Ο μόνος δρόμος… ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 20/2/13

Ο μόνος δρόμος… ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Με μια μαζική πορεία επισφραγίστηκε η ημέρα της γενικής απεργίας, την Τετάρτη 20 Φλεβάρη. Μετά από την 48ωρη στις 6-7 Νοέμβρη, ήταν η πρώτη γενική απεργία που προκήρυξαν οι γραφειοκράτες των ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, με μεγάλη καθυστέρηση, κι ενώ έχουν μεσολαβήσει σημαντικοί αγώνες και προκλήσεις για την εργατική τάξη, με τις επιστρατεύσεις στις συγκοινωνίες και στους ναυτεργάτες.

Συνολικά, στην απεργιακή συγκέντρωση  της Αθήνας  πορεύτηκαν 50.000 σύμφωνα  με την αστυνομία, και  70 – 80.000  σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ. Δεκάδες χιλιάδες  επίσης διαδήλωσαν σε όλες τις πόλεις  της Ελλάδας.

Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδήλωσης ήταν αυτό που συγκεντρώθηκε στο Μουσείο με πάνω από 40.000 διαδηλωτές, κι απαρτιζόταν από σωματεία, συλλογικότητες ανέργων, σχήματα εργαζομένων, συνελεύσεις γειτονιάς, δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Εκεί παρενέβη το ΕΕΚ, αλλά και η Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών, με ανεξάρτητα μπλοκ και προτάσσοντας το σύνθημα της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Μικρότερο ήταν το μπλοκ του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησε από την Ομόνοια και ολοκλήρωσε την πορεία του αρκετά νωρίς, με την ΕΛ.ΑΣ. να ανακοινώνει πως ανήλθε στους 15.000 διαδηλωτές. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι μόλις το ΠΑΜΕ πέρασε το δρόμο μπροστά στο ξενοδοχείο Βρετάνια η αστυνομία με ισχυρές δυνάμεις παρενέβη υποχρεώνοντας την υπόλοιπη πορεία να περάσει από την Όθωνος, στο άλλο άκρο της πλατείας Συντάγματος.

Παντελώς άμαζη (300-500 άτομα) ήταν η συγκέντρωση των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, που γι’ άλλη μια φορά εισέπραξαν την απαξίωση της εργατικής τάξης που τους γύρισε την πλάτη.

Η κυβέρνηση του Σαμαρά με ηρακλειδείς τους Βενιζέλο και Κουβέλη, κινητοποίησε τεράστιες δυνάμεις του κράτους για να περιφρουρήσουν την «τάξη και ασφάλεια». Αμέτρητοι ασφαλίτες, ΜΑΤατζήδες κι άλλα τμήματα της ΕΛ.ΑΣ. είχαν γεμίσει από νωρίς το κέντρο της Αθήνας, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται μπροστά στην «Μεγάλη Βρετάνια», με ένα «ωκεανό» αμέτρητων ΜΑΤατζήδων να γεμίζει το «κάδρο». Συγχρόνως έκλεισε όλους τους κεντρικούς σταθμούς του Μετρό για να εμποδίσει την πρόσβαση στη διαδήλωση.

Αυτή η κατάσταση «συναγερμού» στην οποία τίθεται η αστυνομία, είναι στοιχείο που εντάσσεται στην απόπειρα τρομοκράτησης του λαού με την εικόνα ενός κράτους – τρομοκράτη. Ταυτόχρονα όμως δείχνει, αν μη τι άλλο, και τον φόβο της κυβέρνησης μπροστά στην δύναμη της εργατικής τάξης, ακόμα κι όταν αυτή εμφανίζεται μέσα στις 24ωρες τουφεκιές της γραφειοκρατίας. Παρ’ όλη την «πολεμική» κινητοποίηση, η πορεία ήταν σε γενικές γραμμές «ειρηνική», με λίγες συγκρούσεις να καταγράφονται σε γύρω δρόμους.

Δεν θα επιχειρήσουμε να πείσουμε πως ήταν η πιο μαζική απεργιακή πορεία των τελευταίων ετών, παρότι μεγάλα πλήθη εργαζομένων επιμένουν στο δρόμο του αγώνα. Ούτε και τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία ήταν ιδιαίτερα υψηλά, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν σημαντικά. Αλλά κάποια βασικά στοιχεία θα πρέπει να αναδειχτούν.

