Μέτωπο ταξικής εργατικής ενότητας: ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Άρθρο στην “Νέα Προοπτική” αρ. φ. 513

Η συγκρότηση της κυβέρνησης αστικής “ενότητας” μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την υποστήριξη της ΔΗ.ΣΥ. και του ΛΑ.Ο.Σ. θέτει νέα καθήκοντα στο εργατικό κίνημα.

Ο εργατικός επαναστατικός διεθνιστικός δρόμος είναι μόνος που μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή που απειλεί τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού από το ενδεχόμενο μιας ολικής καπιταλιστικής χρεοκοπίας την οποία θα διαχειριστεί οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση.Τρεις είναι οι όροι που πρέπει να παλευθούν “ταυτόχρονα” (και όχι σταδιακά) μέσα στο εργατικό κίνημα για να ανοίξει αυτός ο δρόμος το αμέσως επόμενο διάστημα.

1. ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ. Πρώτος όρος για να ανοίξει αυτός ο δρόμος είναι να μην αφήσει το εργατικό κίνημα τη σημερινή αστική κυβέρνηση να πέσει από… μόνη της (δηλαδή μέσω της διεξαγωγής προγραμματισμένων εκλογών είτε αυτές γίνουν πράγματι στις 19 Φεβρουαρίου ή νωρίτερα ή αργότερα) αλλά να τη ρίξει μέσα από τη συνεχή πάλη του. Μ’ άλλα λόγια, πρέπει το εργατικό κίνημα να ξαναπάρει άμεσα την πρωτοβουλία των κινήσεων, την οποία “έχασε” προσωρινά μετά την πρόταση του Παπανδρέου για δημοψήφισμα (αρχικά για τη δανειακή σύμβαση και έπειτα την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη) και τη συγκρότηση της κυβέρνησης αστικής “ενότητας”, αναζωπυρώνοντας την πάλη ενάντια σε όλα τα μέτρα τα οποία θα επιχειρήσει να επιβάλει η τελευταία. Απ’ αυτήν την άποψη απαιτείται η πλατύτερη κοινή, συντονισμένη και όσο το δυνατό πιο αυτοργανωμένη δράση όλων των μαχόμενων προλεταριακών και λαϊκών δυνάμεων, μέσα από σωματεία, επιτροπές αγώνα και λαϊκές συνελεύσεις
2. ΠΛΗΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ. Δεύτερος όρος είναι η αποσύνδεση αυτού του πλατιού εργατικού και λαϊκού αγώνα από οποιαδήποτε  “λύση” στα πλαίσια του σημερινού χρεοκοπημένου οικονομικού και πολιτικού συστήματος. Μ’ άλλα λόγια, την ίδια στιγμή που η πρωτοπορία του εργατικού κινήματος παλεύει για να μην περάσει κανένα αντιλαϊκό μέτρο, πρέπει να ετοιμάζει πολιτικά (μέσα από τη συνεχή ζύμωση της με τις πλατύτερες μάζες) την επιβολή των δικών του μέτρων εξόδου από την κρίση, τα οποία δεν μπορούν παρά να έρχονται σε ρήξη με τον καπιταλισμό και το κράτος του. Καμία αστική κυβέρνηση στις σημερινές συνθήκες προχωρημένης καπιταλιστικής αποσύνθεσης δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστο να ικανοποιήσει ένα πραγματικά γενικό λαϊκό αίτημα ή αλλιώς ο ελάχιστος όρος ικανοποίησης ενός πραγματικά γενικού λαϊκού αιτήματος (από την απαγόρευση των απολύσεων μέχρι τη διαγραφή όλου του χρέους και την έξοδο από την ευρωζώνη) είναι η ανατροπή κάθε αστικής κυβέρνησης και το τσάκισμα της αστικής κρατικής μηχανής (και του αστικοδημοκρατικού κοινοβουλευτισμού) σαν υποπροϊόν της επαναστατικής πάλης των εργατών για την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας. Μόνο καταλαμβάνοντας την εξουσία μπορούν οι εργάτες να εφαρμόσουν το (μεταβατικό) τους πρόγραμμα.
3. ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΟΣ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ. Τρίτος όρος είναι η οργανωμένη σύνδεση της πορείας της σοσιαλιστικής επανάστασης στην Ελλάδα με την πορεία της πανευρωπαϊκής και παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης. Η επιβίωση της επαναστατικής πάλης και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην Ελλάδα εξαρτάται πάνω απ’ όλα από την ανάπτυξη της σοσιαλιστικής επανάστασης στα μητροπολιτικά κέντρα του ιμπεριαλισμού. Η ραγδαία επιδεινούμενη οικονομική και πολιτική κρίση στην ευρωζώνη συνολικά αλλά και σε κάθε χώρα-μέλος της ξεχωριστά (όπως φαίνεται με ακραίο τρόπο στην Ιταλία) αποτελεί το αντικειμενικό υπόβαθρο της ανάπτυξης επαναστατικών διαδικασιών στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η απαλλοτρίωση του μεγάλου κεφαλαίου από μια επαναστατική κυβέρνηση στα πλαίσια της εργατικής εξουσίας στην Ελλάδα (και όχι απλά η νομισματική αποσύνδεση της χώρας από την Ε.Ε.) αν και αποτελεί τον ελάχιστο οικονομικό όρο διάσωσης του λαού από την απόλυτη μιζέρια, δεν αρκεί για να διασφαλίσει μια αξιοπρεπή ζωή για κανένα. Η σοσιαλιστική επανάσταση στην Ελλάδα πρέπει να οργανωθεί σαν η πρώτη πράξη της ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής επανάστασης, καθώς θα μπορούσε να πυροδοτήσει πολύ σύντομα επαναστατικές εξεγέρσεις ενάντια στη μεταφορά των ζημιών που θα υποστούν τα καπιταλιστικά τραστ από την ελληνική “σοσιαλιστική χρεοκοπία” στους λαούς της Ευρώπης. Για να έλθουν πραγματικά στο πλευρό του  προλεταριάτου της Ελλάδας τα ταξικά του αδέλφια στην Ευρώπη χρειάζεται η οικοδόμηση  εργατικής επαναστατικής Διεθνούς και η ανατροπή του καπιταλισμού σε κάθε χώρα της ευρωζώνης. Στόχος μας η διάλυση της Ε.Ε. και οι ενωμένες σοσιαλιστικές πολιτείες της Ευρώπης. Μόνο στη βάση αυτής της στρατηγικής μπορεί να μην περάσει είτε η αποικιοποίηση και η μαζική εξαθλίωση που απειλεί την χρεοκοπημένη καπιταλιστική Ελλάδα στην περίπτωση που αυτή μείνει σε καπιταλιστικά χέρια (ανεξάρτητα αν αυτή βρίσκεται εντός ή εκτός ευρωζώνης), είτε η εξοντωτική ιμπεριαλιστική απομόνωση που θα απειλήσει τη χώρα στην περίπτωση που αυτή περάσει στα προλεταριακά χέρια.

==513==