Καπιταλισμός, κέρδη και βιομηχανία πορνό

 

Καπιταλισμός, κέρδη και βιομηχανία πορνό


Το Λος Άντζελες είναι μια από τις πόλεις όπου ζουν πολλοί γνωστοί σταρ του Χόλυγουντ. Επίσης εκεί γυρίζονται πολλές από τις γνωστές ταινίες ή σήριαλ, που βλέπουμε. Εκείνο όμως που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι αποτελεί και το κέντρο της βιομηχανίας πορνό, με 200 εταιρείες παραγωγής, 1400 τουλάχιστον «ερμηνευτές» και μερικές χιλιάδες άλλους εργαζόμενους. Επίσης στο Λας Βέγκας πραγματοποιείται και ένα ανάλογο ετήσιο συνέδριο.

Σύμφωνα με έρευνες η συντριπτική πλειοψηφία των «ερμηνευτών» είναι άντρες και γυναίκες χωρίς εκπαίδευση από 18 έως 21 ετών. Το «ελκυστικό» στην όλη ιστορία είναι φυσικά ο «μισθός» που ξεκινά από 200 δολάρια για τα «απλά» πράγματα (στοματικό) έως 2.000  για πιο «πολύπλοκα» πράγματα (συμμετοχή τριών τεσσάρων ατόμων σε μια «σκηνή», βίαιες «ερωτικές» σκηνές κ.λ.π.). Σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων πηγαίνουν σε ναρκωτικά. Σύμφωνα με την πρώην πορνοστάρ Σέλεϋ Λούμπεν, που έχει ιδρύσει μια φιλανθρωπική οργάνωση για τη βοήθεια «ερμηνευτών» που προσπαθούν να ξεφύγουν από την βιομηχανία πορνό: «χωρίς αυτά (τα ναρκωτικά) δεν μπορείς να αντέξεις την κακοποίηση που περιλαμβάνει αυτή η δουλειά. Πολλοί τύποι σε χτυπάνε στο πρόσωπο, σε καταστρέφουν, δεν τελειώνει ποτέ (η κακοποίηση). Πέρα από τον εθισμό στα ναρκωτικά ένα άλλο «καλό» είναι οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Μόνο κάποιοι «ερμηνευτές» καταλήγουν  να πεθάνουν από AIDS αλλά οι περισσότεροι γνωρίζουν από πολύ κοντά τον έρπη και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Το πορνό έχει μετατραπεί σήμερα ή μάλλον εδώ και μια τουλάχιστον δεκαετία σε μια από τις πιο προσοδοφόρες επιχειρήσεις για τον καπιταλισμό. Τα παγκόσμια έσοδα της βιομηχανίας πορνό για το 2006 έφθασαν τα 97 δις. δολάρια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα έσοδα από το 1972 ως το 2006 έχουν σχεδόν χιλιοδιπλασιαστεί, από 7 εκατομμύρια δολάρια στα 13 δις. δολάρια.  Η επέκταση της αγοράς μέσω του διαδικτύου έχει προκαλέσει φυσικά μια τεράστια ανάπτυξη μέσω μιας σειράς μέσων, DVD, συνδρομητική τηλεόραση, ταινίες, περιοδικά, εφημερίδες. Γενικά κέρδος να’ ναι και από όπου και να’ ναι.

Με την ανάπτυξη και τα κέρδη όμως έρχεται και η πολιτική επιρροή. Όπως και οι υπόλοιποι καπιταλιστές και οι επιχειρηματίες στη βιομηχανία πορνό  πληρώνουν ομάδες λόμπι και πολιτικών για την προώθηση των συμφερόντων τους. Μια τέτοια οργάνωση με τίτλο Συμμαχία για τον Ελεύθερο Λόγο εκπροσωπεί 900 εταιρείες. Επικεφαλής αυτής της οργάνωσης είναι κάποιος Μπιλ Λάϊον που υποστηρίζει ότι, συνώνυμο με τον ελεύθερο λόγο, είναι η κυκλοφορία και διανομή πορνό. Άλλωστε γιατί να μην το κάνει όταν δίνει «δουλειά» σε 12.000 άτομα και φόρους 36 εκατομμυρίων ετησίως μόνο στην Καλιφόρνια.

Από την άλλη οι αντίπαλοι της βιομηχανίας πορνό δεν έχουν τα ίδια κίνητρα και ξεκινούν πολλές φορές από διαμετρικά αντίθετες πολιτικές πλευρές. Πολλοί, για να μην πω οι περισσότεροι στις Η.Π.Α. καταδικάζουν το πορνό για λόγους θρησκευτικής…ηθικής και προέρχονται από την άκρα δεξιά. Οι ίδιοι βέβαια υποστηρίζουν και αστούς, ακροδεξιούς πολιτικούς, που είναι απόλυτα συνδεδεμένοι με τα καπιταλιστικά συμφέροντα και ενάντιοι σε κάθε περιορισμό στην «επιχειρηματικότητα» και την «κερδοφορία», συμπεριλαμβανομένου φυσικά και της βιομηχανίας πορνό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι επιχειρηματίες της βιομηχανίας πορνό χρησιμοποιούν τους χριστιανούς φονταμενταλιστές και την καμπάνια ενάντια τους για να παρουσιάσουν όλους τους πολέμιους της εν λόγω βιομηχανίας  ως πουριτανούς και αδαείς, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Κάποιος μπορεί να είναι εναντίον της βιομηχανίας πορνό, να βλέπει το σεξ ξεκάθαρα ως πηγή ευχαρίστησης και απόλαυσης και όχι κέρδους και αυτοί οι άνθρωποι συνήθως ξεκινούν από μια τελείως διαφορετική πολιτική βάση από αυτή των ακροδεξιών φονταμενταλιστών χριστιανών.

