ΙΝΔΙΑ: ΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΙΝΔΙΑ: ΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

 

Στις 10 Ιανουαρίου δικαστήριο στο Δελχί αποφάσισε τη δίκη με συνοπτικές διαδικασίες των κατηγορούμενων για τον απάνθρωπο ομαδικό βιασμό μια 23χρονης κοπέλας, ένα γεγονός που προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες σε όλη την Ινδία τον προηγούμενο μήνα. Ένας ανήλικος που συμμετείχε στο βιασμό θα δικαστεί από δικαστήριο ανηλίκων.

Στις 16 Δεκεμβρίου η 23χρονη φοιτήτρια φυσιοθεραπείας και εργαζόμενη σε τηλεφωνικό κέντρο χτυπήθηκε και βιάσθηκε μέσα σ’ ένα λεωφορείο. Βαριά χτυπημένος ήταν και ο φίλος της που την συνόδευε. Η κοπέλα υπέκυψε στις 28 Δεκέμβρη, αφού μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στη Σιγκαπούρη για ειδική θεραπεία.

Το αστικό πολιτικό κατεστημένο της Ινδίας και τα αστικά Μ.Μ.Ε. προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την εύλογη λαϊκή οργή για το αποτρόπαιο έγκλημα για να ενισχύσουν τον καταπιεστικό κατασταλτικό μηχανισμό προς κάθε κατεύθυνση.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει έξι δικαστήρια με συνοπτικές διαδικασίες στο Δελχί για εγκλήματα κατά των γυναικών, ειδικά υποθέσεις βιασμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 1.200 τέτοια δικαστήρια λειτουργούν σήμερα στην Ινδία με σκοπό τον περιορισμό του δικαιώματος της υπεράσπισης και με δικαστικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα ακόμα και εν απουσία δικηγόρων. Η πλειοψηφία αυτών των δικαστηρίων ασχολούνται με τις υποθέσεις καταπολέμησης της «τρομοκρατίας».

Οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην Ινδία μετά τη γνωστοποίηση του βιασμού και αφορούν τη λογική και φυσική οργή για την καταπίεση και συστηματική κακοποίηση γυναικών, αφορούν ένα γενικότερο ζήτημα που δεν πρόκειται να λυθεί με την πιο «αποτελεσματική» αστυνόμευση, ειδικά από ένα κράτος που βλέπει τη γυναίκα ως υποδεέστερο από τον άνδρα ον. Η κυβέρνηση με την ανακοίνωση των νέων μέτρων προσπαθεί απλά να εκμεταλλευτεί ένα φριχτό γεγονός για τους δικούς της αντιδραστικούς σκοπούς.

Η κυριαρχία της βίας εναντίον των γυναικών είναι βαθιά ριζωμένη στην κτηνώδη «δυναμική» του σύγχρονου Ινδικού καπιταλισμού, ο οποίος χαρακτηρίζεται από ολοένα και μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική ανισότητα και όπου αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία δρουν με αδιαφορία και εχθρότητα προς τους «υποδεέστερους» οικονομικά και κοινωνικά και το κάνουν με την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να τιμωρηθούν. Η κτηνωδία της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης είναι αλληλένδετη με τα απομεινάρια φεουδαρχισμού και της καταπίεσης που βασίζεται στις κάστες και αρχαϊκές κοινωνικές πρακτικές υποβάθμισης των γυναικών με προίκες και γάμους παιδιών κ.λ.π.

Τέλος, το ίδιο το συμβάν έδειξε ξεκάθαρα και ποια είναι η σχέση μεταξύ της κυρίαρχης καπιταλιστικής ελίτ και των καταπιεσμένων μαζών της Ινδίας. Η εθνική αλλά και η πολιτειακή κυβέρνηση του Κογκρέσου απάντησε από την αρχή των διαδηλώσεων μ’ έναν συνδυασμό τρόμου και καταστολής. Αμέσως κινητοποιήθηκε η κρατική μηχανή μαζικά για να εμποδίσει τις διαδηλώσεις, κάτι που οδήγησε σε συγκρούσεις. Εντέλει, η κυβέρνηση επικαλέστηκε έναν νόμο από την αποικιακή εποχή για την απαγόρευση συνάθροισης περισσότεων από πέντε ατόμων και έκλεισε τμήματα του μετρό για να αποτραπούν οι περαιτέρω διαμαρτυρίες στο Δελχί.

 

Αρ. Μα.

 

 

Νέα Προοπτική τεύχος#542# Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013