Κυβέρνηση Σαμαρά : Ξεπουλά τα πάντα για να αγοράσει (λίγο) χρόνο

Κυβέρνηση Σαμαρά :  Ξεπουλά τα πάντα για να αγοράσει (λίγο) χρόνο

Σε πλήρη αμφισβήτηση τίθενται τα δήθεν οφέλη από την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά ένα ή δύο έτη την οποία ζητά από την τρόικα η νέα κυβέρνηση και από την οποία εξαρτάται -κατά τους κυβερνώντες- η επιτυχία συνολικά του Μνημονίου 2.

Η ύφεση εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει το 7%, το έλλειμμα θα μείνει σχεδόν καθηλωμένο στα περσινά επίπεδα και άρα το δημόσιο χρέος θα φύγει από την τροχιά που υποτίθεται ότι το έβαλε το PSI.

Για να καθησυχάσει τους Τροϊκανούς, η κυβέρνηση Σαμαρά υπόσχεται άμεσες και εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, ανοίγοντας το δρόμο για νέα επίθεση στις θέσεις εργασίας, τα εργασιακά δικαιώματα και τους μισθούς και κατ’ επέκταση στους μισθούς και τα κοινωνικά επιδόματα. Μ’ άλλα λόγια το “άλλο μείγμα” της οικονομικής πολιτικής που έταζε ο Σαμαράς προεκλογικά έρχεται τώρα να το εφαρμόσει με ένα διαλυμένο κρατικό μηχανισμό, επιχειρώντας να συνδυάζει την επίθεση στη μισθωτή εργασία με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αντί πινακίου φακής.

Εκτός ελέγχου η ύφεση, το έλλειμμα και το χρέος

Tα στοιχεία που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας για τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης (ο οποίος συμπεριλαμβάνει τους προϋπολογισμούς και των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και τους δήμων) για το πρώτο πεντάμηνο του 2012 δείχνουν ότι το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 20,7 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά τείνουν να επιβεβαιώσουν τις ανεπίσημες προβλέψεις που έχει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με τις οποίες το έλλειμμα μετά βίας θα πέσει κάτω από το 9% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζουμε πως πέρσι έκλεισε στο 9,3% και ο φετινός στόχος είναι το 7,3%.

Το οικονομικό επιτελείο επικαλείται την τρίμηνη προεκλογική περίοδο (ή αλλιώς την αδυναμία σύστασης μιας ισχυρής αστικής κυβέρνησης) και τη πολύ βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση για να δικαιολογήσει τις αποκλίσεις από τους στόχους του Μνημονίου. Στο Υπ. Οικονομικών φαίνεται πως αποδέχονται την πρόβλεψη του ΚΕΠΕ για ύφεση 6,7% (έναντι 4,7% που προέβλεπε η τρόικα) χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο η ύφεση να φτάσει το 7,4%…

Η επαλήθευση ενός τέτοιου σεναρίου θα φέρει το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης γύρω στο 8,5%-9%.

Αν πράγματι προκύψει μια τέτοια “τρύπα” στον προϋπολογισμό του 2012 (εκτιμάται από 2 έως 4 δισ. ευρώ) τότε υπονομεύεται εκ βάθρων και το όλο σχέδιο επιμήκυνσης του χρόνου προσαρμογής που επιδιώκει η κυβέρνηση να γίνει αποδεκτό από την τρόικα…

Υπό αυτούς τους όρους, το να δεχτεί -για παράδειγμα- η τρόικα να επιτευχθεί το 2013 ο στόχος που δεν επετεύχθη το 2012 -με αντίστοιχα μέτρα λιτότητας- δεν αποτελεί κάποιου είδους εθνική επιτυχία, αλλά μια απλή αποδοχή της πραγματικότητας.