Σε μια περίοδο που η οργή ξεχειλίζει, ακόμα και μια μέτρια απεργία δεν δείχνει την παθητικότητα ή το αίσθημα ήττας της εργατικής τάξης, αλλά το αντίθετο. Δείχνει την χρεοκοπία των μέσων και στόχων πάλης που προτείνουν οι γραφειοκράτες, τα οποία γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως είναι πολύ «λίγα» και «μικρά» για να μπορέσουν να κεντρίσουν την εργατική τάξη βάζοντάς την σε τροχιά σύγκρουσης. Έχει ξαναγραφτεί ουκ ολίγες φορές, πως με περίπου 30 γενικές απεργίες να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια (στοιχείο από μόνο του εξαιρετικά σημαντικό για την ακούραστη δραστηριότητα της εργατικής τάξης της χώρας), οι εργαζόμενοι θεωρούν μάταιο να χάσουν το μεροκάματο για μια 24ωρη τουφεκιά του Παναγόπουλου, την ίδια στιγμή που το μέσο της Γενικής Απεργίας Διαρκείας, με στόχο την οριστική ρήξη με την κυβέρνηση, κερδίζει την υποστήριξη ολοένα μεγαλύτερων τμημάτων εργατών.

Ακόμα όμως και σε αυτές τις πασιφανέστατα αναποτελεσματικές 24ωρες Γενικές Απεργίες που διοργανώνουν οι γραφειοκράτες, έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο πως σταθεροποιείται ένα σημαντικό αγωνιστικό δυναμικό, που καθόλου ευκαιριακά, κινητοποιείται ενάντια στη φτώχεια που μας καταδικάζουν, ανεβάζοντας τον αριθμό των διαδηλωτών σε δεκάδες χιλιάδες, σε απεργίες που πριν λίγα χρόνια δεν θα αριθμούσαν παρά ελάχιστους.          Και αυτό, αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία τώρα, που η κυβέρνηση επιχειρεί να φοβίσει το λαό, κλείνοντάς τον στο σπίτι και στη σιωπή. Η πολυπόθητη, για την κυβέρνηση, κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αποδεικνύεται έτσι πλαστή. Δεν θα περάσει!

Σε αυτό συνηγορεί άλλωστε, το γεγονός του κουρελιάσματος της επιστράτευσης από τους ναυτεργάτες. Όντες επιστρατευμένοι, οι ναυτεργάτες αγνόησαν την «άνομη» νομιμότητα και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και κήρυξαν 24ωρη απεργία μαζί με τους υπόλοιπους εργάτες. Στοιχείο, που δείχνει πως η εργατική τάξη δεν έχει «τσιμπήσει» στο παιχνίδι τρομοκράτησης και πειθάρχησής της και γράφει στα «παλιά της παπούτσια» ακόμα και τα πιο ακραία μέσα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση.

Τον δρόμο ανυπακοής των ναυτεργατών, όμως, δεν ακολούθησαν κι οι επιστρατευμένοι του ΜΕΤΡΟ ή του Ηλεκτρικού με ευθύνη της ηγεσίας των Σωματείων τους, παρά  την πίεση από στοιχεία της βάσης.

Γεγονός είναι, ότι η Γενική Απεργία απέδειξε, όχι απλά την ανάγκη αλλά και το έδαφος για να αναπτυχθεί η πάλη για Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, για να ανατρέψουμε τα Μνημόνια μαζί με την άθλια τρικομματική κυβέρνηση των τροϊκανών, στο δρόμο για την εργατική εξουσία.

Κ. Αποστολόπουλος

 

Η Γενική Απεργία στην Θεσσαλονίκη

Με τέσσερις αρκετά μαζικές συγκεντρώσεις οργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη η Γενική Απεργία. Η Βιομηχανική Μεταλλευτική και η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης καλούσαν στην Καμάρα στις 10 το πρωί για την διοργάνωση ανεξάρτητης ταξικής συγκέντρωσης και ανεξάρτητης ταξικής πορείας. Στον ίδιο χώρο καλούσε και η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων ως προσυγκέντρωση για την συγκέντρωση των ΓΣΕΕ/ΕΚΘ. Η πορεία από την Καμάρα ξεκίνησε κατά τις 11, έχουσα κεφαλή το μπλοκ του σωματείου της ΒιοΜε, το οποίο ακολουθούσαν τα μπλοκ της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, της ΑΚ, της κατάληψης Libertatia, της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων, του ΝΑΡ, των Φοιτητικών Συλλόγων, της ΕΣΕ και των μ-λ. Το ΕΕΚ συμμετείχε στο μπλοκ της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, παρεμβαίνοντας καθ’ όλη την διάρκεια της πορείας με την δική του προκήρυξη.

Η πορεία κατευθύνθηκε προς την Αγίας Σοφίας, όπου εισήλθε η ΒιοΜε μαζί με τις δυνάμεις που στήριξαν την απόφαση της ΒιοΜε για ανεξάρτητη ταξική πορεία, σύνολο μερικές εκατοντάδες. Η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων και τα μπλοκ που την ακολουθούσαν με την πλειοψηφία του κόσμου της Καμάρας συνέχισαν την πορεία τους προς την συγκέντρωση του ΕΚΘ.

