Μαζικά συλλαλητήρια υπέρ της απεργίας των καθηγητών

Μαζικά συλλαλητήρια υπέρ της απεργίας των καθηγητών

Mαζικές και μαχητικές ήταν  συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια υπέρ της απεργίας των καθηγητών σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Την Δευτέρα 13 Μαΐου πάνω  από 10.000 συμμετείχαν  στο συλλαλητήριο από τα γραφεία της ΟΛΜΕ, Ερμού και Κορνάρου μέχρι την Βουλή.  Αρκετές χιλιάδες είχε  και το μπλοκ του ΠΑΜΕ, που από την  Ομόνοια έφθασε στην πλ. Συντάγματος αλλά δεν ενώθηκε με τους υπόλοιπους.

Χιλιάδες ήταν επίσης στη Θεσσαλονίκη όπου τα δυο μπλοκ ενώθηκαν στην πράξη.

ΠΑΤΡΑ
Πάνω από  4.000  καθηγητές και αλληλέγγυοι (κυρίως οργανώσεις της αριστεράς, μεταξύ αυτών και το ΕΕΚ με δικό του μπλοκ) συμμετείχαν στην πορεία που κάλεσαν οι τοπικές ΕΛΜΕ της Πάτρας στις 13 Μάη. Ο αριθμός αυτός των διαδηλωτών είναι πολύ μεγάλος για τα δεδομένα της αχαϊκής πρωτεύουσας και συγκρίνεται μόνο με εκείνο των μεγάλων γενικών απεργιών του 2011-12. Στις 14/5 έγινε η συνέλευση της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, όπου συμμετείχαν 700 άτομα και υπερψηφίστηκε η πρόταση της ΟΛΜΕ. Ανάμεσα στις αποφάσεις που πάρθηκαν από τη συνέλευση ήταν η πορεία από το εργατικό κέντρο της πόλης μέχρι την πλατεία Γεωργίου αμέσως μετά τη συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 1000 άτομα κ. ά. Επίσης, έχουν επιδοθεί 1900 φύλλα επιστράτευσης στους καθηγητές.

Α.Π.

Δεκάδες ήταν  τα ψηφίσματα συμπαράστασης  στην απεργία  της ΟΛΜΕ.
Ανάμεσά τους ο σύλλογος υπαλλήλων Δήμου Άγιου Δημητρίου που αναφέρει:
Το Δ.Σ του συλλόγου υπαλλήλων του Δημου Αγ. Δημητριου καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση της ΑΔΕΔΥ στον αγώνα των καθηγητών της ΟΛΜΕ. Πιο ξεκάθαρο πούλημα δε μπορούσαν να κάνουν.
Η προληπτική επιστράτευση από τη Τρικομματικη κυβέρνηση πριν καλά καλά πάρουν απόφαση για την απεργία τους έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμό στις τάξεις του συνδικαλιστικού κινήματος.
Αντ’ αυτού οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ όχι μόνο δε καλύπτουν τη κινητοποίηση των καθηγητών στην απεργία της Παρασκευής 17/5 πρώτη μέρα των Πανελλήνιων εξετάσεων αλλά τους κρέμασαν αποφασίζοντας για απεργία σήμερα Τρίτη 14/5 με ευθύνη των παρατάξεων ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΠΑΜΕ.
Αντί ο αγώνας των καθηγητών να αποτελέσει αρχή για ένα νέο ξεκίνημα στο χώρο της παιδειας και κατ’ επέκταση ολόκληρης της κοινωνίας που διαλυουν τα μνημόνια και οι πολιτικές λιτότητας. Τους έπιασε ο πόνος για τις Πανελλαδικές εξετάσεις όταν με το νομοσχέδιο “Αθηνά ” διέλυσαν τη παιδεία ;
Ερωτήματα προκαλεί βέβαια η στάση του ΠΑΜΕ το οποίο ενώ καταγγέλει τη κατάσταση στη παιδεία από την άλλη αντιτίθεται στη κινητοποίηση καθηγητών μεσα σε εξετάσεις και με δική του πρόταση βγήκε η σημερινή απεργία.
Δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε τέτοιες μεθοδεύσεις.
Καλούμε τους συναδέλφους μας να σταθούν στον αγώνα των καθηγητών, θυμίζουμε  επιστράτευσαν εμάς, τους ναυτεργατες, τους εργαζόμενους στο Μετρό και τωρα τους καθηγητές. Στόχος τους είναι να κάμψουν κάθε αντίσταση ώστε να περάσουν τα αντεργατικα τους σχέδια  απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, περικοπή σε μισθούς – συντάξεις, ξεπούλημα και διάλυση υγείας, παιδειας, ΟΤΑ, κοινωνικού κράτους και πρόνοιας .
Καλούμε την ΠΟΕ-ΟΤΑ να έρθει σε επαφή με τις άλλες ομοσπονδίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που μάχονται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας ώστε να υπάρξει συντονισμός.
Ολοι μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε και αυτούς και τη πολιτική τους και να βάλουμε τέλος στα καταστροφικά σχέδια τους. Οι καθηγητές της ΟΛΜΕ δε πρέπει να μείνουν μόνοι τους, ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας

14 Μαΐου 2013 »

Νέα Προοπτική τεύχος#549# Σάββατο 18 Μαΐου 2013