«ΕΦΕΔΡΟΣ» ΚΑΙ Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ!

Άρθρο στην “Νέα Προοπτική” αρ. φ. 513

Το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση και κυριολεκτικά καταρρέει, αλλά τα αστικά κόμματα συνεχίζουν να παλεύουν να διατηρήσουν την ηγεμονία τους καταλήγοντας σε μια συμφωνία «έκτακτης ανάγκης». Η κυβέρνηση έπεσε! Ο ΓΑΠ πήγε σπίτι του! Συγκρότηση νέας κυβέρνησης φιάσκο, με στόχο τη διεξαγωγή εκλογών το Φλεβάρη!!!

Πρέπει να σας πούμε την αλήθεια! Δεν μας συγκινεί ο επιθανάτιος ρόγχος που ακούγεται. Εστιάζουμε στις αποφάσεις που έχουν παρθεί ήδη, οδηγούν τον λαό στην πλήρη εξαθλίωση και αυτές δεν ανατρέπονται όσο οι εντολοδόχοι σας κυβερνούν με εσάς ανδρείκελα (όποιοι και αν είστε, δεξιοι, κεντροδεξιοί, αριστεροδεξιοί….). Παρόλο που μας οδηγείτε στη χαβούζα μιας προεκλογικής διαδικασίας, δεν μας αποπροσανατολίζετε πλέον! Θα συνεχίζετε απλά να υπογράφετε τα πάντα με κλειστά τα μάτια!

Το πολυνομοσχέδιο λοιπόν που ψηφίσανε, επιβάλλει την εργασιακή εφεδρεία (απόλυση) στον δημόσιο τομέα και θα δείξει την πόρτα της εξόδου σε δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους μέσα στο 2012. Από τους 300.000 εργαζομένους στον στενό δημόσιο τομέα, σε χαμηλόβαθμες διοικητικές θέσεις, εκπαιδευτικής βαθμίδας δευτεροβάθμιας (ΔΕ), που βρίσκονται κοντά στην 3η ηλικία, θα αναζητηθούν εκείνοι που πρέπει να απολυθούν κατά προτεραιότητα. Το 50% του ανθρώπινου δυναμικού στο ελληνικό δημόσιο, που εργάζεται στο μηχανισμό υποστήριξης μοιραία θα οδηγηθεί στην απόλυση. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους η εργασιακή εφεδρεία δεν αφορά τα νοσοκομεία για το 2011 (το 2011 τελειώνει!), όμως για το 2012… ούτε λέξη! Πιστεύουν όμως ότι είμαστε αφελείς ή βλάκες και ότι πιστεύουμε στα λόγια τους, στις δεσμεύσεις τους, στις υποσχέσεις τους, στις υπογραφές τους; Αυτό το αφήνουμε στους γραφειοκράτες συνδικαλιστές που τρέμει η γη κάτω από τα πόδια τους και αυτό είναι εμφανές σε κάθε σωματείο. Μόνο γέλια μας προκαλούν και οι μεν και οι δε!  Να σημειωθεί επίσης ότι είναι πραγματικότητα ήδη οι μισθοί πείνας που είναι τουλάχιστον 300 ευρώ μείον (έκτακτη εισφορά-χαράτσια) ενώ περιμένουμε (Δεκέμβριο ή σίγουρα από το Γενάρη) το νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο που θα έχει αναδρομική ισχύ από το 2011…
 

Συγκεκριμένα λοιπόν στον τομέα της υγείας έχουν ξεκινήσει οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων από το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα με τραγικές συνέπειες για το λαό και τους εργαζόμενους. Ενδεικτικά μόνο, συνέπειες της βάρβαρης πολιτικής είναι, η έκρηξη των ψυχικών παθήσεων, η αύξηση των εισαγωγών στα ψυχιατρικά τμήματα (105% πληρότητα αυτή τη στιγμή στην Πανεπιστημιακή κλινική «Παπαγεωργίου» όταν το καλοκαίρι ήταν στο 80%!), η έξαρση της βίας στα σχολεία κυρίως το τελευταίο 15νθήμερο (τυχαίο;), η ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών – μακρύς ο κατάλογος με τις κοινωνικές εκφράσεις της κρίση σας!

