ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ

 Σε κατάληψη των διοικητικών κτιρίων του ΟΚΑΝΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ. Η κατάληψη ξεκίνησε στις 19 Μάρτη και συνεχίζεται δυναμικά, με καθημερινές σχεδόν διαδηλώσεις έξω από το Υπουργείο Υγείας, με συνεχείς γενικές συνελεύσεις στο χώρο της κατάληψης, με ζωντανές παρεμβάσεις και των άλλων φορέων των εξαρτήσεων και της ψυχικής υγείας, που συμπαραστέκονται ενεργά σ’ αυτό τον αγώνα. Την Παρασκευή 12 Απρίλη έγινε μαζική, με τεράστιο παλμό, πορεία από το χώρο της κατάληψης μέχρι τη βουλή και επιστροφή στο Υπουργείο Υγείας και μετά στην κατάληψη. Μαζί με τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ από όλα τα προγράμματα και τα κέντρα πρόληψης συμμετείχαν επίσης εργαζόμενοι από το 18 ΑΝΩ, το ΚΕΘΕΑ, την ψυχική υγεία κ.α. Τον τόνο σ’ αυτή την καταπληκτική διαδήλωση εκατοντάδων ατόμων έδινε η μουσική ομάδα του προγράμματος εφήβων «Ατραπός» του ΟΚΑΝΑ.

Οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στη μνημονιακή πολιτική των άγριων περικοπών και της καταστροφής κάθε εργασιακού δικαιώματος, όταν ήρθαν αντιμέτωποι με την τρομακτική υποχρηματοδότηση του οργανισμού (εγκρίθηκαν μόνο 18 εκατομμύρια για τον προϋπολογισμό του 2013, τη στιγμή που απαιτούνται 17 εκατομμύρια για τη μισθοδοσία και μόνο του προσωπικού), την απαράδεκτη απόφαση των «αχρεωστήτως καταβληθέντων», δηλαδή την απαίτηση του κράτους να επιστρέψει κάθε εργαζόμενος 50.000 ευρώ, επειδή η τροϊκανή κυβέρνηση έρχεται σήμερα να καταργήσει το νόμο που καθόριζε τη συλλογική σύμβαση εργασίας και τις αντίστοιχες –ασφαλώς μεγαλύτερες απ’ τις σημερινές– αμοιβές των εργαζομένων.

Ο αγώνας αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για το χώρο της απεξάρτησης, αλλά για ολόκληρη την κοινωνία. Στην ουσία του δεν αφορά μόνο οικονομικά αιτήματα, αλλά τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει τους εξαρτημένους και όλους τους κοινωνικά αποκλεισμένους σαν ανθρώπινα σκουπίδια, όπως δείχνει η επιχείρηση «Θέτις» του υπουργού της καταστολής Δένδια. Οι υπηρεσίες προς τους εξαρτημένους θεωρούνται όχι μόνο ακριβές αλλά και περιττές, αφού αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν δεύτερης κατηγορίας πολίτες. Το ίδιο και οι εργαζόμενοι σ’ αυτές τις υπηρεσίες.

Αντικειμενικά, ο αγώνας των εργαζομένων στο χώρο των εξαρτήσεων είναι αγώνας ενάντια στην κρατική καταστολή και την εξόντωση των κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων. Είναι αγώνας για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παροχής υγειονομικής φροντίδας προς τα εξαρτημένα άτομα, ενάντια σε κάθε τύπου ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης. Είναι αγώνας τελικά για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη ζωή και την αξιοπρέπεια τόσο των εξαρτημένων όσο και των θεραπευτών τους. Γι’ αυτό έχει συσπειρώσει τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους και σε όλες τις δομές της απεξάρτησης και της ψυχικής υγείας, τους νέους αλλά και τους πιο παλιούς.

Η κινητοποίηση του ΟΚΑΝΑ έχει πανελλαδικό χαρακτήρα. Συμμετέχουν, πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, εργαζόμενοι σε Χαλκίδα, Βόλο, Ρόδο, Λάρισα, Λειβαδιά, Λαμία, Πάτρα, Κιλκίς και άλλες πόλεις, όπου λειτουργούν προγράμματα. Συμπαραστέκονται ενεργά και οι οικογένειες, ο σύλλογος γονέων του προγράμματος «Ατραπός», ο σύλλογος γονέων του Τμήματος Υποδοχής του ΟΚΑΝΑ, καθώς και δεκάδες θεραπευόμενοι διαφόρων προγραμμάτων του.

Η κατάληψη έφτασε τις 28 μέρες και συνεχίζεται. Η φωνή της ακούγεται καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας, δεν αφήνει ούτε στιγμή ήσυχη την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, παρά το ξύλο και τα δακρυγόνα που συχνά χρησιμοποιούνται, για να εμποδίσουν την είσοδο στο υπουργείο. Η κυβέρνηση, με τον κυνισμό που τη διακρίνει, κάνει πως δεν ξέρει τίποτα. Και τη Δευτέρα 15 Απρίλη που είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση του Σύριζα στη Βουλή για το θέμα, υπουργός και υφυπουργός απουσίαζαν.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες εργαζόμενοι στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ, με τη συμπαράσταση και του 18 ΑΝΩ και του ΚΕΘΕΑ, βρίσκονταν στην πλατεία Συντάγματος, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους. Βάζοντας “τη φαντασία στην εξουσία” είχαν σχηματίσει πάνω στα σκαλάκια της πλατείας τα αρχικά του ΟΚΑΝΑ χρησιμοποιώντας γλαστράκια με δυόσμο, θυμάρι, φασκόμηλο, δεντρολίβανο και ρίγανη, ενώ  φώτιζαν όλο το χώρο με φαναράκια και μοίραζαν στους περαστικούς μπλε καραβάκια που έγραφαν ΟΚΑΝΑ. Μετά τη συγκέντρωση ξαναγύρισαν όλοι στα γραφεία της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ για να συνεχίσουν την κατάληψη….

 

Κατερίνα Μάτσα


Νέα Προοπτική τεύχος#548# Σάββατο 20 Απριλίου 2013