Οι άνεργοι Βόλου οργανώνονται

Οι άνεργοι Βόλου οργανώνονται

Εδώ και 5 τουλάχιστον χρόνια βιώνουμε ίσως την χειρότερη οικονομική κρίση του καπιταλισμού. Από το 2008 και μετά ο λαός φορτώθηκε στις πλάτες του ήδη τρία μνημόνια κι ένα σωρό ρυθμίσεις νομοθετικού περιεχομένου που όλα είχανε ως σκοπό να σώσουνε την αστική τάξη από την ίδια της την χρεοκοπία βάζοντας στην μέγγενη ολόκληρο τον πληθυσμό ενώ διεθνώς συμβαίνει ακριβώς το ίδιο αφού η κρίση προφανώς δεν έχει μόνο εθνικά χαρακτηριστικά.

Η Ανοιχτή Συνέλευση Ανέργων δημιουργήθηκε κάτω από την επιτακτική ανάγκη να ενωθεί η επαναστατική προοπτική, που τυπώνεται ολοένα και πιο έντονα στην συνείδηση του λαού, με την αλληλεγγύη μεταξύ των ανέργων και των επισφαλώς εργαζομένων ενάντια στην κοινωνική απομόνωση και την αποξένωση. Φυσικά άλλο τόσο απαραίτητη κρίναμε την οργάνωση ενός πολύμορφου κινήματος ως αναπόσπαστου τμήματος του κινήματος της εργατικής τάξης, τόσο στις γειτονιές όσο και στα εργατικά σωματεία (όπου αυτό είναι δυνατό), με σχέσεις ισοτιμίας στις διαδικασίες, χωρίς τη διαμεσολάβηση γραφειοκρατικών μηχανισμών και «φωτεινών» καθοδηγητών πάσης φύσεως.

Η Ανοιχτή Συνέλευση Ανέργων αγωνίζεται με μια σειρά αιτημάτων που φυσικά δεν μπορούνε να μείνουνε σταθερά αφού οι εξελίξεις σε τοπικό, εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο θα πρέπει να συντελούνε στον στρατηγικό και τακτικό σχεδιασμό της αλλά πάντα ενάντια στον ‘’εργατοπατερικό‘’ συνδικαλισμό όπως αυτός και αν εκφράζεται και σε κάθε μορφή τυπικής ή άτυπης ιεραρχίας ενώ συγχρόνως καλεί όλους τους ανέργους/ες και επισφαλώς εργαζόμενους/ες να απαιτήσουνε

  • Επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις που να καλύπτει τις ανάγκες μας για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας. Το χρονικό διάστημα της ανεργίας να υπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια.

  • Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους και επισφαλείς εργαζόμενους. Ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας
  • Εγγραφή στον ΟΑΕΔ όλων των ελεύθερων επαγγελματιών που βρέθηκαν στην ανεργία, των εργαζόμενων με «μπλοκάκι» και των μεταναστών εργατών και χορήγηση επιδόματος ανεργίας
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, έμμεση και άμεση φορολογία, παύση πληρωμών ενοικίου. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης
  • Ελεύθερη πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας
  • Διαγραφή του δημόσιου χρέους και των χρεών των ανέργων, εργαζομένων, συνταξιούχων
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονίων και νόμων που απελευθερώνουν τις απολύσεις, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις, μειώνουν τους μισθούς, ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις. Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους/όλες με αξιοπρεπείς συνθήκες και κοινωνικό μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες μας.
  • Κατάργηση των στρατιωτικών δαπανών και των δαπανών για την καταστολή

Στην ανοιχτή συνέλευση ανέργων μπορούνε να συμμετέχουνε όλοι οι άνεργοι, ανεξάρτητα αν έχουν κάρτα ανεργίας ή όχι καθώς και όσοι εργάζονται σε καθεστώς επισφαλούς εργασίας, δηλαδή όσοι εργάζονται μαύρα και ανασφάλιστα, με περιστασιακά μεροκάματα, ωρομίσθιο, με εποχιακές συμβάσεις και ανεξάρτητα από θρήσκευμα, εθνικότητα, ιθαγένεια, πολιτικές πεποιθήσεις, με εξαίρεση όσους έχουν φασιστικές, ρατσιστικές και σεξιστικές απόψεις.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ

Κάθε Παρασκευή στις 18:00 στις εργατικές πολυκατοικίες Αγ.Νεκταρίου, κτίριο 9Α (πίσω από την εφορία της Ν. Ιωνίας Βόλου)

Νέα Προοπτική τεύχος#548# Σάββατο 20 Απριλίου 2013