Τρόικα, ΕΕ και κυβέρνηση αποφάσισαν: την περικοπή (50%) του προϋπολογισμού του ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ των Κέντρων πρόληψης και των Μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που οδηγεί χιλιάδες εξαρτημένους και ψυχικά ασθενείς στο δρόμο και τους εργαζόμενους στην ανεργία. Κλείνουν 210 μονάδες ψυχικής υγείας σε όλη την Ελλάδα λόγω της συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής, το σχέδιο των συγχωνεύσεων και η μείωση του προσωπικού οδηγούν στο κλείσιμο τα προγράμματα θεραπείας και επανένταξης του ΚΕΘΕΑ. Το κλείσιμο της μονάδας του ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά είναι γεγονός και το μοίρασμα εργαζομένων -χορηγουμένων στα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής αποτελεί άλλη μια καταστροφική ενέργεια του υπουργού υγείας Λοβερδου μαζί με την διοίκηση του ΟΚΑΝΑ. Πρόσφατο, επίσης εξαίρετο έργο του υπουργού διάλυσης της υγείας και άλλων [ελευθεροτυπία 2/11], με διαδικασίες – εξπρές, η απόπειρα εγκατάστασης μονάδας χορήγησης υποκατάστατων σε ενδονοσοκομειακό ξενώνα του Δρομοκαϊτείου (όπου νοσηλεύονται 16 ατόμα) το Σαββατοκύριακο (29-30/10). Τα συνεργεία «μπούκαραν στην κυριολεξία και έσπασαν τουαλέτες σε δωμάτια και παράθυρα, έχτισαν ταχύτατα μεταλλικό τείχος γύρω και μέσα στην αυλή του ξενώνα. Σκοπός του συνεργείου ήταν να κοπεί ο ξενώνας στη μέση για να εγκατασταθεί εκεί η Μονάδα του ΟΚΑΝΑ και να υψωθούν γύρω από τον μισό ξενώνα και μέχρι την παλιά πύλη του νοσοκομείου μεταλλικά τείχη ύψους 2 μέτρων!!!! δημιουργώντας ένα νέο τείχος μέσα από τα τείχη του Δρομοκαΐτειου…
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον πως προωθούν με συνοπτικές διαδικασίες τη διάλυση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, την αναγωγή της θεραπείας σε απλή χορήγηση υποκαταστάτων δίχως  καμία θεραπευτική προοπτική, την αποδόμηση και συρρίκνωση όλων των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με αποτέλεσμα οι ψυχικά πάσχοντες είτε να στοιβάζονται στα άσυλα είτε να καταλήγουν στο δρόμο και ολοκληρωτικά τη διάλυση όλου του δημόσιου συστήματος υγείας (μείωση παροχών και ασφαλιστικής κάλυψης, αύξηση της οικονομικής συμμετοχής των ασφαλισμένων σε φάρμακα, εξετάσεις και ιατρικά υλικά).

«… Για το πραγματικό πρόβλημα των ναρκωτικών και την απουσία ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισής του δεν φταίνε ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι λήπτες. Την ευθύνη για αυτή την κατάσταση την έχει η εγκληματική πολιτική του ΥΥΚΑ… Κοινός αγώνας εργαζομένων και ληπτών για τα κοινά προβλήματα. Η απεξάρτηση είναι δικαίωμα, όπως και το δικαίωμα στην εργασία, την παιδεία, τον πολιτισμό…», τονίζει ο Συντονισμός Εργαζομένων και Απολυμένων Ψυχικής Υγείας – Πρόνοιας και Αντιμετώπισης των εξαρτήσεων (syntonistiko03sep@gmail.com).

Την Παρασκευή 04/11 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του συντονιστικού που εκτός των άλλων αποφάσισε «Μπροστά στις εξελίξεις των επόμενων ημερών καταρχήν προτείνουμε στα σωματεία την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 17/11 και συμμετοχή στην διαδήλωση και πορεία σε ένα ενιαίο μπλοκ εργαζομένων. Προτείνεται να διερευνηθεί αυτή την εβδομάδα και να την κηρύξουμε έχοντας σοβαρές πιθανότητες καλής συμμετοχής, κάτι που θα οριστικοποιηθεί την Παρασκευή 11/11 στο επόμενο συντονιστικό». «Για ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που να καλύπτει τις ανάγκες όλης της κοινωνίας, κάτω από τον έλεγχο των απλών εργαζομένων, του εξυπηρετούμενου πληθυσμού και του κοινωνικού συνόλου. Η Υγεία, σωματική και ψυχική, είναι δικαίωμα όλων και όχι πολυτέλεια για τους λίγους».

Ο αγώνας μας είναι ανοιχτός! Τίποτα δεν έχει τελειώσει! Πρέπει να είναι κοινός από όλους τους εργαζόμενους για ένα ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ για όλο το λαό. Να μην επιτρέψουμε σε κανένα να σφετεριστεί τους αγώνες μας αλλά να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας. Συνελεύσεις, καταλήψεις και επιτροπές παντού, με όλους τους εργαζόμενους ενωμένους. Να πετάξουμε όλους τους γραφειοκράτες στο καλάθι των αχρήστων. Να παλέψουμε για τη δημιουργία κοινού μετώπου αγώνα ενάντια στα μέτρα που επιβάλλονται από κυβέρνηση, Ε.Ε και Τρόικα, για την εξασφάλιση των κοινωνικών μας κεκτημένων σε υγεία, παιδεία, εργασιακά δικαιώματα. ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!

==513==