Και εις τον εκφασισμό, τον ζωοποιόν, τον εκ του Κράτους εκπορευόμενον

Και εις τον εκφασισμό, τον ζωοποιόν, τον εκ του Κράτους εκπορευόμενον

Παραφράζοντας ελαφρώς τον Τζορτζ Όργουελ:
“Χθες βράδυ στην τηλεόραση. Όλο ειδήσεις, σε ζωντανή σύνδεση, έδειχνε ένα πλοίο γεμάτο πρόσφυγες που βομβαρδιζόταν κάπου στο Αιγαίο. Οι τηλεθεατές διασκέδαζαν πολύ με τα πλάνα
ενός μελαχρινού, χοντρού ανθρώπου που προσπαθούσε να ξεφύγει κολυμπώντας ενώ ένα ελικόπτερο τον κυνηγούσε, πρώτα, τον έβλεπες να τσαλαβουτά εις τα νερά σαν δελφίνι, ύστερα, ανάμεσα από τις ριπές των πολυβόλων που έριχναν τα ελικόπτερα, ύστερα γέμισε τρύπες και η θάλασσα γύρω του κοκκίνισε και βυθίστηκε σαν να μπήκε το νερό απ’ τις τρύπες, οι τηλεθεατές ούρλιαζαν από τα γέλια όταν βυθιζόταν, ύστερα είδαμε μια σωστική λέμβο γεμάτη παιδιά κι ένα ελικόπτερο να αιωρείται από πάνω τους. Mια ηλικιωμένη γυναίκα, μπορεί να ήταν Πακιστανή, καθόταν στην πλώρη μ’ ένα αγοράκι περίπου τριών χρονών στην αγκαλιά, το αγοράκι στρίγκλιζε από φόβο και έκρυβε το κεφαλάκι του στο στήθος της σαν να προσπαθούσε να φωλιάσει μέσα της και η γυναίκα έβαζε τα μπράτσα της γύρω του και το παρηγορούσε, ενώ και η ίδια είχε μελανιάσει από το φόβο. Tο σκέπαζε συνεχώς όσο περισσότερο μπορούσε, σαν να πίστευε ότι τα χέρια της θα το προστάτευαν από τις σφαίρες. Tότε το ελικόπτερο έριζε πάνω τους μια βόμβα είκοσι κιλών με μια τρομαχτική λάμψη και η βάρκα έγινε συντρίμμια. Mετά έδειξαν μια θαυμάσια λήψη ενός παιδικού χεριού που εκτοξεύτηκε ψηλά ψηλά στον αέρα…”


Αυτή είναι μια εικόνα που πολύ σύντομα μπορεί να μην αποτελεί απόσπασμα από βιβλίο του 1948 αλλά την ζοφερή πραγματικότητα. Η ελληνική κοινωνία εκφασίζεται με γοργούς ρυθμούς και ο κύριος φορέας αυτού του εκφασισμού είναι το κράτος, τόσο στο ιδεολογικό πεδίο, όσο και στο πρακτικό. Οι αναφορές σε υγειονομικές βόμβες, η υπόθεση με τις οροθετικές ιερόδουλες, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα πογκρόμ κατά μεταναστών με τον  “Ξένιο Δία” και ο μεγάλος ρατσισμός που προωθείται σε κάθε μορφή της δημόσιας διοίκησης, όπως η υπόθεση των νηπιαγωγείων. Το ερώτημα είναι γιατί προχωρεί το κράτος στον εκφασισμό της κοινωνίας;

Καταρχήν, μπορεί τα μνημόνια να λειτουργούν ως εργαλείο κοινωνικού ελέγχου, μέσω του σοκ των μέτρων να χειραγωγούν την κοινωνία, όμως δεν είναι αρκετά. Για να επέλθει ολοκληρωτικά ο κοινωνικός κανιβαλισμός χρειάζεται η άνθρωποι να αποκτηνωθούν. Μόνο έτσι θα τους φαίνεται φυσική η καταστροφή ολόκληρων κομματιών της κοινωνίας. Μόνο αν ο άνθρωπος φτάσει στην κατάσταση του ζώου θα μπορεί να επιτρέψει την νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που προωθείται. Το ότι εκφασίζεται η κοινωνία δεν σημαίνει ότι έχουν οι κρατούντες στο μυαλό τους μια φασιστική δικτατορία. Ο εκφασισμός της κοινωνίας μπορεί να προωθήσει σε μεγάλο βαθμό οικονομικές πολιτικές θανατηφόρας λιτότητας.

