Οι κρυμμένες αλήθειες πίσω από την “δόση” Σαμαρά

Οι κρυμμένες αλήθειες πίσω από την “δόση” Σαμαρά

Η δόση … δόθηκε, που είναι η δόση ; Η αριθμητική της κυβερνητικής προπαγάνδας τα τελευταία 24ωρα σχετικά με την περιβόητη δόση των 52 δισ. ευρώ από το συνολικό δάνειο των 109 δισ. ευρώ μοιάζει με παραμορφωτικό καθρέπτη.

Πίσω από τον καθρέπτη η εικόνα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που προβάλλεται από τα διθυραμβικά σχόλια των ελληνικών και ευρωπαϊκών ΜΜΕ.

Αυτό που αποφάσισε τελικά του Συμβούλιο Υπουργών την προπερασμένη Πέμπτη είναι οτι η περιβόητη επαναγορά χρέους (δηλαδή η πρόωρη εξόφληση με έκπτωση 70% περίπου των κρατικών ομολόγων που είχαν κερδοσκοπικά ταμεία και τράπεζες) συνολικού ύψους 32 δισ. ευρω, θα γίνει με λεφτά της ήδη εγκεκριμένης δόσης και όχι με νέο επιπλέον δάνειο.


Και τα λεφτά αυτά κόβονται από την (δανειακή) χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού του 2013 – 2014, δηλαδή των δαπανών για μισθούς – συντάξεις – παιδεία – υγεία, κ.λ.π.

Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει οτι δόθηκε η “άδεια” στο ελληνικό κράτος να χρησιμοποιήσει 11 δισ. ευρω (από αυτά της δόσης των 34 δισ. ευρω, που εκταμιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα) για να βγει στην αγορά ομολόγων και να αγοράσει σε τρέχουσες τιμές μέρος των υποτιμημένων χρεών (ομόλογα) ύψους 32 δισ. ευρω.

Έτσι εμφανίζεται να μειώνει/σβήνει χρέος 20 δισ. Ευρω.

Μόνο που τα λεφτά αυτά που χρησιμοποιούνται για να διαγράψει το χρέος αυτό, κρύβει οτι τα “κόβει” από τις δόσεις που θα πήγαιναν για να καλυφθεί το πρωτογενές έλλειμμα, δηλαδή οι δαπάνες για μισθούς – συντάξεις και λειτουργικές δαπάνες στην παιδεία και την υγεία.

Και όλα αυτά για να κριθεί σύμφωνα με το ΔΝΤ το χρέος βιώσιμο.

Η αλήθεια αυτή επιχειρήθηκε να κρυφτεί πίσω από την κατανομή της δόσης των 34 δισ. ευρω, όπου αντί των 23 δισ. που επρόκειτο να δοθούν αρχικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τωρα φαίνεται να δίνουν μόνο 16.

Δεν είναι όμως από τις τράπεζες που κόβονται τα χρήματα, γιατί τον Ιανουάριο θα δοθούν σ’ αυτές άλλα 7 δισ. Ευρω, δηλαδή συνολικά και πάλι 23 δισ. ευρω.

Αντίθετα τα 8,2 δισ. ευρω που θα πήγαιναν για το έλλειμμα περιορίζονται σε 7 δισ. ευρω και το μεγαλύτερο μέρος τους κατευθύνεται στους φαρμακέμπορους των γερμανικών και ελβετικών εταιρειών.

Και από που θα κοπούν τα υπόλοιπα 9 με 10 δισ. ευρώ που λείπουν για να καλυφθεί το κόστος της επαναγοράς ομολόγων; Μα από τα χρήματα (δόσεις) που θα πήγαιναν για την κάλυψη των πρωτογενών ελλειμμάτων του προϋπολογισμού το 2013 και 2014, δηλαδή από τις δημόσιες δαπάνες της επόμενης διετίας…

Με άλλα λόγια σαν τον μάγο Χουντίνι επιχειρούν να κρύψουν το γεγονός οτι με την επαναγορά και διαγραφή χρέους μειώνουν ακόμα περισσότερο τις δημόσιες δαπάνες των επόμενων ετών για να παραχωρήσουν πρωτοφανή κέρδη στα κερδοσκοπικά ταμεία που βγαίνουν από αυτή την συναλλαγή με κέρδη 100 – 200% συμμετέχοντας στην περιβόητη επαναγορά…

Και όλα αυτά τα “κρύβουν” πίσω από την απόφαση εκταμίευσης των 34 δισ. ευρώ που αφορούν μία δόση που θα έπρεπε να είχε δοθεί από τον περασμένο Ιούνιο.

Αυτή είναι η μία πλευρά της αλήθειας.

Η άλλη πλευρά για την οποία τα ΜΜΕ δεν βιάστηκαν να μιλήσουν είναι οτι η νέα δανειακή σύμβαση που συνοδεύει την εκταμίευση της δόσης προβλέπει “αυτόματες” διορθώσεις στον Προϋπολογισμό σε όλα τα υπουργεία αν οι στόχοι τους ξεφεύγουν .

Δηλαδή, αν το Υπ. Παιδείας “ξεφύγει” σε κάποιο σημείο από τον προϋπολογισμό του γιατί χρειάζονται 100 ευρώ για μία δαπάνη ενώ έχουν προϋπολογισθεί 80, τότε το υπουργείο θα κόβει αυτά τα 20 ευρώ αυτόματα από κάποια άλλη δαπάνη είτε αυτή αφορά βιβλία, είτε μισθούς, είτε λειτουργικά έξοδα των σχολείων…

Το ίδιο στην υγεία και ιδιαίτερα στους δήμους. Στους δήμους από το 2013 θα εφαρμοσθεί επίσης το αυτοματοποιημένο σύστημα περικοπών σε κάθε “απόκλιση” από τον προϋπολογισμό τους ο οποίος ήδη είναι απογυμνωμένος από κρατικές επιχορηγήσεις. Και όλα αυτά θα γίνουν την …προκελογική περίοδο !

Αν υπολογίσει κανείς ότι έτσι κι αλλιώς ο νέος προϋπολογισμός έχει υπο-εκτιμήσει τις δημόσιες δαπάνες σε όλα τα επίπεδα, είναι φανερό οτι πέρα από τα 11 δισ. της επαναγοράς ομολόγων οι εργαζόμενοι έχουν να δουν πολύ μεγαλύτερες περικοπές δημόσιων δαπανών σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου…


Νέα Προοπτική τεύχος#540# Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012