Μειώσεις Μισθών - Δημεύσεις Περιουσιών

Μειώσεις Μισθών

Δημεύσεις Περιουσιών

 

Για χάρη των διεθνών δανειστών και των τραπεζών

 

ΝΑ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ

ΠΟΥ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

 

Σύμφωνα με μια σοφή λαϊκή παροιμία, “άμα αφοδεύσεις στη θάλασσα, θα το βρεις στο αλάτι”. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην ελληνική οικονομία. Μέχρι το τέλος του 2013, η ανεργία θα φτάσει το 30% του εργατικού δυναμικού, τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια θα αποτελούν το 50% των δανείων, τα απλήρωτα χρέη προς το δημόσιο θα φτάσουν το 120% των ετήσιων εσόδων από φόρους.

Αφού η τρόικα και όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις της τσάκισαν τους μισθούς, τις συντάξεις και τις εργασιακές σχέσεις, τρέχουν τώρα να μειώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλών των πολιτών προς την εφορία, τις απλήρωτες δόσεις των δανείων, αλλά και την ανεργία.

Και αυτό για να μην καταρρεύσουν ξανά τα κρατικά έσοδα, οι τράπεζες και, έτσι, η κοινωνική συνοχή και, εν τέλει, το τρίτο μνημόνιο. Τι κάνει η κυβέρνηση για να μην καταρρεύσει άλλο ένα μνημόνιο; Τάζει μαζικά προγράμματα προσωρινής δουλείας στους νέους άνεργους -την ίδια στιγμή όμως που απειλεί με απόλυση 25 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους- και, ταυτόχρονα, απειλεί τους μισθωτούς εργαζομένους και τους συνταξιούχους ότι θα δημεύσει τα εναπομείναντα εισοδήματά τους προκειμένου να πληρωθούν οι ξένοι και Έλληνες τραπεζίτες – τοκογλύφοι.

Μ’ άλλα λόγια, ο εκβαρβαρισμός της κοινωνίας περνά φέτος, μετά από τρία χρόνια μειώσεων, σε ένα νέο στάδιο. Περνά στην ευθεία δήμευση μισθών, περιουσιών, ζωών, χωρίς φυσικά να σταματούν παράλληλα οι μειώσεις μισθών-συντάξεων-επιδομάτων, οι αυξήσεις φόρων, οι περικοπές στην υγεία, την παιδεία κλπ.

Και άμα πληρωθούν, είτε σε χρήμα – είτε σε είδος (π.χ. ακίνητα) οι εισπράκτορες του Κράτους και των τραπεζών, μήπως τότε τουλάχιστον θα σωθούν, όσοι επιζήσουν ως τότε; Όχι, βέβαια.

Αν όλα πάνε καλά για δαύτους -πράγμα αμφίβολο- τότε οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν στα χέρια μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων και στη συνέχεια θα χρηματοδοτούν ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Ελλάδα. Προτεραιότητα έχουν οι επενδύσεις σε “ελληνικά” προϊόντα που μπορούν να εξαχθούν φθηνά. Γι’ αυτό, ο μισθός των νέων πρέπει να πέσει στα 300 ευρώ (από 400 ευρώ που είναι σήμερα), όπως ζήτησαν οι εκπρόσωποι δέκα ξένων μονοπωλίων στην Ελλάδα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Όσοι εργάζονται εκτός της εξαγωγικής βιομηχανίας της χώρας, θα δουν τους μισθούς τους να πηγαίνουν ακόμα παρακάτω, γιατί απλά κανείς επενδυτής δεν ενδιαφέρεται για το τι θα τρώνε οι… ιθαγενείς. Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών και μονοπωλίων θα μεταφέρεται φυσικά στις έδρες τους και από εκεί στην ακόμα πιο φθηνή από την Ελλάδα, Ανατολή για άλλες επενδύσεις κοκ.

Το ελληνικό κράτος θα περάσει και αυτό στα χέρια της Κομισιόν. Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα αποκτήσει ευρωπαϊκό μάνατζμεντ. Τα λεφτά που θα εισπράττει το κράτος από τους φόρους θα μεταφέρονται σε έναν ευρωπαϊκό κεντρικό κορβανά. Απ’ αυτόν θα πληρώνονται πρώτα οι τόκοι, μετά οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και… με ό,τι περισσέψει οι συνταξιούχοι.

Αυτός είναι ο δρόμος της “επανεκκίνησης” της ελληνικής οικονομίας, ο δρόμος της πλήρους “δήμευσης” των από κάτω για χάρη του ιδιωτικού καπιταλιστικού κέρδους. Πλήρης, πραγματική δήμευση των από πάνω για χάρη της πλειοψηφίας του πληθυσμού, των εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων εργατών: Αυτός είναι ο δρόμος της σωτηρίας του λαού.

 

 

Νέα Προοπτική τεύχος#545# Σάββατο 9 Μαρτίου 2013