Η οικονομική κρίση που ζούμε είναι παγκόσμια, βαθιά, συστημική. Ο καπιταλισμός, η ελληνική αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό θέλουν να αποτινάξουν από πάνω τους την ευθύνη για την κρίση και να βρουν το εύκολο εξιλαστήριο θύμα, τους “λαθρομετανάστες”. Επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία από τους πραγματικούς θύτες, υπεύθυνους των δεινών της και να την στρέψουν ενάντια στο πιο ευπαθές κομμάτι του πληθυσμού, ώστε να μείνουν ανενόχλητοι να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο.
Επιπλέον, στοχοποιώντας τους “λαθρομετανάστες”, επιχειρούν το μάντρωμα της μικροαστικής τάξης. Ο μικροαστός, η ενσάρκωση του “homo economicus”, εξατομικευμένος και δίχως ταξική συνείδηση, είναι πιο ευκολοκυβέρνητος άνθρωπος. Όμως αυτός ο έλεγχος των κυβερνώντων πάνω του χάθηκε με τα λουκέτα στα μαγαζιά, τα χαράτσια, τους φόρους και την φτωχοποίηση μεγάλου πληθυσμού των πόλεων. Έτσι μέρος αυτών, εκφράστηκε μέσα από το κίνημα των αγανακτισμένων αμφισβητώντας την μέχρι τώρα εξουσία των από πάνω. Η ριζοσπαστικοποίηση αυτή κομματιών της μεσαίας τάξης αποτελεί ένα μεγάλο κλυδωνισμό στην λειτουργία του συστήματος, που έχει αγγίξει τα όρια του. Ο φασισμός απευθύνεται στα λυσσασμένα μικροαστικά στρώματα, οπότε εκφασίζοντας τον μικροαστό καταφέρνουν να ανακτήσουν τον έλεγχο πάνω του στρέφοντας την μήνιν του ενάντια σε πιο εξαθλιωμένες ομάδες ανθρώπων.

Πίσω από την κρατική επίθεση στους μετανάστες κρύβεται ενός νέου τύπου ρατσισμός, στη βάση του οικονομικός. Όπως στην Ευρώπη έχει καλλιεργηθεί η άποψη ότι οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση της Ευρωζώνης και θα πρέπει να αποχωρήσουν από το ευρώ, έτσι και στην χώρα μας καλλιεργείται η άποψη ότι οι μετανάστες είναι υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση και η μόνη λύση είναι να τους στείλουμε από κει που ‘ρθαν. Πάντα στον ρατσισμό για τα δικά μας τα δεινά φταίει ο άλλος. Ο άλλος όμως σε αυτή την περίπτωση έχει οικονομική υπόσταση, είναι ο άλλος του Κεφαλαίου. Και ποιος είναι ο άλλος του Κεφαλαίου;. Αυτός που βρίσκεται εκτός της παραγωγικής διαδικασίας, που δεν προσφέρει υπεραξία στους πλουσίους, που τους είναι εντελώς άχρηστος. Σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων βρίσκονται οι άνεργοι Έλληνες και μετανάστες. Είναι πασιφανές ότι οι μετανάστες είναι πιο εύκολος στόχος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι Έλληνες άνεργοι θα μείνουν στο απυρόβλητο…

Η εποχή μας είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτήν πριν 10 χρόνια. Δεν ζούμε πλέον στην “ισχυρή”  Ελλάδα του εκσυχρονισμού και των ολυμπιακών αγώνων. Εκείνη την εποχή οι μετανάστες ήταν πολύ χρήσιμοι για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Τώρα όμως είναι ένα περίσσευμα που για την αστική τάξη πρέπει να εξαφανιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις που ήθελαν τους μετανάστες να εργάζονται με μισθούς πείνας σε ιδιότυπες οικονομικές ζώνες ή στρατόπεδα εργασίας δεν βρήκαν πάτημα στα σχέδια των κυβερνήσεων. Μπορεί να υπάρχουν φτηνά εργατικά χέρια αλλά δεν υπάρχουν και ούτε θα υπάρξουν επενδύσεις. Το αντίθετο μάλιστα. Για να μπει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης θα πρέπει να καταστραφούν κι άλλα κεφάλαια, να χαθούν χιλιάδες ακόμη θέσεις εργασίας. Ο αριθμός των ανέργων έχει ξεφύγει κατά πολύ από τον αριθμό που είναι χρηστικός στο καθεστώς ως μπαμπούλας, για να είναι πιο εφικτή η επίθεση στους μισθούς και στα εργατικά δικαιώματα.

Στην Ελλάδα οι άνεργοι, Έλληνες και ξένοι, αποτελούν πλέον ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Αν αυτή η μάζα, συνειδητοποιήσει την δύναμή της και εξεγερθεί το σύστημα θα βρεθεί σε δεινή θέση. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που εκφασίζεται η κοινωνία, αυτός είναι ο κύριος λόγος που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα οι μετανάστες. Το κράτος θέλει να τους διώξει  αλλά είναι ανήμπορο να το πράξει. Για αυτό αφήνει ελεύθερες τις δολοφονικές επιθέσεις των φασιστών δημιουργώντας μια πρωτοφανή τρομοκρατία με σκοπό να τους αναγκάσει να φύγουν από μόνοι τους. Έτσι όμως δίνεται η ευκαιρία στην φασιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής να έχει πολιτική υπόσταση και να επεμβαίνει στην ελληνική κοινωνία με καταστρεπτικές συνέπειες….

Πανταλέον

Νέα Προοπτική τεύχος#539# Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012