Κανένα “εθνικό πρόγραμμα” εκτός από εκείνου του ξεπουλήματος της εθνικής περιουσίας

Την καταβύθιση της οικονομίας και τον εκτροχιασμό του προϋπολγισμού έρχεται να συμπληρώσει η απουσία οποιουδήποτε προγράμματος μέτρων “ελληνικής ιδιοκτησίας” -παρά τις συνεχείς σχετικές… εκκλήσεις της τρόικας και ιδιαίτερα της γερμανικής κυβέρνησης. Η παρουσίαση της τελικής μορφής των μελετών που έχει παραγγείλει η κυβέρνηση για τις δημόσιες δαπάνες, τα κοινωνικά επιδόματα κλπ. -πάνω στις οποίες θα οικοδομούσε η ελληνική κυβέρνηση το δικό της πρόγραμμα- έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Το μόνο πρόγραμμα με ελληνική ιδιοκτησία είναι εκείνο που… ξεπουλά -κυριολεκτικά- τη δημόσια περιουσία της χώρας για να πληρώνονται τα τοκοχρεολύσια ενός μη βιώσιμου Κρατικού χρέους. Αυτό προβλέπει ταχύτατες ιδιωτικοποιήσεις για να κατευναστούν οι ορέξεις της τρόικας και των διεθνών αγορών, αφήνοντας τις νέες μεγάλες αλλαγές σε εργασιακό-ασφαλιστικό-δημόσιο για τις αρχές του άλλου έτους. Φυσικά, η κυβέρνηση αποκρύβει από το λαό τι σημαίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις: Ανεξέλεγκτες απολύσεις και μειώσεις μισθών.

Όλα τα παραπάνω μέτρα -μαζί και οι νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, των επικουρικών συντάξεων και των επιδομάτων- θα πρέπει να αποτυπωθούν με ακριβέστερα στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2013 που πρέπει να κατατεθεί το αργότερο έως τις αρχές του προσεχούς Οκτωβρίου.

Η Τask Force αναλαμβάνει το management της ελληνικής δημόσιας διοίκησης

Όλα αυτά δρομολογούνται, την ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα εδραιώσει τον έλεγχο της στον κρατικό μηχανισμό ο οποίος θα αναλάβει την εκτέλεση αυτών των μέτρων.  Εκκρεμούν ακόμα οι αντικαταστάσεις προσώπων στις διευθυντικές και λοιπές στελεχιακές θέσεις στα υπουργεία και μια σειρά άλλους δημόσιους φορείς, στις οποίες κάθονται ακόμα πρόσωπα επιλεγμένα από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν θέλησε έως τώρα να διώξει τους διευθυντές που τοποθέτησε το ΠΑΣΟΚ για να μην προκληθεί αναταραχή σε διάφορες υπηρεσίες-κλειδιά, καθώς μάλιστα έχουν ξεκινήσει και θα ενταθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Από την άλλη μεριά, όμως, οι επίδοξοι Νεοδημοκράτες αντικαταστάτες τους έχουν… λυσσάξει στην αναμονή. Ενδεικτικό, πάντως, του στελεχιακού δυναμικού που πιθανόν να καταλάβει κρίσιμες διοικητικές θέσεις είναι το “δυναμικό” που ανέλαβε τα δύο πιο σημαντικά υπουργεία μετά από εκείνο των Οικονομικών, δηλαδή το Υπ. Εργασίας (Βρούτσης και Νικολόπουλος) και το Υπ. Υγείας (Λυκουρέντζος)….

Ταυτόχρονα, όμως, πάρα πολλές από αυτές τις διοικητικές θέσεις τις οποίες εποφθαλμιούν οι Νεοδημοκράτες πρέπει να καταργηθούν καθώς πρέπει να μειωθεί το κρατικό διοικητικό βάρος της χώρας κατά 25%, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοτικής task force για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Το νέο αυτό περιβάλλον φαίνεται πως έχει δυσκολέψει δραματικά την παροχή της “τεχνικής βοήθειας” από την ομάδα Ράιχενμπαχ που θέλει πραγματικά να … καβαλήσει την ελληνική δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόταση της εταιρείας συμβούλων, Mc Kinsey, την οποία “συμβουλεύεται” τελευταία πάρα πολύ ο κος. Ράιχενμπαχ, πρέπει να συσταθεί μια υπηρεσία εντοπισμού ταλέντων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία θα αναλάβουν νευραλγικές θέσεις στη διοίκηση.

Δ.Κ.

Νέα Προοπτική τεύχος #530# Σάββατο 7 Ιουλίου 2012