Η ΚΗΔΕΙΑ ΝΤΕΡΤΙΛΗ

Η ΚΗΔΕΙΑ ΝΤΕΡΤΙΛΗ

Η χουντοφασιστική σύναξη που έθαψε τον δολοφόνο ισοβίτη Ν.Ντερτιλή δεν ηταν μόνο μιά συνάντηση των γηραιών χουνταίων με τα εγγόνια τους της Χ.Αυγής. Ηταν μια πρόκληση απέναντι σε κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που καταστρατηγούνται δημοκρατικά κεκτημένα και κατακτησεις (λιτότητα, ανεργία, καταστολή, επιστράτευση απεργών)

Ο Ντερτιλής καταδικάστηκε το 1975 σε ισόβια κάθειρξη για την εν ψυχρώ δολοφονία του Μιχάλη Μυρογιάννη στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη το 73. Οπως αποκάλυψε ο φαντάρος οδηγός του τζίπ του, ο Ντερτιλής κατέβηκε από το τζιπ και εκτέλεσε ένα νεαρό που είχε ξεφύγει από τους αστυνομικούς στη γωνία Στουρνάρη και Πατησίων. Επιστρέφοντας στο τζιπ είπε με καμάρι: «με παραδέχεσαι ρε, σαρανταπέντε χρονών άνθρωπος και με την μία τον πέτυχα στο κεφάλι».

Στην κηδεία υπήρχαν τόσοι φουσκωτοί λες και κηδεύανε τον Αλ Καπόνε. Τους επικήδειους εκφώνησαν ο αρχιβασανιστής του ΕΑΤ-ΕΣΑ Θεοφιλογιαννάκος, ο Γρ.Μιχαλόπουλος –χουντικος «εκδότης» καταδικασμένος σε 18 χρονια φυλάκιση για πλαστογραφία και εκβιασμούς και ο ανεκδιήγητος Χουντικός Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος που παρομοίασε τον θανόντα με τον Σωκράτη και τον Κολοκοτρώνη! Παρόντες και οι συνταξιούχοι χουνταίοι πού ήρθαν με τις λιμουζίνες τους αλλά και μια κουστωδία φασιστών με επικεφαλής τους Χρυσαυγίτες βουλευτές και αντιπροσωπεία του ΛΑΟΣ. Αισθητη η απουσία του Βορίδη αλλά και του Άδωνι Γεωργιάδη (για ευνόητους λογους) μια που μετακόμισαν –κουβαλώντας ατόφιες τις χουντοεθνικιστικές ιδέες τους- στη ΝΔ.

Ο αποθανών θάφτηκε υπό των ήχο πυροβολισμών των χρυσαυγητών που έσπευσαν να μαζέψουν μετά τους κάλυκες (μήπως και ταυτοποιηθούν με άλλες εγκληματικές ενέργειες σε βαλιστική εξέταση). Η αστυνομία ανακοίνωσε πως ανέκρινε έναν από τους πιστολέρο με τις τσέπες γεμάτες κάλυκες χωρίς να δόσει όνομα, ούτε βέβαια φωτογραφίες, ούτε έγινε γνωστή η συνέχεια.

Είναι φανερό πως το αμάλγαμα των χουντικών βρυκολάκων και των νεοναζί έχει την κάλυψη της άρχουσας τάξης, της κυβέρνησης και φυσικά του Δένδια. Χρειάζονται ένα χουντοφασιστικό συμπληρωματικό ρόπαλο ενάντια στην λαϊκή αγανάκτηση που να εμφανίζεται αντισυστημικό, σπέρνοντας σύγχυση προβάλλοντας την χούντα σαν εναλακτικό σενάριο.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το άρθρο του Τ.Τέλλογλου στην κυβερνητική «Καθημερινή» που αποχαιρετά τον Ντερτιλή γράφοντας «ήταν ένας καλός αξιωματικός αλλά δύσκολος και επίμονος άνθρωπος».

Γ.Μ.

 

Νέα Προοπτική τεύχος#543# Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013