Λονδίνο: ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ

Η «πόλη με σκηνές» του κινήματος Κατάληψης έξω από τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου έχει επισήμως ξεπεράσει τις 100 μέρες.

Το κίνημα κατάληψης έχει αψηφήσει αμέτρητες προβλέψεις, απειλές και εκβιασμούς, βοηθώντας χιλιάδες ανθρώπους να εκδηλώσουν τη συλλογική τους θέληση και αποφασιστικότητα να αμφισβητήσουν την κυρίαρχη τάξη πραγμάτων.

Το κράτος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε εναντίον αυτών που εμπνευσμένοι από τα διεθνή κινήματα κατάληψης κινήθηκαν προς το Σίτυ του Λονδίνου στην πλατεία Πατερνοστερ στις 15 Οκτώβρη του 2011.

Ωστόσο η αρχική πρόθεση για κατάληψη της παραπάνω πλατείας, όπου βρίσκεται το χρηματιστήριο του Λονδίνου εμποδίστηκε από τους νόμους της… ατομικής ιδιοκτησίας. Έτσι η κατάληψη βρέθηκε έξω από το χώρο του Καθεδρικού ναού. Ο τότε αιδεσιμότατος Φρέιζερ δήλωσε στην αστυνομία ότι έδινε την άδεια στους καταληψίες να παραμείνουν στο χώρο της εκκλησίας. Στη συνέχεια όμως, ο συγκεκριμένος αιδεσιμότατος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την ανώτερη ηγεσία του καθεδρικού.

Από τότε οι καταληψίες βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αστυνομία, το νομικό σύστημα που προασπίζει την ατομική ιδιοκτησία, ψευδή ρεπορτάζ από το δεξιό τύπο, την εχθρότητα της εκκλησίας και την επίθεση από το Σίτυ του Λονδίνου που έχει κερδίσει τη νομική εκδίωξη των καταληψιών.

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του κινήματος είναι η προσπάθεια απελευθέρωσης των φυσικών χώρων, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για το Λονδίνο και όχι μόνο, όπου οι κοινόχρηστοι και δημόσιοι χώροι έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί, από την «αφομοίωση των κοινών» από τις επιχειρήσεις και εταιρείες.

Χιλιάδες άνθρωποι που πέρασαν από την κατάληψη και ήρθαν σε επαφή με τους καταληψίες είδαν ότι όσα άκουγαν από τα αστικά Μ.Μ.Ε. ήταν ψέματα και πολλές φορές έκατσαν και συζήτησαν μαζί τους.

Το κίνημα της κατάληψης τόσο στο διαδίκτυο όσο και ως χάρτινη έκδοση διακινεί την εφημερίδα του, Occupation Times, όπου περιγράφει το τι έχει συμβεί μέχρι τώρα καθώς και τις επιθέσεις του κράτους, εκκλησίας, καπιταλιστών στο κίνημα. Στο τελευταίο φύλλο υπάρχει μια συζήτηση με γενικό τίτλο μεταρρύθμιση ή επανάσταση και πως μπορεί το κίνημα να προχωρήσει μπροστά.

Το κίνημα των Καταλήψεων συνεχίζει να είναι μια ζωντανή διαδικασία εκπαίδευσης για όλους, παρά την καταστολή και καταπίεση,  με μαθήματα για όλη την υφήλιο για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε, τουλάχιστον όλοι όσοι επιδιώκουμε να αλλάξουμε την κοινωνία.