Εφοριακό Αλαλούμ

Εφοριακό Αλαλούμ

Αλαλούμ και τραγέλαφος χαρακτηρίζουν τις κινήσεις και τα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών ως προς την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είτε φυσικών είτε νομικών προσώπων.


Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και η υπεραισιοδοξία των στελεχών της για μια ικανοποιητική περίοδο υποβολής φορολογικών δηλώσεων από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι την 30η Ιουνίου, αποδείχθηκε σενάριο επιστημονικής φαντασίας και σάτιρας στις επιθεωρήσεις. Πολίτες πανικόβλητοι τηλεφωνούν στους λογιστές τους για τις προθεσμίες που εκπνέουν χωρίς οι ίδιοι να έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά των συντάξεών τους, μερικά εκ των οποίων την έκδοση την έχουν αναθέσει στους λογιστές, κατ’ επέκταση το κόστος επιβαρύνει τον συνταξιούχο. Έτσι το Ι.Κ.Α. και ο Ο.Γ.Α. μετακυλούν το κόστος της αποστολής των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους ίδιους τους φορολογούμενους, με την δικαιολογία ότι οι Έλληνες είναι φανατικοί χρήστες του Ιντερνέτ και στην περίπτωση των ηλικιωμένων θα αναλάβει ο εγγονός να σώσει την κατάσταση.


Στα όσα διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες, με τα συστήματα του TAXIS να αναβαθμίζονται καθώς δίνουν μικρές παρατάσεις ενώ δεν είναι έτοιμοι για κάποιες εφαρμογές (για να μην τους φύγει ο πελάτης), πάει στράφι και η περιβόητη εμπιστοσύνη του κράτους απέναντι στον πολίτη, αφού πλέον τα πιστωτικά σημειώματα δεν εκδίδονται από τους αποστολείς των δηλώσεων, παρά όταν το Υπουργείο Οικονομικών αφού εισπράξει τα χρεωστικά θα δώσει στους δικαιούχους τα ανάλογα. Οπότε οι λίγοι μισθωτοί και συνταξιούχοι που ήλπιζαν σε κάποια επιστροφή φόρου από τους παρακρατηθέντες για να πάνε διακοπές ή να πληρώσουν κάποιους λογαριασμούς, θα περιμένουν το Φθινόπωρο.
Πλέον τα λογιστήρια έχουν γίνει οι εισπράκτορες της αγανάκτησης όλων των πολιτών με αυτούς τους εμπαιγμούς και τον πανικό που διακατέχει τους κυβερνώντες, γιατί ο θυμός και η αγανάκτηση γίνονται ανάγκη για αλλαγή εκ θεμελίων όλου αυτού του σάπιου συστήματος.


Συντροφικά,
Πάρις Καμπόζης


Νέα Προοπτική τεύχος#552# Σάββατο 29 Ιουνίου 2013