Μαφία, μπάτσοι και ναζί το ίδιο μαγαζί

Μαφία, μπάτσοι και ναζί το ίδιο μαγαζί

Με αφορμή την σύλληψη 23 μελών και την αναζήτηση άλλων 7 για την υπόθεση της συμμορίας ληστών με καλάσνικοφ στην Καβάλα

 

Kαβάλα (του ανταποκριτή μας)

Την Δευτέρα 25/6 τα ΜΜΕ ανακοίνωσαν τη σύλληψη 19 ατόμων, ημεδαπών και αλλοδαπών, με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Δυο μέρες μετά, οι συλλήψεις έφθασαν τις 23 και αναζητούνταν ακόμα 7. Η εν λόγω συμμορία δρούσε στην περιοχή της βορείου Ελλάδας με κέντρο την Καβάλα και ευθύνεται για μια σειρά από ληστείες τραπεζών σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καβάλα, Κεραμωτή και αλλού. Η χρήση καλάσνικοφ αλλά και άλλου οπλισμού είναι ένα απ’ τα χαρακτηριστικά και η δράση τους ήταν είτε η εισβολή σε τράπεζες είτε η κλοπή ΑΤΜ.

Τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία όμως έρχονται στην συνέχεια, καθώς δυο εκ των συλληφθέντων είναι γνωστά μεγαλοστελέχη της «Πατριωτική Κίνησης Καβάλας» -παρακλάδι της Χρυσής Αυγής,- ένας άλλος είναι ειδικός φρουρός στην Καβάλα και μάλιστα κατηγορείται ότι προμήθευε τη συμμορία με πιστόλια, σφαίρες, χειροβομβίδες, αλεξίσφαιρα γιλέκα και λοιπό εξοπλισμό, ενώ ένας άλλος είναι γνωστός Καβαλιώτης δικηγόρος ο οποίος εκτελούσε χρέη νομικού συμβούλου της σπείρας. Όλοι τους Έλληνες ή Eλληναράδες.

Ένα από τα αξιοπερίεργα, αλλά τελικά όχι τόσο, είναι το γεγονός ότι η επιχείρηση εξάρθρωσης και σύλληψη της συμμορίας έγινε απ’ την ασφάλεια Θεσσαλονίκης και όχι της Καβάλας. Και πώς να γίνει άλλωστε απ’ την αστυνομία της Καβάλας από τη στιγμή που είναι και αυτή μπλεγμένη στην υπόθεση; Το πρώτο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι οι φασίστες που το πρωί πάνε τις γιαγιάδες στα ΑΤΜ να πάρουν την σύνταξή τους, το βράδυ τα σηκώνουν. Οποία έκπληξη! Πέραν τούτου, η υπόθεση αυτή καταδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την αλληλοσύνδεση και αλληλεξάρτηση του οργανωμένου εγκλήματος, των φασιστών και της αστυνομίας.

Η αστυνομία της Καβάλας είναι γνωστή για την ανοχή που προσφέρει εδώ και χρόνια σε μαφιόζους και φασίστες. Χαρακτηριστικά παραθέτω την διαρκή άρνηση σύλληψης του γνωστού αρχιμαφιόζου και βασανιστή της χούντας Ψωμιάδη (πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ και της Καβάλας) που κυκλοφορούσε στην Καβάλα για αρκετά χρόνια όχι απλά ανενόχλητος αλλά και με την προστασία της αστυνομίας όταν εκκρεμούσαν ακόμα εντάλματα σύλληψης σε βάρους του απ’ τα ελληνικά δικαστήρια αλλά κι απ’ την ιντερπόλ για διάφορες υποθέσεις. Ακόμα, σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, η αστυνομία είχε συμμετοχή σε μια σειρά από φασιστικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών εργατών αλλά και ελλήνων πιτσιρικάδων είτε γιατί ήταν αριστεροί ή αναρχικοί, είτε γιατί είχαν μακριά μαλλιά είτε γιατί έκαναν γκράφιτι ή σκέιτμπορντ. Επίσης υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες για ανάμιξή τους στην διακίνηση ναρκοτικών και, από κοινού με τις τρεις βασικές μαφιόζικες φαμίλιες της Καβάλας, σε υποθέσεις προστασίας, δουλεμπόριου και παράνομου τζόγου.

Πέρα από αυτά, η «Πατριωτική Κίνηση Καβάλας», βάσει των διακηρύξεών της φιλοδοξεί να γίνει το συμπλήρωμα της αστυνομίας. Ιδεολογικά ανήκουν στων ευρύτερο κύκλο της Χρυσής Αυγής και μάλιστα ήταν αυτοί που έκαναν την προεκλογική καμπάνιά της στην περιοχή. Παρά την ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής πως οι συλληφθέντες δεν έχουν καμμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή, τα γεγονότα τους διαψεύδουν κατηγορηματικά. Η Χρυσή Αυγή όπως όλα δείχνουν, χρησιμοποιεί κατά το δοκούν ένα ιδιαίτερο οργανωτικό σχήμα σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, ιδρύοντας ημι-αυτόνομους εθνικιστικούς πυρήνες. Αυτό πιθανότατα σημαίνει οργανωτική ημι-αυτοτέλεια αλλά ολοκληρωτική πολιτική και οικονομική εξάρτηση απ’ τη Χρυσή Αυγή. Μία από τις τελευταίες «επιχειρήσεις» της οργάνωσης αυτής ήταν η νυχτερινή επιδρομή στην κατάληψη Βύρωνος 3 όπου πέραν του ξύλου και του βανδαλισμού έριξαν και δύο χειροβομβίδες. Πού να τις βρήκαν άραγε;

Συμπληρωματικά σε αυτά έρχεται και η μαρτυρία ενός ρωσοπόντιου χρυσαυγίτη απ’ την Αθήνα μετά τον τραυματισμό του σε μια απ’ τις συνηθισμένες «νυχτερινές επιχειρήσεις» της Χρυσής Αυγής (https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1408287) με την οποία δηλώνει ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι «χοντρές» επιθέσεις γίνονται κυρίως από Αλβανούς, Ρωσοπόντιους, Πολωνούς κλπ χρυσαυγίτες οι οποίοι προμηθεύονται δωρεάν κοκαΐνη και φουλ εξοπλισμό όπως αρβύλες και λοστούς, ενώ εφ’ όσον η «επιχείρηση» στεφθεί με επιτυχία παίρνουν 500 ευρώ έκαστος! Κάπως έτσι θα χρησιμοποιηθούν τα 3,75 εκατομμύρια ευρώ της κρατικής επιχορήγησης λόγω της κοινοβουλευτικής τους εκπροσώπησης.

Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο χρόνου για κανέναν μας. Η αυτό-οργάνωση του κόσμου της δουλειάς και της νεολαίας είναι επιτακτική. Έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Επιβάλλεται άμεσα η δημιουργία του ενιαίου μετώπου της εργατικής τάξης που θα δημιουργήσει ομάδες εργατικής αυτοάμυνας με στόχο όχι μόνο την περιφρούρηση των αγώνων και των απεργιών όπως στη Xαλυβουργία αλλά και τη συνολική πολιτική και φυσική εξαφάνιση από προσώπου γης του φασισμού και φορέων του. H πάλη για  επαναστατική πολιτική, για την κατάκτηση της εξουσίας απ’ την ίδια την εργατική τάξη, είναι εδώ το κρίσιμο ζήτημα.

Κανένα έλεος! Το μέλλον μας ανήκει.

 

Χ. Μπ.

Νέα Προοπτική τεύχος #530# Σάββατο 7 Ιουλίου 2012