Οι καπιτα-ληστές τα κλείνουν, οι εργάτες τα ανοίγουν!

Οι καπιτα-ληστές τα κλείνουν, οι εργάτες τα ανοίγουν!

Το εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής ανοίγει στα χέρια των εργατών στις 12 Φλεβάρη


Με την ύφεση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να οδηγεί σε πλήρη κατάρρευση τα σχέδια της μνημονιακής τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), νέα εργοστάσια κι επιχειρήσεις να μπαίνουν στη λίστα των κουφαριών που τα αφεντικά πτωχεύσαν και τα εγκαταλείπουν, εισβολές ματατζήδων σε κοινωνικούς χώρους και το βούρδουλα της επιστράτευσης σε απεργούς των συγκοινωνιών, γίνεται φανερό σε ολόκληρη την εργατική τάξη ότι κάθε προσπάθεια συμβιβασμού, αναμονής και ανοχής, μετατρέπει τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, από ανθρώπους της δουλειάς, σε ανθρώπους δούλους.

Οι εργάτες της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής πετούν το γάντι στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και τις γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες και καλούν όλους τους εργάτες να αναλάβουν τη παραγωγική διαδικασία στα χέρια τους. Οι ίδιοι τολμούν να κάνουν την αρχή παίρνοντας στις 12 Φλεβάρη το εργοστάσιο στα χέρια τους. Η εξαφανισμένη εδώ και δυο χρόνια εργοδοσία, μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργατών, κινεί τη τελευταία στιγμή διαδικασίες για να διασφαλίσει τα δικαιώματά της και να εμποδίσει την επανέναρξη λειτουργίας του κάτω από τον έλεγχο των εργατών.

Δεν είναι όμως μόνο τα αφεντικά: Το αστικό κράτος τρέμει οποιαδήποτε διαδικασία αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής. Οι τραπεζίτες τρίζουν τα δόντια τους για τη διαγραφή των απαιτήσεών τους πάνω στα λείψανα της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας. Γραφειοκράτες συνδικαλιστές κοιτούν με τρόμο και μίσος τις αποφάσεις των εργατών που κινούνται ανεξάρτητα από τις επιταγές των γραφείων τους.

Όμως ο αγώνας των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ, όπως κι όλης της εργατικής τάξης, δεν επιδέχεται αναβολές και είναι η πρώτη πράξη αποπομπής των καπιτα-ληστών από τη παραγωγική διαδικασία, σε συνθήκες οξύτατης κοινωνικής κρίσης και απόλυτης χρεοκοπίας του συστήματός τους. Η τύχη της ΒΙΟ.ΜΕ δεν θα κριθεί στα όρια του εργοστασίου (όπως δεν κρίθηκε αντίστοιχα και στον αγώνα της Χαλυβουργίας), αλλά στο επίπεδο της συνολικής ταξικής πάλης κι αντιμετώπισης του κράτους έκτακτης ανάγκης της αστικής τάξης, που εφαρμόζει το μνημονιακό πρόγραμμα κοινωνικής καταστροφής με τις δυνάμεις καταστολής και την επίκληση στρατιωτικών νόμων.

Μέσα στις συνθήκες της μαζικής ανεργίας και της απόλυτης εξαθλίωσης, το σημαντικότερο καθήκον παραμένει η επέκταση του αγώνα των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ σε όλα τα εργοστάσια και επιχειρήσεις που εγκαταλείπονται, κλείνουν, πτωχεύουν, απολύουν. Η αναγκαία χρηματοδότηση μπορεί να γίνει από μια κεντρική τράπεζα στα χέρια των εργαζομένων, που αντί να καταβροχθίζει ολόκληρο το ΑΕΠ για λογαριασμό των τραπεζιτών και των τοκογλύφων, θα γίνει μηχανισμός σχεδιασμού της παραγωγικής διαδικασίας προς όφελος των εργαζομένων και του φτωχοποιημένου λαού, στη βάση των αναγκών του κόσμου της εργασίας και όχι του κεφαλαίου, με τη κατάργηση του καπιταλιστικού κέρδους. Είναι το πρόταγμα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή εργατική τάξη, να πράξει το ίδιο και να σταθεί στο πλευρό τους.

Ο αγώνας των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ, είναι αγώνας ζωής και θανάτου για την επιβίωση ολόκληρης της εργατικής τάξης. Είναι προέκταση της πάλης για το ποιος κάνει κουμάντο σ΄ αυτόν τον τόπο και βάζει επιτακτικά το ερώτημα, ποια κοινωνική τάξη θα λύσει τη καπιταλιστική χρεοκοπία και προς όφελος ποιας. Το ζήτημα ποιος κατέχει τα εργοστάσια, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και την πολιτική εξουσία έχει ήδη τεθεί και πρέπει να απαντηθεί: Ο μόνος δρόμος που ανοίγεται για τους εργάτες, είναι ο δρόμος της κατάληψης των παραγωγικών δομών και της εξουσίας των εργατικών τους συμβουλίων.

Στεκόμαστε στο πλευρό των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ εκπληρώνοντας τα ιστορικά καθήκοντα της τάξης μας και γι αυτό προωθούμε τη συγκρότηση του Ανεξάρτητου Κέντρου Αγώνα Εργατών, για να ξεπεραστούν οι αδυναμίες συγκρότησης των μάχιμων δυνάμεων της εργατικής τάξης, που θα παλέψουν με τόλμη, αδιαλλαξία και σχέδιο.

Καλούμε την εργατική τάξη να μπει τώρα στο δρόμο της ΒΙΟ.ΜΕ, για να στηριχτεί η επανέναρξη λειτουργίας του εργοστασίου κάτω από τον έλεγχο των εργατών, επεκτείνοντας τον αγώνα παντού, για να οργανώσουμε την οικονομία και την κοινωνία που θέλουμε, μια κοινωνία χωρίς καπιταλιστές και αφεντικά!

Για να αποδιοργανώσουμε το σύστημά τους και να οργανώσουμε τη ζωή μας.

Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας – Όλη η εξουσία στους εργάτες

Όλοι/ες στη πύλη του εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ στις 12 Φλεβάρη, 12 πμ.

Πρωτοβουλία για ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΤΩΝ

 

Νέα Προοπτική τεύχος#543# Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013