Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης (ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ)

Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης

στους εργάτες της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ  ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Παρασκευή 12/10, Θεσσαλονίκη

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η έναρξη του Καραβανιού Αγώνα και Αλληλεγγύης στους εργάτες της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής στην Θεσσαλονίκη.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι και άνεργοι αλληλέγγυοι στον αγώνα συγκεντρώθηκαν στις 18:00 στην Καμάρα. Από εκεί ξεκίνησε μια δυναμική πορεία με επικεφαλής το σωματείο των εργατών της ΒιοΜε, το οποίο ακολουθούσε το μπλοκ της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης και τα μπλοκ των αλληλέγγυων συλλογικοτήτων και οργανώσεων, μαζί και το μπλοκ του ΕΕΚ. Καθ’ όλη την διάρκειά της η πορεία είχε δυνατό παλμό, κυριάρχησαν συνθήματα αλληλεγγύης στον αγώνα της ΒιοΜε, αλλά και αναφερόμενα στην γενικότερη πολιτική συγκυρία, καθώς και αντιφασιστικά. Συνθήματα όπως “Aπό την ΒιοΜε ως τον Σκαραμαγκά, καμιά ειρήνη με τ’ αφεντικά”, “Νίκη στον αγώνα της Μεταλλευτικής, με αυτοδιαχείριση της παραγωγής”, “Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά”, “Φασίστες και αφεντικά στου πηγαδιού τον πάτο, όλη η εξουσία στο προλεταριάτο”, “Ούτε γκρίζοι λύκοι, ούτε χρυσή αυγή, θάνατος στον φασισμό σ’ ολάκερη την γη”.

Η πορεία διέσχισε το κέντρο της πόλης, μέσω Εγνατίας, Βενιζέλου και Αγ. Δημητρίου, και κατέληξε στο Ιβανώφειο (γήπεδο μπάσκετ του Ηρακλή), όπου δόθηκε συναυλία αλληλεγγύης, στην οποία συμμετείχαν αφιλοκερδώς μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών. Κατά την διάρκεια του προγράμματος έγιναν ανακοινώσεις από το σωματείο των εργατών της ΒιοΜε και την ανοιχτή πρωτοβουλία αλληλεγγύης, ενημερώνοντας τον κόσμο για τον διεξαγόμενο αγώνα και καλώντας σε συμμετοχή στο Καραβάνι αγώνα και αλληλεγγύης. Ανακοίνωση έγινε επίσης από τους εργολαβικούς εργαζομένους του Α.Π.Θ., ενημερώνοντας για τον μεγάλο αγώνα που διεξάγουν με καταλήψεις της πρυτανείας και όλες τις σχολές εκ περιτροπής, διεκδικώντας να πληρωθούν τους μήνες που είναι απλήρωτοι, να καταργηθεί το εργολαβικό καθεστώς και να προσληφθούν ως μόνιμο προσωπικό. Τέλος, έγινε ανακοίνωση από την Πρωτοβουλία για ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών για τις απολυμμένες καθαρίστριες του ΙΚΑ Βόλου, καλώντας όλους τους εργάτες, ανέργους, συλλογικότητες, σωματεία και κινήσεις πόλεις να στηρίξουν τον αγώνα για επαναπρόσληψη των δύο καθαριστριών, αξιοπρεπείς μισθούς για όλους/όλες, κατάργηση των εργολαβιών και μόνιμη πρόσληψή τους.


Σάββατο 13/10, Λάρισα


Από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν οι συμμετέχοντες στο Καραβάνι εργάτες και αλληλέγγυοι στον σταθμό του ΟΣΕ, στην Θεσσαλονίκη, για την αναχώρηση. Το μεσημέρι έφθασαν στη Λάρισα και οι εκεί αλληλέγγυοι συναγωνιστές τους υποδέχτηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Το Καραβάνι μαζί με αλληλέγγυους πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης ενώ μικροφωνική εγκατάσταση είχε στηθεί στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου αναγνώστηκε η διακήρυξη του καραβανιού αλλά και μηνύματα υποστήριξης.

Μετά το πέρας της συγκέντρωσης προσφέρθηκε κέρασμα και ανάπαυση των συμμετεχόντων του Καραβανιού στο στέκι Paratod@s και το απόγευμα επέστρεψαν στον σταθμό για να ξεκινήσουν το ταξίδι για τον Βόλο.


Σάββατο 13/10, Βόλος

Σύντροφοι, συναγωνιστές και αλληλέγγυοι υποδέχτηκαν στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου το Καραβάνι το απόγευμα του Σαββάτου. Συνοδεία συντρόφων, όλοι οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν στο χώρο της συγκέντρωσης στην Πλατεία Ελευθερίας, απ’ όπου ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει το πανεργατικό συλλαλητήριο αγώνα και αλληλεγγύης, οργανωμένο από την Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών Μαγνησίας, το οποίο έχει αναλάβει και συνολικά την υποστήριξη και διάδοση του αγώνα της ΒιοΜε στην πόλη και τις γύρω περιοχές.

Στην πλατεία Ελευθερίας διαβάστηκε στην μικροφωνική η προκήρυξη του Καραβανιού, το κείμενο που είχε βγει από την τοπική ανοιχτή συνέλευση για τη διοργάνωση του καραβανιού και τα αιτήματα των ίδιων των εργατών. Λόγω έλλειψης χρόνου (το καραβάνι έφτασε σχεδόν την ώρα του καλέσματος της πορείας), δεν μπόρεσαν να διαβαστούν (με ελάχιστες εξαιρέσεις) τα κείμενα των υποστηρικτών και αλληλέγγυων κομμάτων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων, καθώς υπήρχε ανάγκη τήρησης αυστηρού χρονοδιαγράμματος, αφού η πορεία που ακολούθησε έπρεπε να καταλήξει συγκεκριμένη ώρα στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ του Βόλου, το οποίο διέτρεχε τη 2η μέρα εκδηλώσεων, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα στο δικό της χρονοδιάγραμμα.

