Μετανάστες και ντόπιοι εργάτες: Μεταξύ “στρατοπέδων συγκέντρωσης” και “ειδικών οικονομικών ζωνών”

Μετανάστες και ντόπιοι εργάτες:

Μεταξύ “στρατοπέδων συγκέντρωσης” και “ειδικών οικονομικών ζωνών”

 

Στην τελευταία συνεδρίασή της, λίγο πριν διαλυθεί, η Βουλή ψήφισε τη δημιουργία στρατόπεδων κράτησης μεταναστών. Υπέρ ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. Σε ρατσιστικές κορώνες συναγωνίστηκαν ιδίως οι Λοβέρδος – Χρυσοχοΐδης και οι φασίστες του ΛΑ.Ο.Σ που βλέπουν να χάνουν  ψήφους από τους χιτλερικούς της Χ.Α.

Πρόκειται για 31 στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών που δεν έχουν άδεια παραμονής. Καθώς η ΝΠ έπρεπε να κλείσει νωρίτερα την ύλη της δεν ξέρουμε αν ο πρωθυπουργός της τρόικας Παπαδήμος  θα εντάξει στα θετικά της διακυβέρνησής του το αντιμεταναστευτικό πογκρόμ.

Μετά τη συνάντησή του με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας από τους οποίους ζήτησε τη συνδρομή τους στη δημιουργία αυτών στρατοπέδων, ο Χρυσοχοΐδης επισκέφτηκε την αρμόδια επίτροπο της ΕΕ για τη μεταναστευτική πολιτική στις Βρυξέλλες με στόχο την απόσπαση περισσοτέρων χρημάτων.

Από την πλευρά της, η ΕΕ έβαλε φρένο στις απαιτήσεις του Χρυσοχοΐδη για παροχή χρημάτων από τα κοινοτικά ταμεία (καθώς αυτή προσκρούει στις γνωστές “γραφειοκρατικές αγκυλώσεις” της ελληνικής δημόσιας διοίκησης), ενώ πολλοί περιφερειάρχες -υπό το φόβο αντιδράσεων των κατοίκων των περιοχών- ζήτησαν περισσότερες εγγυήσεις. Το πρώτο, πάντως, στρατόπεδο συγκέντρωσης φαίνεται ότι θα χτιστεί στην Αμυγδαλέζα Αττικής, μετά τη σύμφωνη γνώμη του περιφερειάρχη της περιοχής και μέλους του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Σγουρού.

Για να αντιστρέψει τις αρνητικές αντιδράσεις, κυρίως, στο εσωτερικό της χώρας, πέραν από εκείνο της “δημόσιας ασφάλειας” η κυβέρνηση επεδίωξε να ντύσει αυτή την ναζιστικού τύπου (αντι)μεταναστευτική πολιτική με το μανδύα της προστασίας δημόσιας υγείας, της οικονομικής ανάκαμψης των ερημωμένων περιοχών της περιφέρειας αλλά και της πολιτικής αναχαίτισης της δημοσκοπικής ανόδου της Χρυσής Αυγής.

  • Τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ λίγο-πολύ ως “παράδεισοι” σε σχέση με τα διαμερίσματα -τρώγλες που νοικιάζουν στους εξαθλιωμένους μετανάστες πολλοί μικροαστοί-τέρατα.
  • Παράλληλα από τη στιγμή που θα λειτουργήσουν αυτά τα στρατόπεδα θα γίνουν δήθεν εστίες κερδοφορίας για τις εταιρείες security και catering στις περιοχές όπου θα εγκατασταθούν.
  • Το υπουργείο Υγείας του Α. Λοβέρδου αποφάσισε να στέλνει το λογαριασμό της νοσηλείας των ανασφάλιστων μεταναστών στα ελληνικά νοσοκομεία, στις πρεσβείες των χωρών καταγωγής τους, προκειμένου να αυξηθούν κατά 150 εκ. ευρώ τα έσοδα του κράτους…

Μ’ άλλα λόγια, μαντρώνοντας τους μετανάστες που δεν έχουν άδεια παραμονής σ’ αυτά τα στρατόπεδα, θα ενισχυθεί  -κατά την κυβέρνηση- η χειμαζόμενη οικονομία αλλά και τα -επίσης χειμαζόμενα- δημόσια έσοδα (από τους υψηλότερους φόρους που θα αποδίδουν οι εταιρείες που θα κερδίζουν από την εκμετάλλευσή τους), θα ζούμε όλοι οι άλλοι -οι “νόμιμοι” πολίτες- ασφαλείς και -μ’ αυτόν τον τρόπο- δεν θα ενισχυθεί και η Χρυσή Αυγή.

Φυσικά τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Πρόκειται για μια τρισάθλια αστική επιχείρηση μαζικής νομιμοποίησης ενός νέου -μεγαλύτερου από κάθε άλλο στο παρελθόν-  πογκρόμ κατά των μεταναστών που στόχο δεν έχει, όμως, μόνο τους μετανάστες, αλλά όλους τους εργάτες. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής εκστρατείας μεταβίβασης του βάρους της καπιταλιστικής χρεοκοπίας πάνω στην εργατική τάξη συνολικά.

