Η Σύνοδος Κορυφής και ο “αρραβώνας”

Η Σύνοδος Κορυφής και ο “αρραβώνας”

Σαμαρά – Μέρκελ

 

Τα περιβόητα “μπαζούκας”, που αποφάσισε να κινητοποιήσει η Ευρωζώνη και ο γαλλογερμανικός άξονας απέναντι στον φαύλο κύκλο της κρίσης χρέους και της ύφεσης, έχουν πάθει “αφλογιστία”.

Δέκα ημέρες μετά την Σύνοδο Κορυφής στην οποία υποτίθεται ότι ξεκαθαρίστηκαν τα ζητήματα που είχαν μείνει σε εκκρεμότητα από την Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ούτε το ESM (δηλαδή το μόνιμο Ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης), ούτε το ΟΜΤ (το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ) έχουν ενεργοποιηθεί παρά την επιδείνωση τόσο της ύφεσης (επεκτείνεται και στην Γερμανία) όσο και της κρίσης χρέους.

Αντίθετα, έχουν αποδειχθεί φρούδες οι ελπίδες και οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί ότι τα ποσά που εχουν διατεθεί από τον EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα επιβαρύνουν τελικά το χρέος και έτσι θα ξεπερασθεί το πρόβλημα βιωσιμότητας του ελληνικού και του ισπανικού χρέους.

Η φράου Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι ναι μεν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο από το ESM δεν θα επιβαρύνει το χρέος των χωρών, με στόχο να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ του κρατικού και του τραπεζικού χρέους, αλλά αυτό θα αφορά μόνο τα μελλοντικά δάνεια του ESM. Αντίθετα όσα έχουν ήδη δοθεί στις τράπεζες θα καταγράφονται και θα επιβαρύνουν το κρατικό χρέος.

Δηλαδή τόσο τα 100 δισ. ευρώ που πήρε η Ισπανία όσο και τα 18 που έχει πάρει η Ελλάδα για τον σκοπό αυτό θα παραμείνουν προς εξόφληση από τον προϋπολογισμό.

Έγινε επίσης ξεκάθαρο από τις συζητήσεις και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αγοράσει ούτε ένα κρατικό ομόλογο για να στηρίξει την Ισπανία ή την Ιταλία αν προηγουμένως οι χώρες αυτές -ή όποιος άλλος ενδιαφερόμενος– δεν υποβάλει αίτημα στήριξης από το ESM και δεν υπογράψει μνημονιακή σύμβαση με την Ευρωζώνη όπως αυτή που έχουν υπογράψει η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Εξ ού και ο δισταγμός διαρκείας της Ισπανίας να καταφύγει για κρατική βοήθεια στο ESM.

Βέβαια επειδή παρ’ όλα αυτά και το ESM υπάρχει πλέον και το ΟΜΤ της ΕΚΤ είναι τυπικά σε λειτουργία και θα μπορούσε υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις να ενεργοποιηθούν, οι αγορές κεφαλαίου κρατούν προς το παρόν μία επιφυλακτική στάση και τα επιτόκια των δύο χωρών και κυρίως της Ισπανίας, διατηρούνται ελαφρά κάτω από το όριο που θα στείλει τις δύο οικονομίες στο ESM…

Αυτό όμως δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ ακόμα καθώς η ύφεση, η κρίση χρέους των αυτόνομων περιοχών της Ισπανίας και η συνακόλουθη έκρηξη της πολιτικής κρίσης, ξηλώνουν με απότομο τρόπο τις τελευταίες αντοχές της κυβέρνησης Ραχόι.

 

Ελλάδα

 

Όσο για την Ελλάδα η Σύνοδος Κορυφής περιορίστηκε όπως άλλωστε αναμενόταν σε “θετικές εκτιμήσεις” για το “έργο της κυβέρνησης Σαμαρά”.

Η αλήθεια όμως είναι ότι οι αναφορές αυτές συνδέονται με μια αλλαγή πλεύσης από πλευράς γερμανο-γαλλικού άξονα, που ποντάρει πλέον -τουλάχιστον προς το παρόν- στην τρόικα Σαμαρά -Βενιζέλου – Κουβέλη ως μοναδική της διέξοδο για να αποφύγει ένα “ατύχημα” με την Ελλάδα.

Η κατάρρευση της Ελλάδας και η απαρχή μιας βίαιης διάσπασης του ευρώ και της Ευρωζώνης είναι το τελευταίο που θα ευχόταν πλέον το Βερολίνο καθώς ήδη έχει μπει σε προεκλογική περίοδο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα διευκολύνει την κυβέρνηση Σαμαρά με παραχωρήσεις στο μνημόνιο. Το αντίθετο. ΄Oπως όλα δείχνουν, για να υποστηριχθεί το νέο μνημόνιο θα επεκταθεί κατά δύο χρόνια στα οποία θα χρειασθούν επιπλέον κεφάλαια, καθώς η ύφεση θα βαθύνει το 2013, μειώνοντας πρακτικά την δυνατότητα ποσοστιαίας βελτίωσης τόσο στο έλλειμμα όσο και στο χρέος.

Και αυτό θα σημάνει νέες εγκρίσεις – και κρίσεις – από το γερμανικό κοινοβούλιο το οποίο για να “πεισθεί” θα πρέπει η Μέρκελ να παρουσιάσει ένα σχέδιο απόλυτου ελέγχου των οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Εξ αυτού και η απαίτηση Σόιμπλε –που διέρρευσε μέσω των Φαϊνάνσιαλ Tάιμς– για την τοποθέτηση τοποτηρητών στα υπουργεία και δέσμευση μέρους των εσόδων από ΦΠΑ για αποπληρωμή χρέους, με παράλληλη ενεργοποίηση μηχανισμών αυτόματων περικοπών σε μισθούς συντάξεις, όταν δεν θα φτάνουν για τις πληρωμές αυτές οι πόροι του ΦΠΑ !.

Την ευθύνη υλοποίησης αυτού του σχεδίου έχει αναλάβει η τρόικα των Σαμαρά – Κουβέλη – Βενιζέλου προκειμένου να πάρει το πράσινο φως για την επόμενη δόση.

Γ. Aγγ.

Νέα Προοπτική τεύχος#536# Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012