Οι επιπτώσεις της Ελληνικής κρίσης στην Αλβανία

Οι επιπτώσεις της Ελληνικής κρίσης στην Αλβανία

 

Ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 3 χρόνια και όλα τα πρότυπα οικονομικής ανάπτυξης του καπιταλισμού έχουν καταρρεύσει. Όλος ο κόσμος παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον το “ελληνικό δράμα”, από αυτόν τον κανόνα δεν μπορούσε να ξεφύγει ούτε η Αλβανία. Η Αλβανία είναι μια χώρα που εξαρτάται στενά από την Ελλάδα. Εδώ και ένα χρόνο τα κεντρικά τηλεοπτικά δίκτυα και οι εφημερίδες έχουν εκτεταμένα ρεπορτάζ που αφορούν στην ελληνική πραγματικότητα. Οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ήταν πρώτη είδηση. 

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2010 στην Ελλάδα διέμεναν 800.000 νόμιμοι οικονομικοί μετανάστες προερχόμενοι από την Αλβανία. Επίσης, 60% των επιχειρήσεων στην Αλβανία είναι ελληνικών συμφερόντων παρουσιάζοντας αυξητικές τάσεις το τελευταίο εξάμηνο (Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Αλβανία). Έντονο ενδιαφέρον για επινδύσεις στην Αλβανία εκδηλώνουν επιχειρήσεις από την Βόρεια Ελλάδα. Από τα παραπάνω στοιχεία διαφαίνεται η εξάρτηση της αλβανικής οικονομίας από την Ελλάδα. 

Τι έχει συμβεί λόγω της ελληνικής κρίσης στην Αλβανία; Όλο και περισσότεροι Αλβανοί μετανάστες επιστρέφουν από την Ελλάδα με κύριο προορισμό τα Τίρανα (πρωτεύουσα της Αλβανίας). Αυτό έχει σαν επίπτωση την αύξηση των τιμών των ενοικίων λόγω της μεγάλης ζήτησης. Ένα άλλο ζήτημα είναι η κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών στην αλβανική πραγματικότητα. Από μια τελευταία έρευνα προκύπτει ότι όσοι είναι κάτω των 25 χρόνων παρουσιάζουν έντονες δυσκολίες προσαρμογής. Τέλος, η αγορά εργασίας είναι αρκετά σκληρή για όσους προέρχονται από την Ελλάδα, που αντιμετωπίζονται ως άτομα τρίτης κατηγορίας. Τα αλβανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν πραγματοποιήσει αρκετές εκπομπές με θέμα την επιστροφή των μεταναστών από την Ελλάδα και τις επιπτώσεις στην αλβανική πραγματικότητα. 

Η Αλβανία την τελευταία 3ετία έτρεχε με ρυθμό ανάπτυξης περίπου στο 5%, ενώ για το 2012 η ανάπτυξη θα είναι της τάξης του 1,3%. Δυο είναι οι αιτίες της πτώσης της ανάπτυξης, από την μία η έλλειψη επενδύσεων από την Ελλάδα και την Ιταλία και από την άλλη η παύση εισροής συναλλάγματος από τους μετανάστες, οι οποίοι κατά πλειοψηφία εργάζονται στην Ελλάδα και την Ιταλία. Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπερίσα ύστερα από την έντονη πίεση των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχει θεσπίσει αυτηρότερους νόμους για το μαύρο χρήμα, έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών (κάθε πολίτης δικαιούται να έχει μέχρι δυο διαφορετικούς λογαριασμούς και με ανώτατο όριο καταθέσεων 6.500 ευρώ, εάν περάσει αυτό το όριο, αυτομάτως διατάσεται εισαγγελική έρευνα). 

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσω ότι η Αλβανία είναι μια χώρα με πολύ κακές υποδομές (ύδρευση, ηλεκτρισμός, οδικοί άξονες, λιμάνια, αεροδρόμια, τηλεπικοινωνίες, εξαιρείται η κινητή τηλεφωνία). Τα τελευταία χρόνια γίνονται επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς, γι’ αυτό και παρουσιάζεται μεγάλος ρυθμός ανάπτυξης.

Το μέλλον της Αλβανίας είναι άρρηκτα δεμένο με το μέλλον της Ελλάδας. Η Αλβανική κοινή γνώμη πάγωσε με την είσοδο της Χρυσής Αυγής στην Βουλή. Ας τσακίσουμε μια για πάντα τους φασίστες που γεννούν μίσος και ρατσισμό, για μια κοινωνία δίχως μίση, ρατσισμό, σύνορα και κράτη. Ας παλέψουμε για τα ενωμένα σοσιαλιστικά Βαλκάνια και ολόκληρου του κόσμου. Ας εγερθούμε για να μην ξαναζήσουμε τον ναζισμό του Χίτλερ και τον “σοσιαλισμό” του Χότζα. Ζητώ η παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση.

Man. S.

 

Νέα Προοπτική τεύχος #531# Σάββατο 21 Ιουλίου 2012