ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

Τα μέτρα λιτότητας που υπαγορεύονται από την καπιταλιστική τάξη, με πρωτοπόρα τη γερμανική, σε όλη την Ευρώπη οδηγούν σε μια τεράστια κοινωνική καταστροφή και την παγιοποίηση της φτώχειας, μιας φτώχειας που είναι «πολιτικά επιθυμητή» για την αστική τάξη.

Αυτό φαίνεται  και από εκθέσεις για την φτώχεια στην ίδια τη Γερμανία όπου ακόμα 350.000 πλήρως απασχολούμενοι εργαζόμενοι κερδίζουν τόσο λίγα που πρέπει να βασίζονται στα επιδόματα πρόνοιας για να εξασφαλίσουν το μίνιμουμ ώστε να επιβιώσουν. Σήμερα ένας στους τέσσερις στη Γερμανία είναι χαμηλόμισθος. Αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο είναι γυναίκες, μετανάστες και νεολαία. Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια εργαζόμενοι κερδίζουν λιγότερα από 7 ευρώ και ενάμισι εκατομμύριο λιγότερα από πέντε ευρώ την ώρα, μισθοί που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το αστικό επιχείρημα για την ύπαρξη των χαμηλών μισθών είναι ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να επανέλθουν στην αγορά εργασίας άτομα με περιορισμένη εκπαίδευση ή προσόντα. Ωστόσο το 80% των χαμηλόμισθών γνωρίζουν μια τέχνη ή είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου. Αυτοί που είναι φτωχοί τελικά παραμένουν φτωχοί.

Το επίσημο επίπεδο της φτώχειας εδώ και χρόνια έχει σταθεροποιηθεί στο 14% με 16% στη Γερμανία. Ωστόσο, τα επίπεδα της φτώχειας ως όλο επηρεάζουν 12,4 εκατομμύρια και σε μερικές περιοχές και πόλεις το επίπεδο φτώχειας είναι πολύ υψηλότερο. Μάλιστα σε μερικές πόλεις το επίπεδο της φτώχειας βρίσκεται στο 20% ή ακόμα πιο ψηλά. Τέτοιες περιοχές συναντιόνται στην πόλη της Βρέμης, του Βερολίνου και ευρύτερα τμήματα της Ανατολικής Γερμανίας και της περιοχής της Ρουρ. Σε μερικά τμήματα μάλιστα αυτών των πόλεων τα επίπεδα της φτώχειας  βρίσκονται στο 60%,  70% ή 80%.

Τα νέα μέτρα λιτότητας που συμφώνησε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους συνταξιούχους. Από το 2005 ο αριθμός των συνταξιούχων που αναγκάζονται να βασιστούν στα επιδόματα πρόνοιας έχει σχεδόν διπλασιαστεί από 250.000 σε πάνω από 400.000.

Ωστόσο υπάρχει «ανάπτυξη» στους… εκατομμυριούχους που φθάνουν το ένα εκατομμύριο και 115 δισεκατομμυριούχους.

Νέα Προοπτική τεύχος#541# Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013