Ισπανία: Χιλιάδες ενάντια στα μέτρα λιτότητας

Ισπανία: Χιλιάδες ενάντια στα μέτρα λιτότητας

 

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τη Δευτέρα 17/12 στην Μαδρίτη, την Βαρκελώνη και άλλες πόλεις της Ισπανίας κατά των περικοπών στις συντάξεις και την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση Pαχόι.

Οι δύο μεγάλες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες της Ισπανίας, UGT και CCOO, και άλλες συνδικαλιστικο-πολιτικές οργανώσεις πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε 55 πόλεις.

«Σταθερότητα και ασφάλεια» ζήτησε για τους συνταξιούχους ο επικεφαλής της CCOO Ιγνάθιο Φερνάντεθ Τόξο και κατηγόρησε το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ότι προδίδει τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

Η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από 9,4% του ΑΕΠ το 2011 σε 6,3% φέτος, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν θα προχωρήσει στην τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων το 2013.

Οι διαδηλωτές επέκριναν τις περικοπές στα επιδόματα ανεργίας και στις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία και άλλα μέτρα τα οποία όπως δηλώνουν οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών.

Η οικονομία της Ισπανίας αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση ως το 2014. Η ανεργία βρίσκεται στο 25%, και μέχρι πρόσφατα ήταν το υψηλότερο ποσοστό στην Eυρώπη, αλλά ξεπεράστηκε από την Eλλάδα.

 

 

Νέα Προοπτική τεύχος#540# Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012