  • Στην πραγματικότητα, το αστικό κράτος και η τροϊκανή κυβέρνησή του, αναλαμβάνει την καθοδήγηση των παρακρατικών ακροδεξιών, αναθέτοντάς τους μια νέα και αναβαθμισμένη “βρώμικη” δουλειά. Ό,τι εφαρμόζεται σε βάρος των μεταναστών αποτελεί “πιλότο” και για τους ντόπιους. Γι’ αυτό το λόγο, η πάλη ενάντια στο κρατικό αντιμεταναστευτικό πογκρόμ είναι αξεδιάλυτα δεμένη με την πάλη ενάντια στους φασίστες, για τη συντριβή του κράτους και του παρακράτους από το μαζικό εργατικό κίνημα, τις πολιτοφυλακές του και την εργατική εξουσία.
  • Από εκεί και πέρα, είναι ανοησία να πιστεύει κανείς πως οποιαδήποτε πρεσβεία “κρατών” τύπου Αφγανιστάν -από όπου εκτιμάται ότι προέρχεται ένα μεγάλο τμήμα των μεταναστών χωρίς χαρτιά- δηλαδή μιας χώρας που στερείται στοιχειωδών υποδομών πρόκειται να αναγνωρίσει τους “υπηκόους” της, πόσο μάλλον να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους προς το ελληνικό εθνικό σύστημα υγείας.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πετάξει τους ανασφάλιστους μετανάστες (αλλά και τους ντόπιους εργάτες, όπως φαίνεται από το εισιτήριο που έχει μπει στα νοσοκομεία) έξω από τα νοσοκομεία εντείνοντας τα προβλήματα στη δημόσια υγεία που προκαλούνται δήθεν από αυτούς, ενώ είναι απολύτως υπεύθυνη η αστική διακυβέρνηση που επιτρέπει και ενθαρρύνει την ανασφάλιστη εργασία και τη διάλυση – ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων.

Καμία “ζημιά” στους ισολογισμούς των νοσοκομείων από την περίθαλψη των ανασφάλιστων μεταναστών δεν συγκρίνεται με τα αμύθητα κέρδη των Ελλήνων αστών και μικροαστών από την άγρια εκμετάλλευση των ίδιων αυτών των εργατών. Εξάλλου, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που ετοιμάζεται να χτίσει η κυβέρνηση θα καταντήσουν όπως και τα διαμερίσματα-τρώγλες που σήμερα διαμένουν οι μετανάστες, καθώς πρόκειται για απαρχαιωμένα κτίρια που θα κατακλυστούν -κατά τα πρότυπα των φυλακών- από “υπεράριθμους” μετανάστες. Γι’ αυτό το λόγο, η πάλη για την παροχή κάθε πολιτικού και κοινωνικού δικαιώματος στους μετανάστες είναι αξεδιάλυτα δεμένη με την πάλη για την απαλλοτρίωση του κεφαλαίου καθώς μόνο έτσι -ειδικά σε συνθήκες καπιταλιστικής χρεοκοπίας- μπορεί να υπάρξει μια πραγματική δημόσια και δωρεάν ασφάλιση για όλους.

  • Ακόμα μεγαλύτερη ανοησία και ψευτιά είναι το επιχείρημα περί ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών μέσω των εταιρειών security και catering…. Ακόμα και αν υπάρξουν άτομα που θα δεχτούν να φυλάξουν εξαθλιωμένους, απελπισμένους και οργισμένους ανθρώπους, αυτοί θα είναι ελάχιστοι σε σχέση με το σύνολο των ανέργων -ειδικά στην παραμεθόριο- και θα πληρώνονται με “μισθούς Βουλγαρίας”. Δεν είναι τυχαίο πως τόσο τα περισσότερα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όσα και οι περισσότερες “ειδικές οικονομικές ζώνες” (τις οποίες πάλι ο Χρυσοχοΐδης  είχε προωθήσει ως υπουργός Ανάπτυξης) σχεδιάζεται να συγκροτηθούν κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Στην πραγματικότητα τα “κέντρα φιλοξενίας” θα λειτουργούν… επικουρικά στις “ειδικές οικονομικές ζώνες”. Σ’ αυτές τις ζώνες, οι εργάτες θα πληρώνονται με μισθό κάτω και από τον πενιχρό σημερινό βασικό μισθό και οι εργοδότες θα πληρώνουν πολύ χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές και φόρους απ’ ο,τι στην υπόλοιπη επικράτεια.  Γι’ αυτό το λόγο η πάλη ενάντια στα “κέντρα φιλοξενίας” είναι αξεδιάλυτα δεμένη με την πάλη για τη προλεταριακή διεθνιστική αλληλεγγύη η οποία έχει νόημα μόνο σαν επαναστατική πάλη για τη σοσιαλιστική ομοσπονδία των λαών της περιοχής ενάντια στους καπιταλιστές, τους γραφειοκράτες και τους εθνικιστές.


Νέα Προοπτική τεύχος #524# Σάββατο 14 Απριλίου 2012