Μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις στην Κρήτη

Μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις στην Κρήτη

 Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης χιλιάδες διαδηλωτών βγήκαν στους δρόμους στη Γενική Απεργία της 18ης Οκτώβρη. Μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων έγινε στο Ηράκλειο.

Η ένταση, ο αναβρασμός και η οργή που επικρατεί στους εργαζόμενους εκφράστηκε καθαρά στη διαδήλωση. Πάνω από 4000 διαδήλωσαν από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου ανάμεσα στους οποίους ήταν οι οργανώσεις της αριστεράς, οι αναρχικοί, πολλά σωματεία εργαζομένων και αρκετές επαγγελματικές ενώσεις της περιοχής. Αρκετά μεγάλη ήταν και η διαδήλωση του ΠΑΜΕ που φρόντισε όμως να μείνει μακριά από τον κύριο όγκο των απεργών οι οποίοι κατέληξαν στην Περιφέρεια. Εκεί με πρωτοβουλία της ελεγχόμενης από την ΠΑΣΚΕ διοίκησης του ΕΚΗ,  καταλήφθηκε η Περιφέρεια με αίτημα την παραίτηση του Περιφερειάρχη. Η αδυναμία της γραφειοκρατίας όμως να συνεχίσει την κατάληψη μετά από κάποιες ώρες δεν είναι τυχαία.

Η αναγνώριση της αναγκαιότητας μιας Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας, συνδέεται με την κρίση της πάλαι ποτέ ισχυρής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, στο πρώην άντρο του ΠΑΣΟΚ. Το νέο στοιχείο που όμως αρχίζει να αναπτύσσεται και να προκαλεί ανατροπές στην ισορροπία σε όλο το φάσμα της αριστεράς, που διατηρεί αρκετές οργανωμένες δυνάμεις στο νησί, είναι η ριζοσπαστικοποίηση της νέας γενιάς εργαζομένων.

 

Ε.Α

Νέα Προοπτική τεύχος#536# Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012