Η ΕΣΗΕΑ με κεντρο-δεξιά πλειοψηφία

Η ΕΣΗΕΑ με κεντρο-δεξιά πλειοψηφία

Οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ κατέγραψαν ένα αποτέλεσμα στο οποίο αποτυπώνεται μια αναδίπλωση προς τα δεξιά με τις δύο παρατάξεις, την παλιά παράταξη Π. Σόμπολου να διατηρεί τις δύο έδρες της στο ΔΣ και το “νέο” τρικομματικό μνημονιακό σχήμα (ΝΔ, ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ) να παίρνει τρεις έδρες (δύο επιπλέον της μιας που είχε η ΔΗΜΑΡ). Η Συσπείρωση (Σύριζα) αύξησε από δύο σε τρεις τις έδρες της ενώ το σχήμα Τσαλαπάτη (παλιό ΠΑΣΟΚ) έχασε την μία από τις δύο έδρες του, όπως και το ΚΚΕ.

Το σχήμα Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στο οποίο συσπειρώνονται δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς διατήρησε το ποσοστό ψήφων που είχε (8%), αλλά έχασε για 14 ψήφους την έδρα με βάση το μη αναλογικό σύστημα με το οποίο γίνονται οι εκλογές.

Η απώλεια της έδρας της Πρωτοβουλίας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έρχεται μόλις τρεις μήνες μετά την πολύ μεγάλη υποστήριξη που είχε κερδίσει στις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ, στις οποίες είχε εκλέξει δύο μέλη από τα 5 που εκλέγει η ΕΣΗΕΑ στο εννεαμελές συμβούλιο του Οργανισμού που αριθμεί περί τα 20 χιλ. μέλη.

Η διεξαγωγή των εκλογών δύο ημέρες μετά την απόφαση του διασωματειακού -που συντόνιζε τον αγώνα των εργαζόμενων στην ΕΡΤ- να λήξει την απεργία στα ΜΜΕ, φαίνεται να επηρρέασε σημαντικό μέρος του κλάδου που είτε απέφυγε να κατεβεί να ψηφίσει (με συνέπειες στο ψηφοδέλτιο της Πρωτοβουλίας), είτε μετακινήθηκε σε αναζήτηση μιας διεξόδου στην Συσπείρωση στο πλαίσιο μιας προοπτικής “αριστερής κυβέρνησης”.

Παράλληλα κινητοποιήθηκε με πρωτοφανή τρόπο τόσο ο μηχανισμός των κυβερνητικών συνδικαλιστικών σχημάτων ιδιαίτερα στους συνταξιούχους αλλά και στους εργαζόμενους στα κρατικά όπου εκμεταλλεύτηκαν την αγωνία για την διασφάλιση δουλειάς εν όψει των εκκαθαρίσεων σε ΕΡΤ, ΑΠΕ και Γ.Γ. Τύπου, όσο και στα τηλεοπτικά κανάλια, με πρωτοφανείς εκβιασμούς των εργοδοτικών συνδικαλιστών.

Τελικά το εκλογικό αποτέλεσμα ενώ σε επίπεδο ψήφων ενίσχυσε την δεξιά κατα 200 – 300 ψήφους σε συνθήκες σχετικής αύξησης της αποχής, σε επίπεδο εδρών “έδωσε” τρεις έδρες στην Συσπείρωση, τρεις στο τρικομματικό ψηφοδέλτιο, δύο στην παραδοσιακή δεξιά Σόμπολου, μία στο ΚΚΕ, μία στον Τσαλαπάτη και μια στην Ν. Νταουντάκη.

Νέα Προοπτική τεύχος#552# Σάββατο 29 Ιουνίου 2013