Κατεβαίνοντας η ανεξάρτητη ταξική πορεία την Αγίας Σοφίας συνάντησε την συγκέντρωση σπουδαστών των ΤΕΙ, οι οποίοι εκείνη την ώρα ξεκινούσαν την πορεία τους. Η πορεία συνέχισε την διαδρομή της με δυνατό παλμό μέσω των οδών Τσιμισκή, Βενιζέλου, Εγνατίας και πλατείας Αντιγονιδών, για να καταλήξει στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου παρέμεινε μέχρι και την προσέλευση της πορείας του εργατικού κέντρου. Μετά την λήξη της πορείας πραγματοποιήθηκε συνέλευση στο ΕΚΘ για να οργανωθεί η διάδοση και εξάπλωση του αγώνα της ΒιοΜε σε όλα τα εργοστάσια που κλείνουν, μειώνουν μισθούς ή απολύουν.

M.

 Αγανάκτηση και καταστολή στο Ηράκλειο

 

Η απεργιακή διαδήλωση στο Ηράκλειο την Τετάρτη 20 Φλεβάρη κατέβασε στους δρόμους περί τους 3000 εργαζόμενους και αγρότες. Η διαδήλωση που ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, με τα σωματεία, ένα σχετικά μεγάλο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και ένα μικρότερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατευθύνθηκε προς την Περιφέρεια Κρήτης και έσπασε στη μέση καθώς οι επικεφαλής της αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν την παραδοσιακή διαδρομή αλλά μια πολύ… μικρότερη. Τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των αναρχικών που ακολουθούσαν, συνέχισαν την παραδοσιακή διαδρομή. Το ΠΑΜΕ που οργάνωσε ξεχωριστή διαδήλωση με περίπου 500 άτομα τέλειωσε πολύ γρηγορότερα τη δική του πορεία.

Δύο γεγονότα όμως ήρθαν στο τέλος να δείξουν την πραγματική ένταση που υπάρχει μέσα στην εργατική τάξη. Το πρώτο ήταν ο ερχομός των κατοίκων από Ιεράπετρα, Άγιο Νικόλαο και Σητεία που οργάνωσαν δεύτερη μαχητική πορεία και κατέλαβαν την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης (ΔΥΠΕ) που εφαρμόζει την διάλυση των νοσοκομείων και των ΤΕΙ της περιοχής. «Χωρίς ΤΕΙ -χωρίς νοσοκομεία, οι πόλεις μας θα μοιάζουν σωστά νεκροταφεία» φώναζαν. Οι κάτοικοι μαζί με έναν μόνο δημοτικό σύμβουλο και εξαφανισμένους τους δημάρχους τους, μπήκαν μέσα για να ακούσουν από τους «αρμόδιους» ότι δεν υπάρχει περιθώριο διατήρησης των νοσοκομείων και των σχολών. Η κατάληψη της ΔΥΠΕ συνεχίστηκε  όλη τη νύχτα.

Πολύ νωρίτερα και ενώ η απεργιακή διαδήλωση είχε τελειώσει, η αστυνομία σε κεντρικό σημείο της πόλης επιτέθηκε σε ομάδα αναρχικών που κατευθύνονταν προς την κατάληψη Ευαγγελισμού. Το αποτέλεσμα ήταν να πιάσει 3 από αυτούς προκαλώντας την άμεση αντίδραση κυρίως της νεολαίας. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για ξυλοδαρμό των προσαχθέντων και ο ένας από αυτούς τελικά συνελήφθη. Την Πέμπτη 21 Φλεβάρη, στα δικαστήρια του Ηρακλείου οργανώθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης.

Ε. Α.

Πάτρα

Δυναμική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στην Πανελλαδική Γενική απεργία στις 20 Φλεβάρη στην Πάτρα. Πάνω από  4.000 άτομα συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίσηση. Το μπλοκ του ΕΕΚ, που καλούσε σε ξεχωριστή προσυγκέντρωση από τους γραφειοκράτες του εργατικού κέντρου Πάτρας και του ΠΑΜΕ, ξεκίνησε από την κατάληψη Παραρτήματος και ενώθηκε στο δρόμο με όλες σχεδόν τις πολιτικές δυνάμεις που συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Βόλος

Με την αναμενόμενη συμμετοχή η εργατική απεργιακή δραστηριότητα στο Βόλο. Είναι προφανές πως η νέα -μετά το Νοέμβρη- 24ωρη απεργιακή ντουφεκιά της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ εξακολουθεί να είναι ακατανόητη μορφή πάλης για τη μεγάλη μάζα των εργαζόμενων, που δικαίως βλέπει τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία να στέκει προδοτικά ανίκανη να οργανώσει τους εργατικούς αγώνες.