Περίπου 500 διαδηλωτές αφού κατέβηκαν τις οδούς Ιωλκού και Δημητριάδος κατευθύνθηκαν μέσω της Αργοναυτών στην παραλία του Βόλου στο κτίριο Παπαστράτου όπου διεξαγόταν το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ με θέμα «Κρίση & Φασισμός». H εναρκτήρια ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Μ. Αναγνώστου, εργάτη της ΒιοΜε και πρόεδρο του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της ΒιοΜε.

Η άφιξη της πορείας στο Αντιρατσιστικό είχε παλμό και μαχητικότητα, με κύριο σύνθημα “Από τη ΒιοΜε ως το Σκαραμαγκά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά”, ενώ πολλά αντιφασιστικά συνθήματα ακούστηκαν, μια εβδομάδα ακριβώς μετά τη μεγάλη αντιφασιστική πορεία που έγινε στο Βόλο. Μετά την πολιτική εκδήλωση του Αντιρατσιστικού ακολούθησε συναυλία, ενώ το Καραβάνι παρέμεινε στο χώρο των εκδηλώσεων μέχρι αργά το βράδυ.

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου είχαν φροντίσει τόσο για τη παροχή γεύματος σε όλους τους συντρόφους και συναγωνιστές που ταξιδεύουν με το Καραβάνι όσο και για όλα τα ζητήματα διανυκτέρευσης του Καραβανιού στην πόλη.


Κυριακή 14/10 & Δευτέρα 15/10, Αθήνα

Το πρωί της Κυριακής αναχώρησε το Καραβάνι από τον Βόλο με πούλμαν, ναυλωμένο από τους συντρόφους και συναγωνιστές του Βόλου. Το μεσημέρι έφτασε στην Αθήνα και φιλοξενήθηκε στην Λέσχη “Υπογείως” στα Εξάρχεια. Eκεί, σύντροφοι της Πρωτοβουλίας για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών και του ΕΕΚ είχαν ετοιμάσει μια ζεστή υποδοχή των αγωνιστών του Καραβανιού. Μετά από ανάπαυση το Καραβάνι πορεύθηκε οργανωμένα προς τα Προπύλαια, όπου ετοιμαζόταν η μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης. Παρά την τρικλοποδιά του καιρού (έβρεχε δυνατά κατά διαστήματα) η συναυλία ήταν επιτυχής, αφού οι αλληλέγγυοι καλλιτέχνες επέμεναν να συνεχίσουν να παίζουν καθ’ όλη την διάρκεια που ο καιρός ήταν στεγνός. Τελικά όμως η συναυλία έληξε πρόωρα, αλλά παρ’ όλα αυτά πρόλαβαν να αναγνωστούν ανακοινώσεις από τον πρόεδρο του σωματείου Μ. Αναγνώστου και άλλους εργάτες, όπως επίσης και το κάλεσμα για την πορεία της επόμενης μέρας.

Την Δευτέρα το πρωί έγινε η συγκέντρωση στα Προπύλαια και -παρά την σχετικά μικρή προσέλευση κόσμου (λίγο πάνω από 100)-, δυναμική πορεία προς το υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου. Εκεί ενώθηκε το Καραβάνι με το συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, το οποίο ήδη βρισκόταν στο σημείο. Μετά από αρκετής ώρας παραμονή έγινε δεκτή αντιπροσωπεία των εργατών από τον υφυπουργό, ο οποίος όμως δήλωσε αναρμόδιος και παρέπεμψε τους εργάτες στα έτερα γραφεία του υπουργείου Εργασίας στην οδό Πειραιώς. Αποφασίστηκε επί τόπου να συνεχιστεί η πορεία μέχρι εκεί, παρά τα εμπόδια που έθεσε η αστυνομία (η οποία δεν έκλεισε τον δρόμο από την Ομόνοια και πέρα). Μετά από δεύτερο συλλαλητήριο στην Πειραιώς έγινε δεκτή η αντιπροσωπεία από τον γραμματέα του υπουργού, ο οποίος με πολύ (υποκριτικό) ενδιαφέρον δέχτηκε τα αιτήματα των εργατών και την πρόταση αυτοδιαχείρισης του εργοστασίου από τους εργάτες. Υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα λάμβαναν θετική ή αρνητική απάντηση (υπόσχεση που μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν έχει τηρήσει). Eξερχόμενος από το υπουργείο ο Μ. Αναγνώστου ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τα τεκταινόμενα και δήλωσε, “από υποσχέσεις έχουμε χορτάσει…”.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας το Καραβάνι επιβιβάστηκε σε τραίνο στον σταθμό Λαρίσης, παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής για την Θεσσαλονίκη. Οι εργάτες και οι αλληλέγγυοι αναχώρησαν γνωρίζοντας ότι το Καραβάνι αυτό δεν ήταν το τέλος του αγώνα, αλλά η αρχή του. Μέχρι την τελική νίκη -η οποία δεν μπορεί να είναι άλλη από την διάλυση του καπιταλισμού, την ανάληψη όλης της παραγωγής από τους εργάτες και την οργάνωση της κοινωνίας σε μη εκμεταλλευτική σοσιαλιστική βάση- θέλει δουλειά πολλή…

Α.Δ.– Β.Φ. – Μ.Β. –  Γ.Χ.

Νέα Προοπτική τεύχος#536# Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012