Πέρα από τα βάσανα και τις ταλαιπωρίες που προκαλεί η βιομηχανία πορνό στους «ερμηνευτές» της, που αναφέραμε πιο πάνω, έχει επίσης και αποκτηνωτικές  επιπτώσεις,  στους άνδρες κυρίως «καταναλωτές» της. Με διάφορες μελέτες που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας εκτιμάται ότι η βιομηχανία πορνό παραποιεί την αντίληψη των ανδρών για τις γυναίκες και υπονομεύει την ικανότητα τους να εμπλακούν σε μια ικανοποιητική σχέση. Ιδιαίτερα καταστροφικές είναι οι επιπτώσεις που έχει στους εφήβους καθώς αυτοί είναι κυρίως που παρακολουθούν διαδικτυακό πορνό. Μάλιστα ο μέσος όρος των εφήβων, πχ. στην Αμερική, που κατεβάζουν πορνό από το διαδίκτυο είναι πια 11 ετών. Αφού πολλοί «καταναλωτές», «αναισθοποιούνται» με τις πιο ήπιες μορφές πορνό, αρκετοί προχωρούν σε πιο ακραίες εκδοχές για να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο σεξουαλικής διέγερσης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η πορεία του κεφαλαίου να επεκτείνεται και να διατηρεί και να αυξάνει τα ποσοστά των κερδών του «ωθεί» τους επιχειρηματίες στην εν λόγω βιομηχανία να καταρρίπτουν κάθε ταμπού, όριο και φραγμό και να «ανοίγουν» νέες αγορές. Έτσι το πορνό γίνεται βίαιο, ακραίο, προσβλητικό και βάναυσο (απεικόνιση ψεύτικων βιασμών, σκηνές με μεθυσμένες γυναίκες ή γυναίκες που τις δέρνουν, γυναίκες ντυμένες ως παιδιά, έφηβοι κ.λ.π.)

Ένας τέτοιος «φραγμός» είναι η μη χρήση παιδιών στη βιομηχανία πορνό. Πρόκειται όμως για ένα πολύ ασθενικό φραγμό που «καταλύεται» έμμεσα πολύ εύκολα. Πολλές πια εταιρείες χρησιμοποιούν ενήλικες κοπέλες που «μοιάζουν με παιδιά». Οι εταιρείες αναγκάζουν ενήλικες κοπέλες να φορούν παιδικά ρούχα, να κρατάνε γλειφιτζούρια και να φοράνε σιδεράκια κατά τη διάρκεια της «ερωτικής» πράξης. Νομικά αν και αυτοί οι «επιχειρηματίες» δεν παραβιάζουν το νόμο, δεν χρησιμοποιούν παιδιά ή εφήβους, στην πραγματικότητα με αυτές τις «φαντασιώσεις» τους υποκινούν να κάνουν ακριβώς αυτό. Σήμερα ο καπιταλισμός προσπαθεί ολοένα και περισσότερο να μετατρέψει το πορνό σε κάτι το κοινωνικά αποδεκτό κοινωνικά και πολιτιστικά, ως το απόγειο της γυναικείας χειραφέτησης.

Αυτό δεν είναι τυχαίο. Η βιομηχανία πορνό δεν είναι πια, μια αμφισβητήσιμη επιχείρηση, στα περιθώρια του επιχειρηματικού κόσμου. Αξιοσέβαστες και γνωστές επιχειρήσεις και εταιρείες και πολυεθνικές έχουν ενωθεί ή συγχωνευτεί με τη βιομηχανία πορνό  και έχουν επενδύσει εκεί σε μεγάλο βαθμό βλέποντας τα μεγάλα ποσοστά κέρδους. Πολλά από τα Μ.Μ.Ε. και εταιρείες τηλεπικοινωνιών βασίζονται στα κέρδη  από τη βιομηχανία του πορνό. Έχουν δημιουργήσει θυγατρικές και  συνδρομητικά κανάλια που προσφέρουν κανάλια μόνο με πορνό. Έτσι λοιπόν πάνω από το 95% των νέων ταινιών στο Χόλυγουντ είναι «ταινίες» για ενήλικες. Πολλές μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων βγάζουν το 70% των κερδών τους με ταινίες πορνό που ενοικιάζουν στους πελάτες των δωματίων. Επίσης το πιο προσοδοφόρο τμήμα μεγάλης εταιρείας κατασκευής λάστιχων και αυτοκινήτων δεν είναι πια τα αυτοκίνητα ή τα λάστιχα αλλά τα συνδρομητικά κανάλια EchoStar και DirectTV, που μεταξύ άλλων έχουν και κανάλια πορνό.

Σήμερα με τη βιομηχανία πορνό να έχει μετατραπεί σε αξιοσέβαστη επιχείρηση με τεράστια κέρδη, κάθε εναντίωση σε αυτήν αμφισβητεί από πολλές απόψεις τα συμφέροντα του κεφαλαίου και του καπιταλισμού ως όλο. Ο μόνος τρόπος για την από-εμπορευματοποίηση και εξανθρωπισμού του σεξ και του έρωτα δεν είναι μικρές μεταρρυθμίσεις που δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα αλλά είτε το θέλουμε είτε όχι η ανατροπή του ίδιου του καπιταλισμού και της «κερδοφορίας» του.

 

 

 Νέα Προοπτική τεύχος #527# Σάββατο 26 Μάη 2012