Ιδιαίτερα μετά τις επιστρατευτικές πολιτικές της μνημονιακής κυβέρνησης σε συγκοινωνίες, στους ναυτεργάτες, στη δημόσια τηλεόραση και τις απόπειρες καταστολής των αγροτικών κινητοποιήσεων, τις οποίες οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές καλοδέχτηκαν με σταυρωμένα τα χέρια, γίνεται φανερό πως οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ -Εργατικών Κέντρων αρνούνται να υποστηρίξουν με όρους νίκης την αγωνιστική κίνηση της εργατικής τάξης.

Η συγκέντρωση του ΕΚΒ κινήθηκε στα αναμενόμενα επίπεδα και μαζικοποιήθηκε με την παρουσία αγροτών από το μπλόκο του Αερινού (με προσυγκέντρωση στο Τελωνείο) και από τον ορεινό όγκο του Πηλίου, οι οποίοι συμμετείχαν στο κάλεσμα του ΕΚΒ στην πλ.Ελευθερίας. Περίπου 1500 διαδηλωτές πλαισίωσαν την πορεία του ΕΚΒ.

Η πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών με κεντρικό πανό με σύνθημα -«Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας»- επέμεινε στο σχέδιο της ανεξάρτητης ταξικής απεργιακής συγκέντρωσης και πορείας από πλ. Ελευθερίας, με στόχο μια πορεία ενωτική με όλους εκτός από τους εργατοπατέρες. Αλληλεπιδρώντας για αρκετή ώρα με τον συγκεντρωμένο στο κάλεσμα του ΕΚΒ κόσμο αναχώρησε με συνθήματα κατά των γραφειοκρατών αμέσως μόλις άρχισαν τα «αγωνιστικά» λογύδρια των εργατοπατέρων.  Η πορεία κατευθύνθηκε στο ΙΚΑ Βόλου καταγγέλλοντας τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα και τις 500 απολύσεις εργαζόμενων από το ΙΚΑ, επιτυχόντων του ΑΣΕΠ μέσω της 9Κ.

Ένα σημαντικό τμήμα της αριστεράς -το ρεφορμιστικό και το αντικαπιταλιστικό- με τον ένα ή τον άλλο τρόπο λιβανίζει τη γραφειοκρατία, αναπαράγοντας τους όρους και την πολιτική της και στέκεται αναποφάσιστο και φοβικό να διεξάγει τους εργατικούς αγώνες  που έχει ανάγκη η εποχή.

Παρά τη μικρή συμμετοχή στην ανεξάρτητη πορεία, ένας διακριτός και μη φοβικός πόλος διαμορφώνεται. Ένας πόλος που επιδιώκει ρήξη με τη γραφειοκρατία, η οποία παρά τον συνεχή υπονομευτικό της ρόλο στους χώρους δουλειάς και τις μορφές πάλης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πολιτικής οργής των μαζών.

 Στην ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση και πορεία συμμετείχε η Ανοικτή Συνέλευση Μαγνησίας και το ΕΕΚ.

Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έκανε μια μικρή πορεία κι έπειτα κατευθύνθηκε στο Δημαρχείο Βόλου από όπου μετέβησαν στα αγροτικά μπλόκα της Νίκαιας.

Λάρισα

Στη Λάρισα, το στίγμα ανεξάρτητης συγκέντρωσης δόθηκε από αλληλέγγυους στους εργάτες της ΒΙΟΜΕ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν ξεχωριστά και κατευθύνθηκαν στις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ μοιράζοντας υλικό σχετικό με το εγχέιρημα της ΒΙΟΜΕ. Το ΕΕΚ στήριξε το μπλοκ  για τη ΒΙΟΜΕ μαζί με πλήθος συναγωνιστών, κυρίως από τον α/α χώρο.

Το ΠΑΜΕ, το οποίο έχει την ηγεσία του ΕΚΛ, δεν πραγματοποίησε πορεία αναχωρώντας απευθείας για τα αγροτικά μπλόκα.

Οι διαδηλωτές που βρίσκονταν στο μπλοκ για τη ΒΙΟΜΕ πραγματοποίησαν ανεξάρτητη πορεία στο κέντρο της πόλη κι αμέσως μετά τη λήξη της πορείας αναχώρησαν για τα μπλόκα των αγροτών.

Εκεί η Ασφάλεια προσπάθησε να εισχωρήσει στο πλήθος των συγκεντρωμένων στην εθνική οδό αλλά έγινε αντιληπτή κι εκδιώχθηκε από τους απεργούς.

Ε.Α

 Νέα Προοπτική τεύχος#544# Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013