Η ύφεση φέρνει νομισματικό πόλεμο

Η ύφεση φέρνει νομισματικό πόλεμο

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ στην ετήσια Σύνοδο που γίνεται αυτές τις ημέρες στο Τόκιο, οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές θα επεκταθούν φέτος κατά 3,2% έναντι επέκτασης κατά 12,6% το 2010!

Η επιβράδυνση αυτή, τέσσερα χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, επισημαίνεται από το ΔΝΤ ως μία σαφής ένδειξη της απότομης επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας η οποία, όπως σχολιάζεται από το πρακτορείο Bloomberg, τροφοδοτεί με πρωτοφανή ένταση τον “νομισματικό πόλεμο” με σημείο αναφοράς το δολάριο.

Με άλλα λόγια το “φθηνό” δολάριο καθιστά ακριβότερες τις εισαγωγές ξένων προϊόντων στις ΗΠΑ, μειώνοντας έτσι την εξαγωγική δυνατότητα των άλλων χωρών. Την ίδια “κατηγορία” απευθύνουν οι ασιατικές αλλά και οι νοτιο-αμερικανικές χώρες και στο ευρώ, αλλά με όχι τόσο μεγάλη ένταση καθώς αυτό που τους ανησυχεί με την Ευρώπη είναι περισσότερο ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης και του ευρώ και λιγότερο η συναλλαγματική του ισοτιμία!

Οι κατηγορίες που ακούγονται απέναντι στις ΗΠΑ είναι ότι με την απόφασή τους για νέο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης (QE3) με το οποίο η Fed θα αγοράζει… επ’ άπειρον κρατικά ομόλογα, διατηρούν την συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου πολύ χαμηλότερα από την πραγματική του θέση και έτσι “απαγορεύουν” τις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ.

Η “ένταση” όπως αυτή καταγράφηκε στο Τόκιο ήταν τόσο υψηλή ώστε οικονομίες όπως η Ιαπωνική απειλούν πλέον με άμεσα μέτρα νομισματικής παρέμβασης απέναντι στο δολάριο.

Ο “νομισματικός πόλεμος” απειλεί πλέον να επιτείνει τον φαύλο κύκλο της κρίσης χρέους και της ύφεσης επεκτείνοντας την αποσταθεροποίηση και στο νομισματικό επίπεδο αχρηστεύοντας τα βασικά “πλεονεκτήματα” ορισμένων οικονομιών στην Ασία ή την Ν. Αμερική με πολύ χαμηλό εργασιακό κόστος ή χαμηλές τιμές εγχώριων πρώτων υλών.

 

Γ. Aγγ.

 

 

Νέα Προοπτική τεύχος#535# Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012