κάλεσε την αστυνομία η οποία συνέλαβε κι έστειλε στο αυτόφωρο τον Πρόεδρο του Σωματείου, ενώ παράλληλα προσπάθησε να διώξει τους απεργούς τεχνικούς για να φέρει απεργοσπάστες. Τέλος, με ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ “καταγγέλλει την προκλητική στάση της ιδιοκτησίας του Ρ/Σ «ΣΚΑΙ 100,3», της εφημερίδας «SPORTDAY» και του Ρ/Σ «NOVA ΣΠΟΡ FM»” η οποία “με εξώδικα και άλλες απαράδεκτες μεθοδεύσεις απαγόρευσε τις προγραμματισμένες για σήμερα (Σ.τ.Σ:14/12) συνελεύσεις των δημοσιογράφων στους χώρους εργασίας και παράλληλα απέκλεισε την είσοδο ακόμη και των μελών του Δ.Σ., με διάφορα νομικίστικα προσχήματα.”… Ένας πλατύς συντονισμός όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ.

-Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου ανακοινώθηκε από την Τράπεζα Κύπρου. Σκοπός της επιχείρησης να μειώσει τα κόστη λειτουργίας, μειώνοντας το προσωπικό κατά 6-7%, δηλαδή κατά 200 εργαζόμενους. Παράλληλα, προωθείται το ενδεχόμενο να κλείσουν και υποκαταστήματα. Η ανακοίνωση της Τ.Κ., αφού ξεκαθαρίζει ότι κόπτεται για τα… «μακροπρόθεσμα συμφέροντα των εργαζομένων» -γι’ αυτό τους «δείχνει την πόρτα»- κι ότι το διακύβευμα είναι η παραμονή της στην Ελλάδα που αποτελεί ζωτικό χώρο γι’ αυτήν, προειδοποιεί πως από την επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί αν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα…

-Παρά τις διαβεβαιώσεις του Στουρνάρα και τις «αθωωτικές» συμφωνίες του με τη Siemens για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, ο επιχειρηματικός κολοσσός των μεγάλων σκανδάλων ακολουθεί την αντίθετη πορεία, ανακοινώνοντας εθελούσιες εξόδους και απολύσεις. Στόχος, να φτιαχτεί μια πιο «μικρή κι ευέλικτη εταιρεία». Φυσικά, η ανακοίνωση αυτή δεν είναι άσχετη από το γεγονός ότι η «μητρική» Nokia Siemens Networks βάζει λουκέτο σε 16 εγκαταστάσεις της στη Γερμανία πετώντας στο δρόμο 1000 εργαζόμενους σε σύνολο 9000, λόγω πτώσης της κερδοφορίας. Στην Ελλάδα, το «ευχάριστο» γεγονός ανακοινώθηκε στο Σωματείο κι οι πιέσεις από πλευράς διοίκησης προς τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν από την επιχείρηση είναι ήδη ασφυκτικές.

-Η δεύτερη φάση της απεργίας στη Phonemarketing έλαβε τέλος. Πέρσι, όταν για πρώτη φορά η εργοδοσία εμφανίστηκε με πρόταση «εκ περιτροπής εργασίας» και 140 ευρώ το μήνα, οι εργαζόμενοι απάντησαν με 114 ημέρες απεργίας. Η λήξη εκείνης της πρώτης φάσης επήλθε με τον συμβιβασμό για προσωρινή αναστολή του μέτρου για 3 μήνες. Στα τέλη Οκτωβρίου η διεύθυνση επανήλθε με νέα –χειρότερη- πρόταση. Η επανέναρξη του αγώνα ήταν μονόδρομος, αλλά η εξάντληση δυστυχώς έπαιξε τον ρόλο της, κι οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν την διακοπή του. Δεν είναι και λίγες όμως εκείνες οι φωνές των ίδιων των εργαζομένων που επισημαίνουν τον άθλιο ρόλο του ΠΑΜΕ, που είχε ισχυρή παρουσία στην Επιτροπή Αγώνα, κι αργότερα στο νεοσύστατο Σωματείο. Το ΠΑΜΕ στήριξε και προέβαλλε τον αγώνα στην πρώτη φάση του, βάζοντας όμως ταυτόχρονα εμπόδια στη νίκη του. Σαμποτάρισε την σύνδεση των εργαζομένων με το λαό της Ν. Ιωνίας που είχε ήδη αρχίσει να οικοδομείται. Έβαλε κατά της ενότητας των εργαζομένων εντός της επιχείρησης, με βάση ποιος ήταν ελεγχόμενος από αυτό και ποιος όχι. Στη δεύτερη φάση το ΚΚΕ/ΠΑΜΕ είχε αποσύρει πλήρως τη στήριξή του, με αποτέλεσμα όχι απλά να μην τον ενισχύει, είτε μέσα στην απεργία με την απόσυρση των δικών του δυνάμεων, είτε έξω από αυτήν: χαρακτηριστικό είναι πως το ΣΕΤΗΠ (Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής νομού Αττικής), που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ, σε αυτές τις 43 ημέρες του δεύτερου κύκλου της απεργίας δεν έγραψε καν ούτε μια λέξη υποστήριξης στον αγώνα του Σωματείου της Phonemarketing! Οι αγώνες όλων των εργαζομένων θα βρουν τον δρόμο για τη δικαίωσή τους, περνώντας πάνω από τα συντρίμμια κάθε συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας….

Κ. Αποστολόπουλος

 

 

Νέα Προοπτική τεύχος#540# Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012