Μαζικές διαδηλώσεις σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία

Μαζικές διαδηλώσεις σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία

“Δε θα πληρώσουμε την κρίση σας”

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους πολλών ευρωπαϊκών πόλεων ενάντια στα πακέτα λιτότητας που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η αποτυχημένη συνταγή της διάσωσης της Ελλάδας μπαίνει σε εφαρμογή σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο. Οι γενικές απεργίες σε Ισπανία και Πορτογαλία στις 14 Νοέμβρη, ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης, πάγωσαν τις μεταφορές και οδήγησαν στο κλείσιμο πολλές επιχειρήσεις και σχολεία. Εκατοντάδες αεροπορικές πτήσεις ακυρώθηκαν. Τα συνδικάτα ισχυρίζονται πως στις δύο χώρες εκατομμύρια εργαζομένων πήραν μέρος στην απεργία.

Η απεργία ξεκίνησε στην Ισπανία τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 14/11 ενώ είχαν προηγηθεί συγκρούσεις οργισμένων διαδηλωτών με την αστυνομία το απόγευμα της Τρίτης στη Μαδρίτη. Η αστυνομική καταστολή χτύπησε και την απεργιακή περιφρούρηση στο σταθμό των λεωφορείων, ενώ στο κέντρο τα αντίστοιχα ΜΑΤ χτύπησαν με πλαστικές σφαίρες και επιτέθηκαν με γκλομπς στους διαδηλωτές για να εκκενώσουν την κεντρική πλατεία Πλάζα ντε Σιμπέλες. Ο απολογισμός της καταστολής σύμφωνα με την αστυνομία ήταν 82 συλλήψεις και 34 τραυματίες.

Στην Πορτογαλία, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Το μετρό της Λισαβόνας πάγωσε και πολλά σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες έκλεισαν. Οι σιδηρόδρομοι και τα πλοία υπολειτούργησαν.

Στην Ιταλία, τα συνδικάτα περιόρισαν την απεργιακή δράση σε κυλιόμενες 4ωρες στάσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της μέρας, οι οποίες ωστόσο οδήγησαν στο κλείσιμο σχολείων, λιμανιών και πολλών εργοστασίων. Διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων φοιτητών και εργατών έλαβαν χώρα στη Ρώμη, το Τορίνο και το Μιλάνο, όπου εργάτες στις μεταφορές και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία ενώθηκαν με τους φοιτητές στους δρόμους. Στο κέντρο της πόλης νεαροί διαδηλωτές που προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό δέχτηκαν επίθεση από την αστυνομία με δακρυγόνα και τεθωρακισμένα οχήματα. Αντίστοιχα, βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία έλαβαν χώρα στο Τορίνο και το Μιλάνο. Οι οργισμένες διαδηλώσεις στην Ιταλία ήρθαν μόλις μια μέρα μετά την απόδραση δύο υπουργών της κυβέρνησης με ελικόπτερο από συνάντηση στη Σαρδηνία όταν διαδηλωτές έκλεισαν τους δρόμους με οδοφράγματα από φλεγόμενα αυτοκίνητα.

Η Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ETUC) κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης ενάντια στα μέτρα λιτότητας σε μια προσπάθεια να ελέγξει την αυξανόμενη οργή των μαζών, αν και είναι ξεκάθαρο πως δεν έκανε τίποτα για την επιτυχία της. Το παράδειγμα των ελληνικών συνδικάτων που συμμετείχαν μόνο με στάσεις εργασίας δεν είναι η εξαίρεση, τα συνδικάτα σε Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία περιορίστηκαν σε κάποιες συγκεντρώσεις τις οποίες τα ίδια υποτίμησαν.

Ωστόσο, οι μαζικές διαδηλώσεις στο νότο θυμίζουν πως η είσοδος της ευρωπαϊκής εργατικής τάξης στο ιστορικό προσκήνιο μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια των ευρωπαίων καπιταλιστών, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ν.Τζ.

Νέα Προοπτική τεύχος#538# Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012